Kolorowa sałatka warzywna na zimę

Dodane przez w dniu
22 opinie | Wyraź opinię
3.546875 stars based on 64 reviews Przetwory

Składniki:

2 kg białej kapusty
1 kg marchwi
1/2 kg cebuli
1/2 kg ogórków
25 dag czerwonej papryki
25 dag żółtej papryki
6 ząbków czosnku
pęczek zielonej pietruszki
Zalewa:
1 szklanka oleju
3/4 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
1 łyżka słodkiej papryki w proszku

Sposób wykonania:

Kapustę opłukać, osuszyć i drobno poszatkować. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ogórki opłukać i pokroić w skórce w tzw. trójkąty - każdy plasterek na 4 części. Czerwoną i żółtą paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Pęczek zielonej pietruszki dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić.

Do dużej miski przełożyć białą kapustę, marchew, cebulę, ogórki, czerwoną i żółtą paprykę, czosnek i zieloną pietruszkę. Do garnka wlać olej i ocet. Dodać cukier, sól i słodką paprykę w proszku. Zalewę dokładnie rozmieszać i zimną wlać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.

Następnie nakładać sałatkę do czystych i suchych słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować 20 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml i 1 słoik 530 ml.

Smacznego.

7007
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Dziękuję pięknie :) Cieszę się, że Wam smakowała i pozdrawiam :)
Dorota [2015-11-12 09:26:42]
Witam zrobiłam jest REWELACYJNA polecam
Gosia [2015-11-11 15:16:28]
Dziękuję za miły komentarz :) Cieszę się, że ta sałatka tak smakowała rodzince :) Pozdrawiam i zachęcam do kolejnej produkcji w tym roku ;)
Dorota [2014-07-08 23:16:28]
Sałatka rewelacyjna :) bardzo smakowała wszystkim moim domownikom i to zanim włożyłam ją w słoiki :) i za pasteryzowałam co chwilkę chodzili do kuchni i ją podjadali :) pozdrawiam serdecznie osobę która podzieliła się swoim przepisem :)
Mafi;) [2014-06-25 22:05:28]
Dziękuję pięknie :)
Dorota [2013-11-23 19:51:50]
Wspaniała sałatka. U mnie w domu dodaję do hot-dogów. Rewelacja:)
Justyna [2013-10-31 20:14:32]
Aha, a to ciekawe, że się popsuła... ale zgadzam się zalewa musi pokrywać wszystkie składniki, sałatka nie może być u góry sucha, bo się zepsuje. Również pozdrawiam :)
Dorota [2013-10-15 15:30:05]
Ja zrobilam z podwójnej porcji zalewy bo niestety w tamtym roku mi się popsula a w tym narazie jest ok ZALEWY MUSI BYĆ DUŻO .POZDRAWIAM.
dorota@WP.PL [2013-10-15 15:11:38]
pyszna,polecam:):):)
Justyna [2013-08-31 16:21:23]
Dziękuję pięknie :)
Dorota [2013-08-23 23:06:47]
Zrobiłam tę sałatkę i rzeczywiście jeszcze nie włożona w słoiki i smakuje przepysznie. Polecambo naprawdę warto!
magdalene1313 [2013-08-22 10:12:32]
Witam :) Cieszę się, że sałatka już smakuje ;) Wracając do pytania, warzywa powinny być całe zalane zalewą, wkładając sałatkę do słoików zawsze należy ją ucisnąć. Gdy warzywa będą suche od góry, to sałatka może się psuć. Teraz trzeba będzie ją w pierwszej kolejności jeść, pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2012-09-21 09:40:45]
Witam, sałatka nawet zaraz po wykonaniu jest pyszna :). Mam tylko pytanko: czy po pasteryzacji wszystkie warzywa powinny być pokryte zalewą? Bo u mnie sięga ona mniej więcej do 3/4 wysokość słoików i zastanawiam się czy to ok? Wybaczcie banalne pytania, ale jestem początkująca w temacie przetworów :)
Sylwia [2012-09-17 18:40:23]
To cieszę się, że sałatka Wam smakuje Asieńko, jest twarda bo ona musi się jeszcze przegryź, ja zawsze czekam trochę, od razu nie otwieram, a zazwyczaj w zimę tę sałatkę zjadamy :)
Dorota [2012-08-16 11:17:27]
Sałata zrobiona, otworzylysmy z mama jeden słoik do testu i tak : w smaku dobra tylko jak dla naszej rodzinki trochę za twarda ta kapustka. Zagotujemy ja jeszcze raz tyle samo i myśle ze będzie wtedy ok. Dałyśmy tez wiecej papryki ,bo bardzo lubimy :)
asienka19873 [2012-08-16 10:04:03]
Asieńko zalewy nie gotujemy, tylko jej składniki należy połączyć, wymieszać razem i wlać do miski z warzywami. Powodzenia :)
Dorota [2012-08-14 14:48:28]
Dorotko a tą zalewę to najpierw zagotować,ostudzić i wtedy zimną Wlać do warzyw ? Czy wszystkie składniki wymieszać i zalać warzywa ?!
asienka19873 [2012-08-13 20:53:18]
Proszę bardzo :) Cieszę się, że mogłam pomóc :)
Dorota [2012-02-29 15:43:28]
Bardzo dziękuję za odpowiedź i na pewno zajrzę pod podany adres Pozdrawiam serdecznie
Gaga [2012-02-29 12:06:21]
1 pełna szklanka ma 250 ml. Polecam przelicznik wag (http://www.smaczny.pl/przelicznik_wag) dzięki, któremu wszystko można łatwo przeliczyć. Pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-21 17:35:43]
Czy ktoś może mi podać miarę w ml tej szklanki... Nie mieszkam w Polsce, a szklanka szklance nierówna... Bardzo chciałbym wypróbować przepisy, ale boję się, że nie wyjdą prawidłowo... Będę wdzięczna za szybką odpowiedź Pozdrawiam
Gaga [2012-02-21 14:30:51]
Skosztowałam tej mojej kapustki już po upływie półtora miesiąca i powiem Wam, że jest ona pyszna i taka chrupiąca. Gorąco polecam i życzę smacznego :)
Dorota [2011-11-24 10:03:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.