Przepisy Extra

Koperkowe ogórki

Kolejny, fajny i błyskawiczny sposób na ogórki, a dokładnie na sałatkę z aromatycznym koperkiem :)

Ta sałatka jest wyśmienita do drugiego dania. W zimę przypomina mi mizerię ;) Pasuje do wszystkiego: do kotlecików, pulpecików, ryby, sadzonego jajka...

Jest bardzo łatwa do przygotowania i dosyć tania. Do tego bardzo dobrze smakuje i świetnie pachnie - ogórkami i świeżym koperkiem - mniam! Plasterki ogórków tak fajnie chrupią jak się je je ;) Sałatka jest lekka i nadaje świeżość naszemu daniu, przypomina smak lata - nawet w pochmurne i mroźne dni... brrr Czytaj więcej

Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i życzę smacznego chrupania :)

Składniki:

2 ½ kg ogórków (waga po obraniu)
½ kg cebuli
2 ząbki czosnku
Zalewa:
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
¼ szklanki octu 10%
1 ½ łyżki soli (np. himalajskiej)
10 łyżek koperku (pokrojonego, może być mrożony)
Dodatkowo:
4 gałązki kopru

Sposób wykonania:

Ogórki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki (można mechanicznie). Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę.

Do dużej miski przełożyć ogórki, cebulę i czosnek. Dodać olej, cukier, ocet, sól i koperek. Wymieszać i odstawić na około 90 minut

Duże słoiki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha. Gałązki kopru opłukać, osuszyć i włożyć do słoików (do każdego słoika po jednej gałązce). Sałatkę jeszcze raz wymieszać i nakładać łyżką do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Na koniec słoiki ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
20 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Te ogórki się nie ukiszą, to jest sałatka ogórkowa z octem. Jest pyszna, chrupiąca i aromatyczna. Składniki muszą się jedynie przegryźć, myślę, że miesiąc powinien im wystarczyć :)
Dorota [2016-09-06 09:27:00]
Jak dlugo powinny sie kisic?
Elwira [2016-09-05 21:52:41]
No to super! Bardzo się cieszę, że ogóreczki tak Pani zasmakowały :) Życzę samych udanych przetworów i pozdrawiam! Również miłego dnia życzę :)
Dorota [2016-08-17 10:51:24]
Pani Dorotko :) koperkowe ogórki są bardzo smaczne. W najbliższy weekend zrobię następną partię. Dzisiaj będę robiła mizerię na zimę wg Pani przepisu :) Pozdrawiam, miłego dnia życzę.
Basia [2016-08-17 09:15:38]
Cieszę się, że ogóreczki się udały pani Grażynko, pozdrawiam :)
Dorota [2016-08-16 12:08:33]
Myślę, że można tylko proporcje musiałby być chyba inne... powodzenia :)
Dorota [2016-08-16 12:06:58]
Czy ocet jabłkowy mogę dodac?
Iwona [2016-08-13 14:23:21]
Robiłam wyszły przepyszne ,polecam .Dziękuję za przepis.
Graźynka [2016-08-12 23:42:09]
Proszę bardzo pani Basiu i udanej sałateczki życzę :)
Dorota [2016-08-12 22:59:24]
Zgadzam się, kiszone są najzdrowsze! A te sałatki to tak tylko dla odmiany dodatków obiadowych ;) A na pierwszym miejscu są oczywiście kiszone ogórki, bo one mają wzięcie do wszystkiego: kanapek, sałatek, zupy i drugiego dania :) Za przedstawiony sposób kiszenia bardzo dziękuję, chętnie przetestuję - tylko muszę czekać na upały ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2016-08-12 22:58:22]
Fajne. Ja preferuję kiszenie, zdrowsze jak ocet. Ogórki kiszone metodą mojego teścia z dużą ilością liści i przypraw, na słońcu 3 dni - 30 oC, a potem do piwnicy poniżej15 oC, rezultat niedokiszenie, jak małosolne. Pycha!
stanislaw.tabasz@poczta.onet.pl [2016-08-12 21:09:43]
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :) Właśnie zaczęłam je robić :)
Basia [2016-08-12 17:43:45]
Witam :) Te 10 łyżek koperku dodać do miski z ogórkami, a do każdego słoika włożyć po gałązce kopru, powodzenia :)
Dorota [2016-08-12 14:17:58]
Pani Dorotko, czy te 10 łyżek pokrojonego koperku dodać do każdego słoika ( po 10 łyżek) czy do miski z pokrojonymi ogórkami? Pozdrawiam
Basia [2016-08-12 11:27:35]
Mmm... fajny pomysł - dziękuję! Papryki dodadzą smaku i koloru :)
Dorota [2016-08-11 12:39:19]
Ja do tego przepisu dodaję jeszcze pokrojoną czerwonąpaprykęsłodką oraz 2 szt, papryczki chili
Genowefa [2016-08-11 08:15:39]
To super, że się udały i dziękuję za komentarz :)
Dorota [2016-08-11 00:06:19]
ogórki wyszły super dziękuje i polecam
janina [2016-08-10 23:23:23]
Koperku zawsze można dodać więcej, ale tutaj do każdego słoika dodaje się jedną całą gałązkę kopru, a oprócz tego 10 pełnych łyżek pokrojonego koperku (ja dałam mrożony, który zamroziłam sobie no może miesiąc temu, jak jeszcze był zielony), więc myślę, że jest to właśnie wystarczająca ilość ;)
Dorota [2016-08-08 23:10:04]
Napewno za malo kopru tyla co jest podane to jest standard do kazdych ogorkow
tyre [2016-08-08 21:15:57]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.