Przepisy Extra

Korzenne ciasteczka

Składniki:

15 dag mąki pszennej (1 szklanka)
15 dag mąki krupczatki (1 szklanka)
10 dag cukru trzcinowego (1/2 szklanki)
15 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta chili
szczypta soli
szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, mielony imbir, cynamon, sodę oczyszczoną, chili, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać. Dodać masło i jajko, posiekać nożem, wymieszać i zagnieść ciasto ręką. Włożyć do lodówki na około 60 minut.

Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać foremką ciasteczka. Kłaść na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić, polukrować i dowolnie udekorować kolorową posypką.

Z podanego przepisu wyjdzie około 45 sztuk korzennych ciasteczek.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Można :)
Dorota [2011-12-23 08:01:42]
Tak, można je zaliczyć do miękkich ciasteczek.
Dorota [2011-12-13 10:21:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.