Kluski kładzione

Dodane przez w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
4.25 stars based on 8 reviews Dania główne

Składniki:

Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
ok. 1/4 szklanki mleka
ok. 1/4 szklanki wody
Dodatkowo:

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną. Dodać jajka, mleko i wodę. Wymieszać dokładnie łyżką na gładką i gęstą masę. Jeśli masa wyjdzie za gęsta to dolać trochę mleka lub wody, a jeśli wyjdzie za rzadka to dosypać mąki pszennej.

Następnie nabierać ciasto na łyżeczkę i kłaść do wrzącej osolonej wody (na początku zamoczyć tę łyżeczkę we wrzącej wodzie). Gdy kluski wypłyną, chwilkę pogotować i wyciągać łyżką cedzakową.

Masło roztopić, dodać bułkę tartą i razem przez chwilkę smażyć.

Gorące kluski polać roztopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą. Podawać na ciepło.

Jest to ulubione danie małych i dużych dzieci, ale też niektórych dorosłych ;) Do tego jest jeszcze bardzo proste i szybkie do zrobienia.

Smacznego.

7117
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Sprawdź także podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ojj tak, ale od czasu do czasu można się skusić :) Smacznego!
Dorota [2015-11-25 13:23:59]
Jak na kluski łyżką kładzione - dzięki :)
Dorota [2013-10-16 19:52:57]
Cieszę się, że kluseczki smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-04-23 11:55:18]
Pyszne! Trochę przypominają pierogi leniwe;-) Polecam wszystkim, bo są szybkie w wykonaniu, smaczne i niedrogie!
Aneczka1 [2012-04-22 10:10:05]
Też o tym słyszałam, ale jeszcze nie robiłam. Podobno dobre też są te kluski z dodatkiem śmietany 18%, pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-24 14:15:32]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.