Kotlety z fasoli

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
3.75 stars based on 4 reviews Dania główne

Składniki:

Farsz z fasoli:
25 dag fasoli „jaś”
6 łyżek mleka
1 łyżka masła
10 dag cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki mielonego lnu
2 łyżki bułki tartej
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
cząber
pieprz kolorowy
Dodatkowo:
olej

Sposób wykonania:

Fasolę zalać wodą i moczyć przez noc. Następnie opłukać, zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Potem odcedzić i ostudzić. Do fasoli dodać mleko i razem zmiksować blenderem na gładką masę.

Do rondelka przełożyć masło i roztopić. Cebulę obrać z łusek, pokroić w kostkę i zeszklić. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli pod koniec smażenia. Ostudzić i dodać do masy z fasoli. Dodać z surowe jajko, mielony len, bułkę tartą, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, majeranku i cząbru. Przyprawić do smaku solą morską i kolorowym pieprzem.

Całość razem wymieszać. Z masy formować kule, obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć, formując kotlecika.

Gotowe kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Z podanych składników wyjdzie około 12 kotlecików z fasoli.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.