Kruche ciasto z karmelem i herbatnikami

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
3.727272727 stars based on 11 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny Kasia
3 pełne łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g)
10 dag masła
1 łyżka rumu
ok. 25 dag herbatników
Polewa:
ok. 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać margarynę i śmietanę. Wszystko razem posiekać nożem i wyrobić ręką. Odłożyć do lodówki na 30 minut.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć ciasto kruche i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180 °C. Po upieczeni ostudzić.

Mleko w puszcze włożyć do garnka, zlać wodą i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 3 godziny. Od czasu do czasu należy dolewać wody, aby puszka była cały czas zakryta wodą. Następnie puszkę ostudzić i otworzyć (puszkę z mlekiem można ugotować sobie dzień wcześniej). Masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce karmel z puszki i na koniec dodać rum. Masę wyłożyć na ostudzone kruche ciasto.

Następnie rozłożyć herbatniki i lekko docisnąć. Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło i razem podgrzać w mikrofalówce. Dokładnie razem wymieszać, aby masa się połączyła i rozsmarować na herbatnikach.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

7117
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Ja jajek do ciasta nie dodawałam, ważne jest żeby dodać miękką margarynę, wtedy wszystko ładnie się połączy. A jeśli będzie jakiś problem to można dodać 1-2 żółtka. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2012-12-05 09:08:06]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.