Przepisy Extra

Kruche kakaowe ciasto z rabarbarem, budyniem i truskawkami

Kruche kakaowe ciasto z rabarbarem, budyniem i truskawkami

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła
4 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
½ łyżki kakao do ciast
Beza:
4 białka
sól
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
Dodatkowo:
50 dag rabarbaru (masa po obraniu)
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka cukru trzcinowego
Masa budyniowa:
750 ml mleka
3 budynie waniliowe (z cukrem)
Masa truskawkowa:
50 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 ½ łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i śmietanę. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. ¼ część ciasta schłodzić, a do pozostałego dodać kakao do ciast, ponownie razem zagnieść i również schłodzić.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie w formie rozłożyć kakaowe ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować. Gotową bezę wyłożyć na podpieczone ciasto.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do niego bułkę tartą i cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na bezę.

Połowę mleka zagotować, a do pozostałego wsypać budynie waniliowe w proszku, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu i gorącą masę budyniową rozłożyć na rabarbarze.

Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować i pokroić w słupki (jedna truskawka wzdłuż na cztery części). Do truskawek wsypać galaretkę truskawkową w proszku i bułkę tartą. Całość razem wymieszać i rozłożyć na masie budyniowej. Na górę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach jasne ciasto.

Tak przygotowane ciasto włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec dalej przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ubite białka po dodaniu oleju minimalnie siadają, ale później już ich się nie ubija, tylko krótko miksuje, żeby tylko te składniki razem wymieszać. Ja ostatnio często robię takie "pianki budyniowe": do ubitych z cukrem białek dodaje się budyń w proszku i olej właśnie, taka pianka po upieczeniu jest zawsze sztywna i wysoka. Cieszę się bardzo, że ciasto Wam smakowało, pozdrawiam :)
Dorota [2016-06-21 14:03:24]
Ciasto bardzo dobre! Mam pytanie odnośnie bezy, ponieważ gdy dodałam olej ze sztywnej masy zrobiła mi się wodnista i nie dało jej się ubić jeszcze raz na sztywną. Ta masa ma być taka lejąca? Nigdy nie dodawałam wcześniej oleju do bezy i zawsze masa była sztywna. Z góry dziękuję za odpowiedź
Kasia [2016-06-20 13:21:01]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.