Kluski leniwe z ziemniakami

4.875 stars based on 8 reviews Dania główne
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 3

Składniki:

Leniwe ciasto:
½ kg ziemniaków (waga po obraniu)
½ kg twarogu półtłustego
2 jajka
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
sól
Dodatkowo:
masło
bułka tarta
cynamon

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i ugotować. Lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Następnie przecisnąć twaróg i dodać do ziemniaków. Dodać też żółtka i ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Na koniec dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.

Całość razem wymieszać i zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta formować wałki o średnicy około 25 mm, lekko spłaszczyć i kroić na ukos na 15 mm paski. Następnie wrzucać partiami do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną pogotować przez około 1 minutę i wyciągać łyżką cedzakową.

Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i chwilkę razem podsmażyć.

Gorące kluski leniwe rozłożyć na talerzach. Polać masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypać cynamonem, można też mielonymi goździkami i kardamonem (taka zimowa wersja). Można też posypać cukrem – pudrem, zwykłym lub trzcinowym, żeby osłodzić sobie życie :)

Z podanych składników wyjdzie około 120 klusek – duuużo – obiad na 2 dni ;)

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
białko bułka bułka tarta ciasta cukier dania główne jajko krem mak mąka mąka pszenna masło ser ser biały żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>