naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: apsik
Dodano: 21.05.2007
Odsłon dziennie: 2

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
15 dag cukru pudru
25 dag margaryny
1 jajo
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
1 litr mleka
15 dag kaszy manny
4 łyżki cukru
4 jajka
25 dag maku
5 dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich
aromat migdałowy
Ponadto:
1 słoik powideł np. śliwkowych (ok. 30 dag)
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Do mąki wsypać cukier puder, dodać miękką margarynę, jajko, żółtka, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na połowę i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Z 1 litra mleka odlać 1 szklankę mleka i rozpuścić w niej kaszę mannę. Do pozostałego mleka dodać cukier i całość zagotować. Następnie do gotującego się mleka wlać rozmieszaną w mleku kaszę mannę i ponownie zagotować. Ostudzić i dodać żółtka rozmącone w 3 łyżkach wody, suchy mak, rodzynki, pokrojone orzechy włoskie i aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć z masą makową.

Jedną część kruchego ciasta rozwałkować i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Na kruche ciasto wyłożyć powidła, a na powidła masę makową. Drugą część ciasta rozwałkować, radełkiem zrobić paski i udekorować nimi wierzch ciasta.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 160-170 °C. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6474 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
jest super
Ala [2012-10-05 19:43:12]
Myślę, że też taką samą masę, powodzenia :)
Dorota [2012-06-28 14:38:52]
Cieszę się, że ciasto się udało, i że smakowało - serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-06-11 19:46:35]
Kto nie jadł tego makowca to niech żałuje.Dziękuję za przepyszny przepis.
jgust [2012-06-02 13:58:20]
W sprzedaży bywa mak już zmielony,to ile go należy wziąć też 25 dkg czy więcej
ewik [2012-05-29 15:32:35]
Bardzo fajny przepis!!! DZIEKUJE !! takiego szukalam bo uwielbiam makowce ale tyle roboty: parzenie i mielenie :( Uzylam maku suchego i juz zmielonego taki mialam w domu- kiedys tam kupilam i nie wiem jak bedzie z niemielonym ale widze po komentarzach. ze spoko:-) Wyszedl pyszny,wszystkim smakowal i odrobinke inny ale to dobrze;-)
Gerdzia [2012-01-03 12:42:41]
Mąż uwielbia makowce. Niestety ten placek jest niesmaczny. Nikt nie chciał go jeść. Cały wylądował w koszu
E.L. [2011-12-27 12:22:44]
Witam - myślę, że można. Powodzenia :)
Dorota [2009-06-18 10:36:07]
Witaj Dorota, powiedz, czy można do wczesniej upieczonych spodów zastosowac niemielony mak zasmażony.
Ewa [2009-06-18 08:25:22]
Proszę się nie obawiać, mak nie będzie zgrzytał. Upiecze się i ciasto wyjdzie dobre, smacznego.
Dorota [2009-03-20 22:02:41]
Chcę zrobić ten placek ale obawiam się czy ten mak, nie sparzony i nie zmielony wcześniej nie będzie później zgrzytał?
E.L. [2009-03-16 08:18:50]
Pierwszy raz upieklam to ciasto z suchum makiem,nastepne zrobilam z makiem zmielonym w młynku i konfitura wisniowa.Zachęcam do pieczenia tego ciasta bo warto.Dziekuje za przepis.
jgust [2008-12-30 22:26:48]
Myślę, że można spróbować zrobić to ciasto z gotową masą makową. Powodzenia ;)
Dorota [2008-12-19 22:45:56]
mam pytanie czy może być kupna masa makowa?
monika [2008-12-19 18:44:13]
Ciasto po prostu pycha! I fajnie, że tego maku nie trzeba parzyć i mielić. Dzięki za ten przepis!
liberta [2008-10-14 15:59:26]
Pyszny poprostu kazdy go zachwala jes najlepszy ze wszystkich i malo roboty....EKSTRA robie go na kazda domowa uroczystyosc
Kinga [2008-02-16 19:39:29]
Na głównej stronie (www.smaczny.pl) w lewym górnym rogu znajduje się przelicznik wag. Jest on bardzo pomocny w przeliczaniu - zachęcam do skorzystania z niego (15 dag cukru pudru to 0,75 szklanki, a 15 dag kaszy manny to 0,83 szklanki; te składniki polecam jednak przeliczać na szklanki, a nie na łyżki). Mak należy dodać suchy. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-09-03 19:46:41]
LUDZIE ILE TO JEST 15 dag cukru pudru ? A ILE TO JEST I 15 dag kaszy manny ??? powiedzcie ile to łyżek????????robiłam i coś nie tak dałam bo mi wyszła normalnna kasza manna na ciepło z makiem a mak suchy? nie parzony? nie mielony??? dałam cały suchy tak jak zrozumiałam
Ange [2007-09-02 16:30:18]
Zwykła mleczna margaryna.
Dorota [2007-07-23 15:20:18]
jaka to ma byc margarnyna pomocy
ja [2007-07-21 15:58:02]
Jedyny w swoim rodzaju.Zamiast powidel zrobilam z konfitura wisniowa i chyba jeszcze bardziej mi smakowal.Przepis wspanialy i szybko sie robi.
Janina [2007-07-04 21:50:52]
Robiłam w sobotę na urodziny.Wyszedł pyszny. Ja mak parzyłam chwilke na gazie, ale musiałam go dłużej piec ok 1,5 h. Walory zarówno smakowe jak i estetyczne OK.
Ewa [2007-06-25 09:33:56]
zrobiłam, polecam, gościom smakował
roszpunka [2007-05-28 22:09:47]
noi super że suchy mniej roboty
aaaa [2007-05-25 10:33:43]
Chodzi tutaj o suchy mak prosto z torebki.
Dorota [2007-05-25 08:06:59]
Suchy mak tzn. prosto z torebki, czy może sparzony i odcedzony?
jola [2007-05-24 19:50:35]
zrobiłam warto bardzo fajny
Ania [2007-05-22 10:01:00]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl