Przepisy Extra

Kruche rabarbarowe ciasto z jagodową pianką

Składniki:

Pełnoziarniste ciasto:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag masła
5 żółtek
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
Masa rabarbarowa:
1 kg rabarbaru (waga po obraniu)
1 łyżka masła
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki kaszy manny
1 galaretka agrestowa
Jagodowa pianka:
5 białek
sól
¾ szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
5 dag jagód (świeżych)
Dodatkowo:
1 ½ łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki jagód (świeżych)

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę pełnoziarnistą, mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka, śmietanę i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche, razowe ciasto.

Tradycyjną prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozłożyć pełnoziarniste ciasto i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w około 3 cm kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło, cukier trzcinowy i smażyć na małym ogniu. Pod koniec wsypać kaszę mannę, galaretkę agrestową w proszku i dokładnie wymieszać. Zagotować, zdjąć z ognia i wyłożyć na podpieczone razowe ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, olej i razem zmiksować. Na koniec wsypać opłukane i osuszone świeże jagody. Całość razem dokładnie zmiksować, wyłożyć na rabarbarową masę i łyżką zrobić małe wgłębienia. Na górze ciasta rozsypać wiórki kokosowe. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

Przed podaniem na stół, ciasto udekorować świeżymi jagodami.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.