naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 22.03.2012
Odsłon dziennie: 7

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
25 dag margaryny Kasia
3 pełne łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g)
10 dag masła
1 łyżka rumu
ok. 25 dag herbatników
Polewa:
10 dag gorzkiej czekolady
ok. 2 łyżki masła
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać margarynę i śmietanę. Wszystko razem posiekać nożem i wyrobić ręką. Odłożyć do lodówki na 30 minut.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć ciasto kruche i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Po upieczeni ostudzić.

Mleko w puszcze włożyć do garnka, zlać wodą i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 3 godziny. Od czasu do czasu należy dolewać wody, aby puszka była cały czas zakryta wodą. Następnie puszkę ostudzić i otworzyć (puszkę z mlekiem można ugotować sobie dzień wcześniej). Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce karmel z puszki i na koniec dodać rum. Masę wyłożyć na ostudzone kruche ciasto.

Następnie rozłożyć herbatniki i lekko docisnąć. Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło i razem podgrzać w mikrofalówce. Dokładnie razem wymieszać, aby masa się połączyła i rozsmarować na herbatnikach.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6426 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ja jajek do ciasta nie dodawałam, ważne jest żeby dodać miękką margarynę, wtedy wszystko ładnie się połączy. A jeśli będzie jakiś problem to można dodać 1-2 żółtka. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2012-12-05 09:08:06]
Mam pytanie : czy mam dodać jajka?
Gość [2012-12-04 21:44:48]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl