Kruche z makiem inaczej

Dodane przez w dniu
23 opinie | Wyraź opinię
3.011854684 stars based on 36610 reviews Ciasta i słodkości

Jeżeli chcecie szybciej niż zwykle wykonać pyszny makowiec na kruchym cieście, to ten przepis doskonale się nadaje.

A dlaczego to ciasto z makiem można szybciej przygotować? Otóż mak zastosowany w tym przepisie nie wymaga mielenia, a z tym przecież jest dużo, dużo pracy... dlatego z tego powodu te makowce omijamy... ale teraz to się już zmieni ;)

W podanym przepisie na makowiec niemielony mak dodany jest do gotowanej kaszy manny wraz z żółtkami, rodzynkami, orzechami włoskimi, aromatem migdałowym oraz pianą z białek... i to całość tworzy bardzo aromatyczną kompozycję z lekką migdałową nutą - mniam :) Czytaj więcej

Tak przygotowana masa razem z kruchym ciastem bardzo dobrze pasuje np. do kawy lub herbatki :)

Polecamy! Warto spróbować i wykonać ten szybki i ładnie prezentujący się wypiek z makiem :)

Składniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
1 jajo
2 żółtka
Masa makowa:
1 litr mleka
15 dag kaszy manny
4 łyżki cukru
4 jajka
25 dag maku
5 dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich
aromat migdałowy
Ponadto:
1 słoik powideł np. śliwkowych (ok. 30 dag)

Sposób wykonania:

Do mąki wsypać cukier puder, dodać miękką margarynę, jajko, żółtka, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na połowę i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Z 1 litra mleka odlać 1 szklankę mleka i rozpuścić w niej kaszę mannę. Do pozostałego mleka dodać cukier i całość zagotować. Następnie do gotującego się mleka wlać rozmieszaną w mleku kaszę mannę i ponownie zagotować. Ostudzić i dodać żółtka rozmącone w 3 łyżkach wody, suchy mak, rodzynki, pokrojone orzechy włoskie i aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie połączyć z masą makową.

Jedną część kruchego ciasta rozwałkować i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Na kruche ciasto wyłożyć powidła, a na powidła masę makową. Drugą część ciasta rozwałkować, radełkiem zrobić paski i udekorować nimi wierzch ciasta.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 160-170 °C. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego.

7102
sprawdzone przepisy
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Myślę, że też taką samą masę, powodzenia :)
Dorota [2012-06-28 14:38:52]
Cieszę się, że ciasto się udało, i że smakowało - serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-06-11 19:46:35]
Kto nie jadł tego makowca to niech żałuje.Dziękuję za przepyszny przepis.
jgust [2012-06-02 13:58:20]
Witam - myślę, że można. Powodzenia :)
Dorota [2009-06-18 10:36:07]
Witaj Dorota, powiedz, czy można do wczesniej upieczonych spodów zastosowac niemielony mak zasmażony.
Ewa [2009-06-18 08:25:22]
Proszę się nie obawiać, mak nie będzie zgrzytał. Upiecze się i ciasto wyjdzie dobre, smacznego.
Dorota [2009-03-20 22:02:41]
Chcę zrobić ten placek ale obawiam się czy ten mak, nie sparzony i nie zmielony wcześniej nie będzie później zgrzytał?
E.L. [2009-03-16 08:18:50]
Pierwszy raz upieklam to ciasto z suchum makiem,nastepne zrobilam z makiem zmielonym w młynku i konfitura wisniowa.Zachęcam do pieczenia tego ciasta bo warto.Dziekuje za przepis.
jgust [2008-12-30 22:26:48]
Myślę, że można spróbować zrobić to ciasto z gotową masą makową. Powodzenia ;)
Dorota [2008-12-19 22:45:56]
mam pytanie czy może być kupna masa makowa?
monika [2008-12-19 18:44:13]
Ciasto po prostu pycha! I fajnie, że tego maku nie trzeba parzyć i mielić. Dzięki za ten przepis!
liberta [2008-10-14 15:59:26]
Pyszny poprostu kazdy go zachwala jes najlepszy ze wszystkich i malo roboty....EKSTRA robie go na kazda domowa uroczystyosc
Kinga [2008-02-16 19:39:29]
Na głównej stronie (www.smaczny.pl) w lewym górnym rogu znajduje się przelicznik wag. Jest on bardzo pomocny w przeliczaniu - zachęcam do skorzystania z niego (15 dag cukru pudru to 0,75 szklanki, a 15 dag kaszy manny to 0,83 szklanki; te składniki polecam jednak przeliczać na szklanki, a nie na łyżki). Mak należy dodać suchy. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-09-03 19:46:41]
LUDZIE ILE TO JEST 15 dag cukru pudru ? A ILE TO JEST I 15 dag kaszy manny ??? powiedzcie ile to łyżek????????robiłam i coś nie tak dałam bo mi wyszła normalnna kasza manna na ciepło z makiem a mak suchy? nie parzony? nie mielony??? dałam cały suchy tak jak zrozumiałam
Ange [2007-09-02 16:30:18]
Zwykła mleczna margaryna.
Dorota [2007-07-23 15:20:18]
jaka to ma byc margarnyna pomocy
ja [2007-07-21 15:58:02]
Jedyny w swoim rodzaju.Zamiast powidel zrobilam z konfitura wisniowa i chyba jeszcze bardziej mi smakowal.Przepis wspanialy i szybko sie robi.
Janina [2007-07-04 21:50:52]
Robiłam w sobotę na urodziny.Wyszedł pyszny. Ja mak parzyłam chwilke na gazie, ale musiałam go dłużej piec ok 1,5 h. Walory zarówno smakowe jak i estetyczne OK.
Ewa [2007-06-25 09:33:56]
zrobiłam, polecam, gościom smakował
roszpunka [2007-05-28 22:09:47]
noi super że suchy mniej roboty
aaaa [2007-05-25 10:33:43]
Chodzi tutaj o suchy mak prosto z torebki.
Dorota [2007-05-25 08:06:59]
Suchy mak tzn. prosto z torebki, czy może sparzony i odcedzony?
jola [2007-05-24 19:50:35]
zrobiłam warto bardzo fajny
Ania [2007-05-22 10:01:00]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.