Kolorowa sałatka warzywna na zimę

Dodane przez w dniu
21 opinii | Wyraź opinię
3.53030303 stars based on 66 reviews Przetwory

Składniki:

2 kg białej kapusty
1 kg marchwi
1/2 kg cebuli
1/2 kg ogórków
25 dag czerwonej papryki
25 dag żółtej papryki
6 ząbków czosnku
pęczek zielonej pietruszki
Zalewa:
1 szklanka oleju
3/4 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
1 łyżka słodkiej papryki w proszku

Sposób wykonania:

Kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ogórki opłukać i pokroić w skórce w tzw. trójkąty - każdy plasterek na 4 części. Czerwoną i żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Pęczek zielonej pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić.

Do dużej miski przełożyć białą kapustę, marchew, cebulę, ogórki, czerwoną i żółtą paprykę, czosnek i zieloną pietruszkę. Do garnka wlać olej i ocet. Dodać cukier, sól i słodką paprykę w proszku. Zalewę dokładnie rozmieszać i zimną wlać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.

Następnie nakładać sałatkę do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml i 1 słoik 530 ml.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Bardzo fajny pomysł na zdrowe warzywa - dziękuję :)
Dorota [2016-10-13 14:12:49]
Wszystko robię tak samo tylko bez zalewy, jak wszystko zmięknie na drugi lub trzeci dzień upycham w słoiki i kisze. Jeśli ktoś ma chęć do takiej sałatki dodać jeszcze buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ilość według uznania. Naturalne i bardzo smaczne bez octu i pasteryzowania . Rewelacja, po odkręceniu słoika jedynie dodaje olej i przyprawy .
Ela Z [2016-08-23 06:40:08]
Dziękuję bardzo :)
Dorota [2016-08-11 12:37:32]
Bardzo dobra sałatka,polecam
Bozena [2016-08-11 08:40:31]
Ja bym zrobiła według sprawdzonego przepisu - powodzenia :)
Dorota [2016-08-09 22:25:32]
właśnie robię tą sałatke i wreście nie wiem czy można zalewę zrobić podwójną do tej porcji podanej warzyw ,nie będzie za mocna Maria
Maria [2016-08-09 21:04:51]
Dziękuję pięknie :) Cieszę się, że Wam smakowała i pozdrawiam :)
Dorota [2015-11-12 09:26:42]
Dziękuję za miły komentarz :) Cieszę się, że ta sałatka tak smakowała rodzince :) Pozdrawiam i zachęcam do kolejnej produkcji w tym roku ;)
Dorota [2014-07-08 23:16:28]
Dziękuję pięknie :)
Dorota [2013-11-23 19:51:50]
Wspaniała sałatka. U mnie w domu dodaję do hot-dogów. Rewelacja:)
Justyna [2013-10-31 20:14:32]
Aha, a to ciekawe, że się popsuła... ale zgadzam się zalewa musi pokrywać wszystkie składniki, sałatka nie może być u góry sucha, bo się zepsuje. Również pozdrawiam :)
Dorota [2013-10-15 15:30:05]
Ja zrobilam z podwójnej porcji zalewy bo niestety w tamtym roku mi się popsula a w tym narazie jest ok ZALEWY MUSI BYĆ DUŻO .POZDRAWIAM.
dorota@WP.PL [2013-10-15 15:11:38]
pyszna,polecam:):):)
Justyna [2013-08-31 16:21:23]
Dziękuję pięknie :)
Dorota [2013-08-23 23:06:47]
Witam :) Cieszę się, że sałatka już smakuje ;) Wracając do pytania, warzywa powinny być całe zalane zalewą, wkładając sałatkę do słoików zawsze należy ją ucisnąć. Gdy warzywa będą suche od góry, to sałatka może się psuć. Teraz trzeba będzie ją w pierwszej kolejności jeść, pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2012-09-21 09:40:45]
To cieszę się, że sałatka Wam smakuje Asieńko, jest twarda bo ona musi się jeszcze przegryź, ja zawsze czekam trochę, od razu nie otwieram, a zazwyczaj w zimę tę sałatkę zjadamy :)
Dorota [2012-08-16 11:17:27]
Sałata zrobiona, otworzylysmy z mama jeden słoik do testu i tak : w smaku dobra tylko jak dla naszej rodzinki trochę za twarda ta kapustka. Zagotujemy ja jeszcze raz tyle samo i myśle ze będzie wtedy ok. Dałyśmy tez wiecej papryki ,bo bardzo lubimy :)
asienka19873 [2012-08-16 10:04:03]
Asieńko zalewy nie gotujemy, tylko jej składniki należy połączyć, wymieszać razem i wlać do miski z warzywami. Powodzenia :)
Dorota [2012-08-14 14:48:28]
Dorotko a tą zalewę to najpierw zagotować,ostudzić i wtedy zimną Wlać do warzyw ? Czy wszystkie składniki wymieszać i zalać warzywa ?!
asienka19873 [2012-08-13 20:53:18]
Proszę bardzo :) Cieszę się, że mogłam pomóc :)
Dorota [2012-02-29 15:43:28]
1 pełna szklanka ma 250 ml. Polecam przelicznik wag (http://www.smaczny.pl/przelicznik_wag) dzięki, któremu wszystko można łatwo przeliczyć. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-21 17:35:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.