Przepisy Extra

Koperkowa sałatka z ziemniakami i zielonymi ogórkami

Tę pyszną sałatkę jarzynową polecamy szczególnie do dań mięsnych z grilla. Jej przygotowanie jest łatwe, chociaż wymaga trochę czasu. Ale zapewniam, warto wykonać to danie. Podane do steków lub szaszłyków zrobi dobre wrażenie na uczestnikach spotkania, zagra na zmysłach smakowych i zapachowych, ale również wpłynie na stronę wizualną podawanych potraw.

Zasadnicze składniki sałatki to ziemniaki, koperek i ogórki, to często spotykane w tego typu potrawach warzywa. Jednak dodane do nich pozostałe składniki: czosnek, musztarda, majonez i sól powodują specyficzny posmak jaki przyjmuje danie. Całość okraszona śmietaną smakuje nadzwyczajnie - mniam :) Czytaj więcej

Warto wykonać to przepyszne i zdrowe danie. Zachęcamy i życzymy smacznego!

Składniki:

1 duży pęczek koperku
1 kg ziemniaków (takiej samej wielkości)
2 długie zielone ogórki (ok. 50 dag)
1 ząbek czosnku
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
sól morska
pieprz

Sposób wykonania:

Pęczek koperku opłukać, osuszyć i pokroić. Ziemniaki umyć i ugotować w skórce. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Zielone ogórki umyć i razem ze skórką pokroić w plasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Do dużej miski przełożyć koperek, ziemniaki, zielone ogórki i czosnek. Następnie dodać śmietanę, musztardę i majonez. Przyprawić do smaku solą morską i pieprzem. Wszystko razem delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 60 minut.

Sałatkę podawać do steków i szaszłyków z grilla.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
4.1039039036 stars based on 333 reviews Sałatki
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super! Bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2014-09-16 22:20:53]
To super! Bardzo się cieszę, że sałatka się udała i że smakowa :) Pozdrawiam miłośniczkę dobrej kuchni :)
Dorota [2013-10-10 18:18:35]
Bardzo smaczna, do grilla idealna :) Mi nawet drugiego dnia nie zrobiła się z niej "ciapa".
wiewioorka [2013-09-01 11:58:15]
Czyli ogórka nie polecamy... ;) a tak poważnie to niestety większość warzyw tak ma... i takich sałatek długo się nie przechowuje, lecz robi na kilka godzin (1-2) przed podaniem. Jadłam ją nieraz i pycha jest, pozdrawiam :)
Dorota [2012-12-28 13:47:53]
Ślicznie dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że wszystkie potrawy się udają, no i że smakują ;) Serdecznie pozdrawiam i smacznego życzę :)
Dorota [2012-07-19 11:25:02]
Pani Dorotko wszystkie Pani przepisy są super ,co klikam na ciekawy przepis od razu pojawia mi się Pani buźka Pozdrawiam
Ewa(ewitalas) [2012-07-19 10:58:38]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.