Kokosowa szarlotka

Dodane przez w dniu
24 odsłony dziennie
10 opinii | Wyraź opinię
4.5 stars based on 32 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
20 dag masła
5 żółtek
1 łyżka oleju
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. 1/3 szklanki bułki tartej
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 galaretka pomarańczowa
Beza kokosowa:
5 białek
¾ szklanki cukru
20 dag wiórków kokosowych
Do dekoracji:
cynamon

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać cukier, masło, żółtka, olej, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut. Do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć kruche ciasto, pokłóć widelcem i posypać tartą bułką.

Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek wsypać galaretkę pomarańczową w proszku. Dodać otartą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny i kilka kropel soku z cytryny. Masę jabłkową razem wymieszać i wyłożyć na surowe kruche ciasto. Masę wyrównać i całą formę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać na gadką masę. Następnie dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać i gotową bezę kokosową wyłożyć na podpieczone ciasto. Bezę wyrównać łyżką i posypać cynamonem. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 15 minut.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
Komentarze do przepisu:
To może być też malinowa galaretka, masa jabłkowa będzie miała ładniejszy kolor :)
Dorota [2014-09-22 22:35:27]
Aaaa... dziękuję pięknie! :)
Dorota [2014-09-16 22:07:23]
Dziękuję :)
Dorota [2013-12-03 15:04:18]
Do jabłek dodawana jest galaretka pomarańczowa z cukrem, masa jest słodka, ale jak jest potrzeba to można dodać jeszcze cukru, powodzenia :)
Dorota [2013-02-20 16:04:13]
Dziękuję :)
Dorota [2012-09-22 22:27:24]
Ślicznie dziękuję za ciepłe słowa :) Cieszę się, że ciasto się udało i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-23 14:49:38]
bardzo dobre
asia [2011-01-22 09:52:14]
Każdemu polecam.Robiłam na Sylwestra.Znajomym bardzo smakowało.Ale na drugi dzień było jeszcze lepsze.Na ciasto wzięłam jabłka prażone z Lidla.
tessa [2011-01-08 15:59:00]
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i że smakowało. Serdecznie pozdrawiam i wszystkiego najlepszego życzę w Nowym Roku :)
Dorota [2011-01-06 16:19:42]
Bardzo pyszne i łatwe ciasto mimo iż miałam tylko galaretkę brzoskwiniową zamiast pomarańczowej polecam wszystkim
aneta [2011-01-06 14:02:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.