Kluski kładzione

Dodane przez w dniu
14 opinii | Wyraź opinię
4.25 stars based on 8 reviews Dania główne

Składniki:

Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
ok. 1/4 szklanki mleka
ok. 1/4 szklanki wody
Dodatkowo:

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną. Dodać jajka, mleko i wodę. Wymieszać dokładnie łyżką na gładką i gęstą masę. Jeśli masa wyjdzie za gęsta to dolać trochę mleka lub wody, a jeśli wyjdzie za rzadka to dosypać mąki pszennej.

Następnie nabierać ciasto na łyżeczkę i kłaść do wrzącej osolonej wody (na początku zamoczyć tę łyżeczkę we wrzącej wodzie). Gdy kluski wypłyną, chwilkę pogotować i wyciągać łyżką cedzakową.

Masło roztopić, dodać bułkę tartą i razem przez chwilkę smażyć.

Gorące kluski polać roztopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą. Podawać na ciepło.

Jest to ulubione danie małych i dużych dzieci, ale też niektórych dorosłych ;) Do tego jest jeszcze bardzo proste i szybkie do zrobienia.

Smacznego.

7008
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Sprawdź także podobne przepisy:
bułka ciasta dania główne kluski krem mąka masło mleko Więcej...
Komentarze do przepisu:
Ojj tak, ale od czasu do czasu można się skusić :) Smacznego!
Dorota [2015-11-25 13:23:59]
Bardzo dobre są ze skwarkami, tylko trochę mniej dietetyczne,.
anula [2015-11-24 17:56:39]
MOZNA DODAC ZTARTE JABLKO ,SER BIALY .....WYMIESZAC I KLASC NA WRZATEK
FREZJA [2013-11-15 14:34:00]
Jak na kluski łyżką kładzione - dzięki :)
Dorota [2013-10-16 19:52:57]
Wygląda smacznie:)
kasialed [2013-10-14 17:19:47]
Ja dodatkowo przygotowuję podpieczoną kiełbaskę (pokrojoną w kosteczkę) z cebulką, papryką i przyprawami. Gdy kiełabaska jest już prawie upieczona dodaję kluseczki wszystko razem zostawiam na ogniu aż ładnie się z sobą połączy i \"dostanie rumieńców\" :)
M. [2013-03-07 20:58:14]
proste,szybkie i tanie danie...polecam
Anita [2012-10-24 16:25:12]
Cieszę się, że kluseczki smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-23 11:55:18]
Pyszne! Trochę przypominają pierogi leniwe;-) Polecam wszystkim, bo są szybkie w wykonaniu, smaczne i niedrogie!
Aneczka1 [2012-04-22 10:10:05]
ROBIE TAKIE KLUSECZKI ..ALE PODAJE Z MIESKIEM (BITKI), LUB Z SOSEM GRZYBOWYM, PYCHA!!
kstr.NY. [2012-03-07 06:14:18]
robiłam z serkiem:) polecam smiało, naprawdę są pyszne:) zwłaszcza dla dzieciaczków,teraz będę robiła dla mojej wnusi:)pozdrawiam:))
Jola-lubuskie- [2012-02-28 10:46:05]
Pamiętam je z dzieciństwa. bardzo dobre ze skwarkami:)
Ania [2012-02-24 23:27:08]
Też o tym słyszałam, ale jeszcze nie robiłam. Podobno dobre też są te kluski z dodatkiem śmietany 18%, pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-24 14:15:32]
takie ciasto,można wymieszać z serkiem homogenizowanym:)
Jola-lubuskie- [2012-02-24 14:05:33]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.