Przepisy Extra

Klopsiki mięsne z płatkami owsianymi

Składniki:

½ kg mielonego mięsa
6 dag płatków owsianych (ok. ¾ szklanki)
12 dag cebuli (1 duża)
2 ząbki czosnku
1 jajko
ostra papryka w proszku
kurkuma
majeranek
sól
pieprz
5 łyżek oleju
2 łyżki mąki krupczatki
przyprawa w płynie Maggi

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć.

Do miski przełożyć mielone mięso, płatki owsiane, cebule, czosnek i surowe jajko. Dodać szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy, majeranku, soli i pieprzu. Całość razem wymieszać i formować kuli wielkości orzecha włoskiego.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kuli mięsne i zrumienić z każdej strony. Następnie wlać 2 szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Do ½ szklanki wody dodać mąkę krupczatkę, dokładnie rozmieszać i wlać do kuleczek. Całość razem wymieszać i zagotować. Powstały sos przyprawić do smaku sola, pieprzem i kilkoma kroplami przyprawy w płynie Maggi.

Z podanych składników wychodzi 20 pulpecików mięsnych.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.