naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 13.12.2011
Odsłon dziennie: 11

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Kruche ciasto:
2 ½ szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki krupczatki
25 dag margaryny
20 dag masła
200 ml śmietany 30%
2 jajka
2 żółtka
sól
Farsz pieczarkowy:
1 kg pieczarek
25 dag cebuli
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki bułki tartej
majeranek
rozmaryn
ostra papryka w proszku
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 białko

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Dodać margarynę, masło, śmietanę, jajka, żółtka i szczyptę soli. Całość posiekać nożem, następnie wyrobić ciasto ręką, owinąć w aluminiową folię i włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, przełożyć pieczarki i cebulę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i razem smażyć do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, szczyptę majeranku, rozmarynu i ostrej papryki w proszku. Wszystko razem wymieszać i ewentualnie przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.

Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i pokroić na paski o szerokości około 7 cm. Na środek każdego paska nałożyć łyżeczką farsz pieczarkowy, skleić boki i delikatnie zrolować. Drugą stroną noża zrobić delikatnie kratkę i pokroić ukośnie na około 7 cm paszteciki. Tak przygotowane paszteciki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Posmarować rozmąconym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Z podanych składników wyjdzie około 75 sztuk kruchych pasztecików z pieczarkami.

Paszteciki podawać z czerwonym barszczem do picia.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1427 6399
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Super! To bardzo się cieszę, że moje paszteciki Wam smakują :) Są też doskonałe na sylwestrowy stół - polecam i udanej zabawy życzę - do białego rana! :)
Dorota [2013-12-29 21:24:37]
ROBIŁAM DOKŁADNIE WG PRZEPISU. FANTASYCZNE. POLECAM
ela [2013-12-16 15:45:04]
Paszteciki REWELACJA :) Zrobiłam je niedawno i bardzo szybko zniknęły hehe... A słowa jakie usłyszałam po przyjściu \"męża\" mówiły same za się... \"JESTEŚ ZAJE....A \"(wolę się nie wyrażać w takim miejscu tak dosłownie ) ;) Naprawdę świetne i też jedliśmy je przez jakieś 3 dni i były pyszne! DZIĘKUJĘ ZA TEN PRZEPIS PANI DOROTKO:)
Sylwia [2012-02-11 11:30:51]
z Twojego przepisu robiłam tylko farsz ale jak dla mnie czosnek zepsuł smak pieczarek :( i mało tego farszu było :(
Ladybird76 [2012-01-12 22:46:26]
No to super! Bardzo się cieszę, że się udały i że smakowały :)
Dorota [2011-12-30 11:35:00]
Paszteciki pycha!!!! Gotuję już pół wieku ale zawsze było coś nie tak a teraz |REWELACJA!!!!!!
ela [2011-12-30 11:15:11]
To cieszę się, że paszteciki się udały i pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-28 13:34:52]
Paszteciki sa pyszne, zrobilam je po swietach z mielona wolowina, cebula, czosnkiem i grzybami- wszystko smazone. Zamiast margaryny dodalam oleju, czyli 25 dag masla i kiedy zaczelam wyrabiac ciasto powoli dolewalam oleju gdzies do pol szklanki az ciasto bylo latwo wyrobic. Mam nadzieje za zmniejszylam kalorie i odrzucilam chemie w postaci margaryny.
Znajoma2 [2011-12-27 19:14:33]
Polecam sa bardzo smaczne!!! Pozdrawiam
15778 [2011-12-27 10:42:05]
To cieszę się bardzo, że paszteciki się udały. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2011-12-27 09:53:12]
Pani Doroto, ten przepis to rewelacja, super smaczne te paszteciki.Pozdrawiam.
Kasia O [2011-12-27 08:02:13]
Jeszcze msczniejsze w wersji z grzybami leśnymi, ale farszem pieczrkowym zdecydowanie też się zadowolę.Pyszne i sycące danie dla wegetarian, na każdą okazję:)
LCF [2011-12-22 23:47:26]
Po zrobieniu należy je zaraz upiec, ale potem ostudzone można przełożyć do metalowej lub plastikowej miski/pojemnika, zamknąć i zostawić na kilka dni. Ja tak zrobiłam, stały sobie w kuchni, każdy dochodził i częstował się. Zjedliśmy je po około 4 dniach i nic im się nie stało :) Babcia powiedziała, że nawet lepiej jak trochę postoją. I muszę powiedzieć, że z każdym dniem były lepsze :)
Dorota [2011-12-22 09:33:24]
Pani Doroto czy można zrobić wcześniej te paszteciki a zapiekać w innym dniu. Jak zrobić je np przed świętami aby nie musieć bawić się w te kulinarne sprawy w sam czas świąteczny? Jak z zamrażaniem?
Ladybird76 [2011-12-22 08:43:59]
Wiem, że robiłam takie zdjęcie, ale nie wyszło, bo było zastawione ręką upss i dlatego nie dodałam, ale to prosta sprawa nawet. Spróbuję to dokładniej opisać :D Na szeroki pasek ciasta, na środek kładziemy farsz i potem delikatnie ten pasek składamy, i potem już łatwo będzie, bo te dwie warstwy ciasta - ich końce - skleimy (zgnieciemy palcami, i patrząc z boku będzie to taka "położona na bok łezka"). I potem cały taki pasek równo zrolujemy, potem kroimy ostrym nożem i gotowe :) Z takich surowych pasztecików to ten farsz może trochę na boki wychodzić, ale proszę się nie bać, bo wszystko ładnie się zapiecze. Powodzenia i Wesołych Świąt :)
Dorota [2011-12-21 11:01:48]
szkoda, że całego tego procesu sklejania nie uwieczniłaś Dorotko bo będę dzisiaj albo jutro walczyła z tym przepisem a, że ze mnie laik kulinarny to pewnie nieźle będę "buczała" po nosem, że mi nie wychodzi :))
Ladybird76 [2011-12-21 08:26:48]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl