naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 13.04.2012
Odsłon dziennie: 9

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ryżowy farsz:
3 woreczki ryżu (3 x 10 dag)
1 kostka bulionowa z grzybami leśnymi
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 jajka
3 ząbki czosnku
10 dag cebuli (1 średnia)
3 łyżki pokrojonego szczypiorku
słodka papryka w proszku
majeranek
sól
pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta
olej do smażenia
Sos:
10 dag cebuli (1 średnia)
2 łyżki smalcu
2 ząbki czosnku
2 pełne łyżki mąki pszennej
2 łyżki przecieru pomidorowego
bazylia
oregano
słodka papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Do garnka wlać 1 litr wody i zagotować. Następnie rozpuścić w niej kostkę bulionową. Dodać woreczki z ryżem, lisice laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Garnek przykryć, położyć na ogniu i gotować 5 minut od momentu zagotowania się bulionu. Następnie zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem do ostudzenia (od czasu do czasu woreczki z ryżem można odwrócić).

Ostudzony ryż przełożyć do miski. Dodać surowe jajka, pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, szczypiorek, szczyptę słodkiej papryki, majeranku, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Ręką formować kulki i lekko spłaszczać. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Następnie zrumienić na rozgrzanym smalcu, pod koniec dodać pokrojony w kosteczkę czosnek i mąkę pszenną. Wszystko razem wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, mieszając aby się nie przypaliło.

Do zimnej wody (około ½ litra) dodać przecier pomidorowy. Dokładnie rozmieszać i wlać do zrumienionej cebuli. Całość razem wymieszać, zagotować i chwilkę razem pogotować. Na koniec dodać szczyptę bazylii, oregano i słodkiej papryki w proszku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Usmażone kotlety z ryżu podawać polane sosem i z dużą ilością dowolnej surówki.

Z podanych składników wyjdzie około 17 kotletów z ryżu.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6474 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że te kotleciki smakowały, a co do sosu to można sobie zrobić taki jaki się lubi, myślę że z pieczarkowym lub grzybowym (a grzybki teraz są na czasie) kotleciki smakowałyby wyśmienicie :)
Dorota [2012-10-04 13:54:33]
Zrobiłam te kotleciki wczoraj na obiad. Całkiem dobre, tylko ten sos jakoś nie za bardzo mi smakował. Następnym razem zrobię z pieczarkowym albo z grzybowym.
Ania [2012-10-04 09:43:50]
Dzięki i wzajemnie smacznego życzę, dla mnie też są super :)
Dorota [2012-04-20 10:44:08]
RObię,te kotleciki od lat. Super. Jutro własnie mam je na obiad. Smacznego wszystkim.
Lilka [2012-04-19 18:12:26]
Nie powinny Miniu :) Trzeba je dobrze usmażyć z jednej strony i dopiero odwrócić. Można odwracać dwoma łopatkami. Ważne jest też żeby nie kłaść kotletów za dużo na patelni, żeby nie było za ciasno, bo wtedy gorzej się je odwraca, no i mogą się rozpadać... Powodzenia Miniu :)
Dorota [2012-04-13 21:15:56]
Czy te kotleciki nie rozpadną się przy odwracaniu?
minia [2012-04-13 20:52:50]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl