Kruche paszteciki z pieczarkami

Dodane przez w dniu
10 opinii | Wyraź opinię
3.166666666 stars based on 36 reviews Dania główne

Składniki:

Kruche ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag margaryny
20 dag masła
200 ml śmietany 30%
2 jajka
2 żółtka
Farsz pieczarkowy:
25 dag cebuli
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
rozmaryn
ostra papryka w proszku
pieprz
Dodatkowo:
1 białko

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Dodać margarynę, masło, śmietanę, jajka, żółtka i szczyptę soli. Całość posiekać nożem, następnie wyrobić ciasto ręką, owinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, przełożyć pieczarki i cebulę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i razem smażyć do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, szczyptę majeranku, rozmarynu i ostrej papryki w proszku. Wszystko razem wymieszać i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.

Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i pokroić na paski o szerokości około 7 cm. Na środek każdego paska nałożyć łyżeczką farsz pieczarkowy, skleić boki i delikatnie zrolować. Drugą stroną noża zrobić delikatnie kratkę i pokroić ukośnie na około 7 cm paszteciki. Tak przygotowane paszteciki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Posmarować rozmąconym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Z podanych składników wyjdzie około 75 sztuk kruchych pasztecików z pieczarkami.

Paszteciki podawać z czerwonym barszczem do picia.

Smacznego.

7117
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Super! To bardzo się cieszę, że moje paszteciki Wam smakują :) Są też doskonałe na sylwestrowy stół - polecam i udanej zabawy życzę - do białego rana! :)
Dorota [2013-12-29 21:24:37]
z Twojego przepisu robiłam tylko farsz ale jak dla mnie czosnek zepsuł smak pieczarek :( i mało tego farszu było :(
Ladybird76 [2012-01-12 22:46:26]
No to super! Bardzo się cieszę, że się udały i że smakowały :)
Dorota [2011-12-30 11:35:00]
To cieszę się, że paszteciki się udały i pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-28 13:34:52]
To cieszę się bardzo, że paszteciki się udały. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2011-12-27 09:53:12]
Pani Doroto, ten przepis to rewelacja, super smaczne te paszteciki.Pozdrawiam.
Kasia O [2011-12-27 08:02:13]
Po zrobieniu należy je zaraz upiec, ale potem ostudzone można przełożyć do metalowej lub plastikowej miski/pojemnika, zamknąć i zostawić na kilka dni. Ja tak zrobiłam, stały sobie w kuchni, każdy dochodził i częstował się. Zjedliśmy je po około 4 dniach i nic im się nie stało :) Babcia powiedziała, że nawet lepiej jak trochę postoją. I muszę powiedzieć, że z każdym dniem były lepsze :)
Dorota [2011-12-22 09:33:24]
Pani Doroto czy można zrobić wcześniej te paszteciki a zapiekać w innym dniu. Jak zrobić je np przed świętami aby nie musieć bawić się w te kulinarne sprawy w sam czas świąteczny? Jak z zamrażaniem?
Ladybird76 [2011-12-22 08:43:59]
Wiem, że robiłam takie zdjęcie, ale nie wyszło, bo było zastawione ręką upss i dlatego nie dodałam, ale to prosta sprawa nawet. Spróbuję to dokładniej opisać :D Na szeroki pasek ciasta, na środek kładziemy farsz i potem delikatnie ten pasek składamy, i potem już łatwo będzie, bo te dwie warstwy ciasta - ich końce - skleimy (zgnieciemy palcami, i patrząc z boku będzie to taka "położona na bok łezka"). I potem cały taki pasek równo zrolujemy, potem kroimy ostrym nożem i gotowe :) Z takich surowych pasztecików to ten farsz może trochę na boki wychodzić, ale proszę się nie bać, bo wszystko ładnie się zapiecze. Powodzenia i Wesołych Świąt :)
Dorota [2011-12-21 11:01:48]
szkoda, że całego tego procesu sklejania nie uwieczniłaś Dorotko bo będę dzisiaj albo jutro walczyła z tym przepisem a, że ze mnie laik kulinarny to pewnie nieźle będę "buczała" po nosem, że mi nie wychodzi :))
Ladybird76 [2011-12-21 08:26:48]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.