Przepisy Extra

Kremowa jagodzianka

Krem maślany z jagodami na cieście biszkoptowym mmm... brzmi smakowicie i kusząco :)

To dosyć słodkie ciasto z czarnymi jagodami, z dodatkiem orzechów, rodzynek oraz ciasteczek „bezów” i całość uwieńczona słodką polewą czekoladową - pycha!

Składniki użyte do przygotowania tego ciasta sugerują, że ma ono bogatą gamę smaków, jednak dominuje w nim posmak jagód - i to chyba dobrze :)

Świeże jagody czyli czarne borówki w Polsce dostępne są w krótkim czasie, tylko na przełomie czerwca i lipca. Zatem kremową jagodziankę z wykorzystaniem jagód „prosto z lasu” można wykonać tylko w tym okresie - czyli trzeba się pośpieszyć i nie przespać tego jagodowego sezonu ;) Warto wykorzystać ten czas i zaserwować to naprawdę wyśmienite ciasto domownikom i gościom. Okazja na pewno się znajdzie. Czytaj więcej

Jagody tutaj wspaniale komponują się z maślanym kremem, a cały posmak ciasta wspaniale uzupełnia jasny i puszysty biszkopt.

Ten wypiek to idealne ciasto na upalne i gorące lato. Ciasto dobrze schłodzone smakuje wybornie, a w największe upały można je serwować z gałką miętowych lodów - mniam!

To coś wspaniałego dla miłośników tych małych i zdrowych kuleczek :) To również doskonałe ciasto na słoneczne, wakacyjne dni...

Udanego wypieku życzymy i smacznego :)

Kremowa jagodzianka

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
3 łyżki cukru
20 dag masła
Ponadto:
10 dag ciastek "bezy"
gotowa polewa czekoladowa
30 dag jagód
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

2 szklanki mleka zagotować. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka rozpuścić w ½ szklanki mleka. Całość wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Przestudzony budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.

Na biszkopt wyłożyć ¼ kremu, następnie umyte i osączone z wody jagody i ¼ kremu. Na kremie należy ułożyć bezy. Następnie resztę kremu, a na niego rodzynki i pokrojone orzechy włoskie. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
17 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
ciasto dobre..choć powiem ,że mi nie przydła do gustu ta masa ..jak dla mnie troche bez smaku....ogólnie bez rewelacji....ale warto się pokusić,żeby nacieszyć oko wygładem tego ciasta:))
Rozzi [2009-07-13 13:39:26]
Bezy są w cieście, tylko że zmiękły pod wpływem wilgotnego kremu ;)
Dorota [2008-07-02 13:55:37]
robilam to ciasto jest dobre ,ale mialam klopotz bezami prawie znikly dlaczego
iga [2008-07-01 22:15:48]
Muszę Ci Reniu przyznać rację, kilka razy już tak robiłam, i powiem, że to jest bardzo dobry pomysł - bo szybciej mamy gotowy krem i pewność, że nasz krem się nie zważy. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-09-26 22:12:21]
ja zawsze miksuję gorący budyń z masłem,nigdy się nie waży a ciastu nie szkodzi.proszę spróbować
renata [2007-09-26 19:36:48]
Być może krem ucierany jest za długo - to też może być powodem zważenia się kremu. Ja zawsze ucieram krem mikserem na najwyższych obrotach. Proszę się nie poddawać, czasami tak się dzieje i już, to jest po prostu złośliwość rzeczy martwych ;)
Dorota [2007-07-24 18:30:09]
Droga Dorotko mam wielki problem za każdym razem jak robię masę budyniową- waży mi się. Przestrzegam wszystkiego: składniki mają temp pokojową, daję masło 82%,budyń jest ostudzony.Doradź mi co może być nie tak?Gdy używam miksera na jakich obrotach ubijać tą masę, czy lepiej użyć makutrę.Błagam o pomoc bo jestem bezsilna.
Hania [2007-06-29 08:23:45]
mmmmm pychotka
ola [2007-06-15 10:34:54]
ciasto jest przepyszne nie za słodkie ja dodałam nawet łyżkę cukru więcej , moja przyjaciółka stwierdziła ,że to będzie od tej pory jej drugie ulubione ciasto,dla pomysłodawcy 5 z plusem gratuluję
Judyta [2007-02-14 21:51:30]
Można tutaj użyć mrożonych jagód, ale wcześniej należy je rozmrozić i osączyć z wody. Powodzenia ;)
Dorota [2006-12-18 10:07:42]
A te jagody mogą być mrożone?
karolcia [2006-12-15 19:54:23]
Bardzo dobre ciasto, ale do kremu faktycznie warto dodać ubite białka, będzie masa bardziej puszysta.
Henia [2006-10-18 13:53:52]
ciasto jest przepyszne!Za każdym razem jest mi wychodzi.POLECAM Każdemu
Brygida [2006-10-11 15:55:29]
ciasto superrrrr palce lizać polecam .
Aga. [2006-09-15 21:01:17]
moja opinia na temat tego ciasta jest ogólna jako kucharka uwazam ze ciasto zasluguje w skali od 1do 10 na ocene 5 gdyz ja dodałabym pare poprawet np:biszkopt zwykle nasącza sie wodą z cytryna a co do kremu dodałabym ubite białka z cukrem i budyniem:)to tyle co do poprawek:)
margaretJ-23 [2006-08-29 19:20:33]
Pyszne ciasto! Zwłaszcza, że jagodowe!!!!
Smakoszka [2006-08-16 13:08:33]
ciekawy przepis- tylko czy aby nie za słodki?
koliberek27 [2006-08-13 13:58:15]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.