Kluski leniwe z ziemniakami

Dodane przez w dniu
15 odsłon dziennie
Wyraź opinię
3.842105263 stars based on 19 reviews Dania główne

Składniki:

Leniwe ciasto:
1/2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
1/2 kg twarogu półtłustego
2 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cynamon

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i ugotować. Lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Następnie przecisnąć twaróg i dodać do ziemniaków. Dodać też żółtka i ubite na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Na koniec dodać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.

Całość razem wymieszać i zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta formować wałki o średnicy około 25 mm, lekko spłaszczyć i kroić na ukos na 15 mm paski. Następnie wrzucać partiami do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną pogotować przez około 1 minutę i wyciągać łyżką cedzakową.

Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i chwilkę razem podsmażyć.

Gorące kluski leniwe rozłożyć na talerzach. Polać masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypać cynamonem, można też mielonymi goździkami i kardamonem (taka zimowa wersja). Można też posypać cukrem – pudrem, zwykłym lub trzcinowym, żeby osłodzić sobie życie :)

Z podanych składników wyjdzie około 120 klusek – duuużo – obiad na 2 dni ;)

Smacznego.

7013
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Sprawdź także podobne przepisy:
białko bułka bułka tarta ciasta cukier dania główne goździki jajko kluski krem mak mąka mąka pszenna masło ser ser biały żółtko Więcej...
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.