naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 19.03.2007
Odsłon dziennie: 9

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

40 dag masła
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 jajka
4 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać cukier puder, cukier waniliowy i jajka. Pod koniec ucierania dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Ciastem napełniać szprycę i wyciskać ciasteczka prosto na wysmarowaną tłuszczem formę. Następnie formę z ciastkami włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu ciepłe ciasteczka wyjmować z formy. Ciasteczek wychodzi bardzo dużo (około 100 sztuk).

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6511 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Moja szpryca nie dała rady :), nakładałam na blaszke łyżką do lodów :D teraz są w piekarniku
paulina [2013-07-01 16:11:17]
Tak, można je piec na papierze do pieczenia.
Dorota [2011-10-26 18:22:41]
można piec na papierze?
ja [2011-10-26 14:43:19]
Te ciasteczka mają być kruche - czyli lekko twarde :)
Dorota [2010-09-20 11:09:25]
To proszę spróbować z mniejszą ilością mąki.
Dorota [2010-07-23 09:55:34]
witam robiłamte ciastka i powiem tak w smaku dobre tylko ze wycisnelam ostatnie poty z nimi:( ciasto sie nie nadaje do szprycy:( a jak by dal mniej maki to by bylo???????
iza [2010-07-21 21:52:15]
Można, powodzenia :)
Dorota [2010-07-13 13:28:27]
A można do ciasta dodać trochę ciemnego kakao, żeby wyszły kakaowe?
emu [2010-07-13 13:22:58]
nom, mam 15 lat i kocham bawić sie w kuchni:P ciasteczka wyszły mi super!! naprawde polecam, ja dodałam roztopioną czekolade na wierch do dekoracji i kolorowe wiórki:P
Tyna!:D [2010-06-28 16:10:52]
ciastka są super ! dziękuję; *
Agnieszka [2010-04-29 21:14:40]
pyszne ciasteczka ale jest jeden minus one troszke bardziej maślane niż kruche
filip [2010-02-10 18:30:19]
Ciasteczka super,pychotka,upiekłam jedynie w innym kształcie,bo takie śliczne mi nie wyszły:( Może jakaś wskazówka? Pozdrowionka,super przepis!
Ania [2010-02-06 20:24:16]
super ciasteczka sa szybkie i łatwe w wykonaniu a smakuja pychota
pati [2010-01-28 12:50:32]
Bardzo dobre,ja nic nie zmieniałam w przepisie i też wyszły pyszne!!!!
Dusia [2009-08-15 23:48:14]
Dziękuję i cieszę się, że ciasteczka smakowały. Pozdrawiam :)
Dorota [2009-06-24 16:15:57]
super dorota jestes najlepsza kruche i bardzo smaczne pychota
Anka Z [2009-06-24 14:53:01]
Hmm... być może za bardzo się spiekły.
Dorota [2009-03-20 22:12:36]
Dlaczego mi te ciasteczka nie wyszly?Byly tak twarde, ze nie dalo sie ich ugrasc, a wszystko zrobilam zgodnie z przepisem.
Betti [2009-03-14 13:40:06]
ale dobre...swietny przepis..polecam:)
Ania [2008-10-12 14:24:00]
Cieszę się, że ciasteczka się udały - pozdrawiam :)
Dorota [2008-10-09 22:49:16]
ciasteczka pyszne i udały sie z wyciskarki.Pozwoliłam sobie na małą modyfikację.Część mąki pszennej zastąpiłam mąką kukurydzianą ok 100 .Są żółciutkie i bardziej sypkie.Dałam jedno jajo i dwa żółtka.Poza tym wszystko jak w przepisie Pani Doroty.
Madzia(Magdalena,ale tylko tak c [2008-09-28 21:33:28]
Ciastka faktycznie przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.Te składniki plus dodatki;wiórki koksowe , cynamon, orzechy mielone, migdały mielone itp.i mamy zmieniony smak ...
Ania [2008-09-19 15:08:26]
ciastka wyśmienite! idealnie nadają się na babeczki,są kruche , troszkę wyrosną w foremce i są pycha!!!
edyta [2008-07-31 21:08:57]
super ciasteczka ,ja dałam cukier cynamonowy i wyszły super pychaaaaaaaaaaaaa
syja00 [2008-04-11 21:45:18]
przepyszne ciasteczka:) rozplywaja sie w ustach:)) dziekuje za wspanialy przepis!!
dodotka [2008-04-11 16:58:30]
Dziękuję ;) Cieszę się, że ciasteczka smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2008-02-13 21:11:42]
Te ciasteczka są rewelacyjne !!!Zrobiłam je 5 dni temu i nadal są kruche i bardzo smaczne. A zapach podczas pieczenia - bajka. Dzięki za taki wspaniały i prosty przepis.
hot chocolate [2008-02-12 22:41:38]
ciasteczka przepyszne po prostu rozplywaja sie w ustach :))
margo [2007-11-27 00:25:04]
Aha. Dziękuję :)
weronika [2007-11-22 16:58:27]
Można dodać całe opakowanie cukru waniliowego (16g)
Dorota [2007-11-22 14:23:12]
mam tylko pytanie - ile trzeba cukru waniliowego??
weronika [2007-11-22 14:19:16]
ciasteczka super:) przed chwila wyjelam z piekranika:) mniam:)
Dorot [2007-08-08 21:51:08]
ciacha przepyszne :)
marcia [2007-07-29 21:53:06]
ciasteczka zrobilam przed godziną, jedyny minus-za malo ich wyszło ;) PYSZNE :) nie potrzeba szprycy,nakladalam lyzką na blache. Naprawde polecam! :)
natalia [2007-07-25 13:09:05]
Ciasteczka są świetne !!! piekłam już ciacha z wielu przepisów , ale ten do tej pory jest najlepszy. tak się składa, że dodałam raz zamiast cukru pudru cukier brązowy i musze przyznać, że miały inny, a nawet lepszy smak choć wiem, że to kwestia wydatku na sam cukier ok. 8 zl, ale raz warto zaszaleć i spróbować:)) pozdrawiam
Agniś [2007-07-23 20:03:28]
Hmm, może powiem tak. Mam 17 lat. :P i lubie kombinowac. Nie miałam masła a że nie chciało mi się lecieć do sklepu to dałam `margarynę`. ;P cukru pudru dałam pół szklanki, a drugie poł zwyklego cukry, i nie 4 szklanki mąki a 3. ;] efekt. ; > pyszne. ;D:D:D
Ewka. [2007-07-20 15:48:13]
Te ciasteczka sa super dzis je zrobilam:)do kawy wyśmienite!!!
Carla [2007-07-08 22:08:55]
Z tego ciasta można robić kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i układać na natłuszczonej blaszce. Ale można te ciasteczka też wykrawać różnymi foremkami, tyko wtedy do ciasta należy dodać więcej mąki, żeby dało się ładnie rozwałkować i żeby się nie kleiło. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-07-06 19:11:19]
A czy można te ciastka wykrawać różnego wzoru foremkami? Czy trzeba koniecznie przez szpryce.
Iwona [2007-07-01 08:22:42]
W sobotę robiłam te ciasteczka. Wyszło ich sporo i faktycznie są pyszne.Muszę je znowu upiec Dziękuję za bardzo dobry przepis.
Basia [2007-06-05 19:38:14]
Już zrobione:D:D:D Pyszne po prostu!!!!!!!!!! tylko jakieś takie bardziej plackowate mi wyszły;) Ciasto nie było rzadkie, ciężko wyciskało się szprycą więc zrobiłam je łyżeczką, do części dałam dżem. Pychota:):):) (tylko nie wiem dlaczego tak się rozpłaszczyły;) )
E_W_U_N_I_A [2007-06-04 14:51:41]
Tak, można też te ciasteczka układać łyżeczką na blaszce. Powodzenia ;)
Dorota [2007-05-29 11:44:24]
a jesli ktos nie ma szprycy to mozna ukladAC NP. LYCZECZKA??
eWCIAAAAA [2007-05-29 11:29:15]
nigdy wiecej nie zrobie tych ciasteczek.......z połowy porcji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! są niebiańskie, wszystkie kupne mogą sie schować! Niebo w gębie, a nawet więcej:D pychota!
karola91 [2007-05-24 16:00:21]
Szpryca to metalowy lub plastikowy przyrząd do dekoracyjnego wyciskania dowolnej masy np. z kremu lub z surowego ciasta.
Dorota [2007-04-20 15:13:31]
są po prostu super robiłam je dzisiaj EXTRA.
iwona30 [2007-04-14 22:39:58]
a co to jest szpryca??
darka [2007-04-14 13:09:14]
Pyszne:) Po prostu delicjee..;)
Ewa [2007-04-06 20:15:22]
ojeej ale ze mnie gapa :D w temacie pisze że kruche. Ale dziękuje za odpowiedż:))
karola91i [2007-04-02 18:26:53]
Ciasteczka są kruche i można je układać gęsto na blaszce. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2007-04-02 13:46:01]
hmm...zapowiada sie pysznie:) ciasteczka są kruche czy raczej miękkie? czy mozna układać je dosć gęsto na blasze?
karola91 [2007-04-01 07:58:38]
wsam raz do kawy herbaty na uscho też dobre!!!!
kasper kowalik [2007-03-29 22:13:37]
ppoooootwwiiiiiieeeeeeeeerdzaaam!!
dorunia [2007-03-25 13:26:51]
pppppppppyyyyyyyyycccccchhhhhaaaaaaa!!!!
natka [2007-03-20 14:17:00]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl