naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Marysia
Dodano: 21.10.2003
Odsłon dziennie: 0

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki
8 dag cukru
2 łyżki sztucznego miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody
15 dag margaryny
Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
¾ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
8 dag cukru
½ litra mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła
cukier waniliowy
r e k l a m a
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Rozłożyć na dwóch prostokątnych posmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm i osobno upiec. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Jajka przeznaczone na biszkopt ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić.

Zrobić masę budyniową. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem, dodać mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem i ugotować jak budyń.

Na jeden placek ciasta kruchego wylać połowę gorącej masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostałą masę budyniową wylać na biszkopt i przykryć drugim plackiem ciasta kruchego. Gotowe ciasto należy polać polewą czekoladową.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1427 6399
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Jeśli tylko jest to może być naturalny oczywiście, pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-22 14:55:39]
Tylko dlaczego sztuczny miod? Tyle pysznego wartosciowego miodu do okola;)
Ans [2011-12-22 00:50:07]
pyszne ciasto. Naprawdę polecam, robiłam pierwszy raz i wyszło wysmienite, następnym razem spróbuje dodatkowo biszkopt przełożyć powidłami natomiast polecam na czekoladę posypać orzechy włoskie, one to daja naprawde efekt a ciasto nabiera trójwymiarowego smaku!!!!!!!! ps. ciekawe jak kaloryczny jest ten placuszek:-) pozdrawiam
MARTYNA 71 [2011-07-30 23:44:26]
mniam mniam...
wiola;* [2011-04-20 17:09:27]
Ten kawałek ciasta jest naprawde pyszny nie przepadam za słodkim ale nie moge sie oprzeć :)
Madziak [2010-06-12 14:50:01]
Można te dwie mąki zastąpić dowolnym budyniem.
Dorota [2010-04-27 11:27:56]
spróbuje zrobić jutro na imieniny męża a czy zamiast mąki można dodać budyń do kremu?
gosia [2010-04-22 19:52:19]
Smaczniutke te ciasti najlepsze na święta Wielkanocne:):):):)
Domcia [2009-04-09 10:44:02]
a ja mase robie w inny sposob, nauczylam sie w cukierni wiec chyba jest poprawnie:) : troche mleka gotuje z cukrem krysztalem i c. waniliowym, reszte mleka mieszam z zółtkami i mąkami , wlewam zawiesine do gotujacego mleka, gotuje, zestawiam z gazu i dodaje kostke masła (nic sie nie zepsuje jesli bedzie to napewno maslo bo margaryna sie nie nadaje do mas i kremow ) i gotuje na malym ogniu mieszajac to maslo . czekam az troszke ostygnie i wykladam cieple na blaty :)
PyśkAa [2008-10-31 10:21:23]
super przepis, ciasto wyszło smaczniutkie :)
puca [2008-07-18 15:24:42]
najlepiej dodawać tylko margarynę kasię dla mnie każdy krem wychodzi i ten gotowany radzę spróbować
kinga [2008-04-29 20:08:14]
Tak, do mleka należy dodać masło i cukier - to razem zagotować. Powodzenia ;)
Dorota [2008-03-21 12:16:10]
czy masło w masie trzeba ugotować, tu mam watpliwośc
beata [2008-03-21 10:41:52]
Zrobię to ciasto jeszcze raz i mam nadzieję że mi teraz wyjdzie. Wiem że jest pyszne, ponieważ kiedyś je jadłam.
Magda [2008-01-04 20:04:01]
Być może powodem tego zakalcowatego biszkoptu były jajka, tzn. nie były ubite na puszystą masę lub nie miały temperatury pokojowej. Ja często piekę biszkopty z podanej proporcji i ładnie rosną.
Dorota [2007-12-24 22:05:44]
a ten biszkopt nie powinien być robiony z mniejszej ilości mąki i cukru ? Nie wyszedł mi bo zrobił się zakalcowaty.
Magda [2007-12-23 15:56:28]
absolutna rewelacja... zrobilam go na I wizyte u przyszlych tesciow, byli zachwyceni, a przyszla tesciowa poprosila o przepis.
ala [2007-07-12 18:44:24]
hejka placuszek paluszki lizac!!!:)tylko tego ciasta zabraklo ma na 2 blaszki:(
Żaneta:) [2007-05-04 18:49:18]
Tradycyjne ciasto w mojej rodzinie, pychota!
Ewónia [2007-04-20 10:10:56]
pychotka jak się patrzy,a jak się je!!!!
azi [2007-04-12 21:23:01]
Ciasto jest świetne, pasuje na każdą okazję, łatwe,u mnie stało się tradycja że zawsze robiła je babcia
Ania [2007-04-03 16:18:50]
moje ulubione ciacho:D zawsze polecam kazdemu do sprobowania ;) pozdrawiam
ewa;) [2007-03-06 14:18:51]
Ja go uwielbiam!!!tylko ze na wierzch posypuje go cukrem pudrem!!!wysmienity :) palce lizac
finia [2006-11-22 23:52:00]
Biszkopt można jeszćze przekroić na pół i posmarować dżemem najlepiej jabłkowym lub morelowym. Ma wtedy wyśmienity smak !!!
Natalia [2006-10-21 16:14:26]
bardzo dobre ciasto, jedyne które potrafię zrobić i, które zawsze wychodzi. Do masy dodaję jeszcze rodzynki, smakuje świetnie.
aga [2006-08-08 13:14:53]
Ciasto jest świetne, elegancki wygląd i wysmienity smak
Lidia [2006-05-12 20:02:38]
ciasto wysmienite,pyszne i na kazda okazje odpowiednie
Pamela [2006-04-14 15:17:11]
Ciasto pyszne zawsze piekę na święta dodatkowo ciasto biszkoptowe zabarwiam czerwonym barwnikiem spożywczym. Super efekt!
muszka [2006-04-03 22:29:29]
Co Ty Ewcia plecież, jak może być inna temperatura, skoro gotuje się mleko z margaryną i cukrem, a do tego wlewa mąkę romieszaną w mleku, to jest wina margaryny.
Ela [2005-12-16 19:37:02]
co do "odcinania się margaryny" to była wina nie margaryny lecz tego ze buduń był za goracy więc z tąd wniosek ze musi być takiej samej temp.jak margaryna=]
Ewcia [2005-10-15 22:02:15]
PYSZNOSCI, ALE JA NIESTETY NIE UMIEM TEGO ZROBIC, NA SZCZESCIE MOJ MAZ JEST KUCHARZEM OD 11 LAT I WYCHODZI MU TO WYSMIECIE
OLIWIA 30 [2005-09-08 11:02:53]
Bogdan mysler ze nic nie zrobiles zle,poprostu niektore margaryny tak sie robia:(Sprobuj z inna .Pozatym jesli mi sie tak zrobi bire w rece mikser i goracy budyn mixsuje,wtedy wszystko ladnie sie laczy i masa jest gladka.Pozdrawiam.
Maria29 [2005-08-22 08:18:42]
ciasto rzeczywiście pyszne ale może ktoś mi powie dlaczego po zagotowanie mleka z masłem i cukrem, i po dodaniu reszty mleka z mąką, masa scięła się i masło się wytrąciło. Co zrobiłem źle?
Bogdan [2005-07-22 20:50:54]
Świetne ciasto szybkie wykonaniu choc na pierwszy rzut oka pracochłonny , ale warto bo pyszny.
edyta [2005-02-11 18:02:53]
Taa...to naprawdę pyszny kawałek ciasta. Szczerze polecam. Moja żona serwuje mi go od paru lat i nigdy nie mam dosyć :)
Wiktor [2004-12-04 14:51:38]
popieram.to naprawdę rewelacja!wszystkim i wszędzie smakuje
kalinka [2004-11-25 19:09:22]
a ja na placek biszkopotowy wykładam jescze powidła wiśniowe to dopiero RÓLEWSKI SMAK polecam pychunia
CHMURA [2004-08-29 12:12:53]
ja również polecam ten przepis jest to niezawode ciasto na wszelkiego rodzaju imprezy wszystkim smakuje i można go długo przchowywać a nawet zamrozić
basia [2004-08-25 14:12:56]
polecam ten placek jest pyszny.robie go od kilku lat.PYSZOTA
Ela [2004-05-14 17:50:23]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl