Przepisy Extra

Kluski ziemniaczane z mięsnym farszem

Składniki:

Ciasto ziemniaczane:
1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
45 dag mąki ziemniaczanej (3 szklanki)
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
2 jajka
Farsz mięsny:
20 dag wołowego mięsa
10 dag drobiowego mięsa
5 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
przyprawa do mielonego mięsa
słodka papryka w proszku
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
masło
bułka tarta

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, ugotować i ostudzić. Następnie przecisnąć przez praskę i zostawić do ostudzenia.

Mięso ugotować (najlepiej wykorzystać tutaj mięso z rosołu), ostudzić, obrać z kości i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z obraną z łusek cebulą i czosnkiem. Dodać surowe jajko, szczyptę przyprawy do mielonego mięsa, słodkiej papryki w proszku i majeranku. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz mięsny dokładnie wymieszać i odstawić na około 60 minut.

Do przeciśniętych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, mleko i surowe jajka. Całość razem wymieszać i wyrobić ręką gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulkę, a następnie spłaszczyć ją na ręce, nałożyć łyżeczką farsz mięsny, zlepić i uformować kulkę.

Tak przygotowane kluski wrzucić do wrzącej osolonej wody, gdy wypłyną gotować przez około 4 minuty i wyciągać łyżką cedzakową na talerz.

Na patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i razem chwilkę podsmażyć. Gorące kluski ziemniaczane podawać polane masełkiem z bułką tartą.

Z podanych składników wyjdzie około 30 klusek ziemniaczanych z mięsnym farszem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i polecam - mniam :)
Dorota [2013-12-22 00:10:27]
Wow wyglądają smakowicie! Uwielbiam kluski, napewno wypróbuję :)
asienka19873 [2013-11-26 17:14:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.