naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: apsik
Dodano: 21.05.2007
Ods這n dziennie: 2

Zdj璚ia Komentarze

Sk豉dniki:

Kruche ciasto:
3 szklanki m彗i pszennej
15 dag cukru pudru
25 dag margaryny
1 jajo
2 鄴速ka
3 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
2 造瞠czki proszku do pieczenia
Masa makowa:
1 litr mleka
15 dag kaszy manny
4 造磬i cukru
4 jajka
25 dag maku
5 dag rodzynek
5 dag orzech闚 w這skich
aromat migda這wy
Ponadto:
1 s這ik powide np. 郵iwkowych (ok. 30 dag)

Spos鏏 wykonania:

Do m彗i wsypa cukier puder, doda mi瘯k margaryn, jajko, 鄴速ka, kwa郾 鄉ietan i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymiesza i zagnie嗆 ciasto. Nast瘼nie podzieli je na po這w i w這篡 do lod闚ki na oko這 30 minut.

Z 1 litra mleka odla 1 szklank mleka i rozpu軼i w niej kasz mann. Do pozosta貫go mleka doda cukier i ca這嗆 zagotowa. Nast瘼nie do gotuj帷ego si mleka wla rozmieszan w mleku kasz mann i ponownie zagotowa. Ostudzi i doda 鄴速ka rozm帷one w 3 造磬ach wody, suchy mak, rodzynki, pokrojone orzechy w這skie i aromat migda這wy. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza. Na koniec doda ubit pian z bia貫k i delikatnie po陰czy z mas makow.

Jedn cz窷 kruchego ciasta rozwa趾owa i roz這篡 na wysmarowan t逝szczem prostok徠n form o wymiarach 25 na 36 cm. Na kruche ciasto wy這篡 powid豉, a na powid豉 mas makow. Drug cz窷 ciasta rozwa趾owa, rade趾iem zrobi paski i udekorowa nimi wierzch ciasta.

Ciasto w這篡 do nagrzanego piekarnika i piec oko這 45 minut w temperaturze 160-170 °C. Po ostudzeniu ciasto mo積a posypa cukrem pudrem lub pola lukrem.

Smacznego.

Sprawd korzy軼i na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepis闚: 1427 6399
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: S Brak
Mo瞠sz dodawa przepisy: Nie Tak
Warto軼i od篡wcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepis闚: Nie Tak
Wyszukiwanie wg sk豉dnik闚: Nie Tak
Sprawd extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesi璚zny koszt korzystania z serwisu od 1,66 z (z VAT)
Zobacz tak瞠 podobne przepisy:
Sprawd extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawd tak瞠 inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
jest super
Ala [2012-10-05 19:43:12]
My郵, 瞠 te tak sam mas, powodzenia :)
Dorota [2012-06-28 14:38:52]
Ciesz si, 瞠 ciasto si uda這, i 瞠 smakowa這 - serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-06-11 19:46:35]
Kto nie jad tego makowca to niech 瘸逝je.Dzi瘯uj za przepyszny przepis.
jgust [2012-06-02 13:58:20]
W sprzeda篡 bywa mak ju zmielony,to ile go nale篡 wzi望 te 25 dkg czy wi璚ej
ewik [2012-05-29 15:32:35]
Bardzo fajny przepis!!! DZIEKUJE !! takiego szukalam bo uwielbiam makowce ale tyle roboty: parzenie i mielenie :( Uzylam maku suchego i juz zmielonego taki mialam w domu- kiedys tam kupilam i nie wiem jak bedzie z niemielonym ale widze po komentarzach. ze spoko:-) Wyszedl pyszny,wszystkim smakowal i odrobinke inny ale to dobrze;-)
Gerdzia [2012-01-03 12:42:41]
M捫 uwielbia makowce. Niestety ten placek jest niesmaczny. Nikt nie chcia go je嗆. Ca造 wyl康owa w koszu
E.L. [2011-12-27 12:22:44]
Witam - my郵, 瞠 mo積a. Powodzenia :)
Dorota [2009-06-18 10:36:07]
Witaj Dorota, powiedz, czy mo積a do wczesniej upieczonych spod闚 zastosowac niemielony mak zasma穎ny.
Ewa [2009-06-18 08:25:22]
Prosz si nie obawia, mak nie b璠zie zgrzyta. Upiecze si i ciasto wyjdzie dobre, smacznego.
Dorota [2009-03-20 22:02:41]
Chc zrobi ten placek ale obawiam si czy ten mak, nie sparzony i nie zmielony wcze郾iej nie b璠zie p騧niej zgrzyta?
E.L. [2009-03-16 08:18:50]
Pierwszy raz upieklam to ciasto z suchum makiem,nastepne zrobilam z makiem zmielonym w m造nku i konfitura wisniowa.Zach璚am do pieczenia tego ciasta bo warto.Dziekuje za przepis.
jgust [2008-12-30 22:26:48]
My郵, 瞠 mo積a spr鏏owa zrobi to ciasto z gotow mas makow. Powodzenia ;)
Dorota [2008-12-19 22:45:56]
mam pytanie czy mo瞠 by kupna masa makowa?
monika [2008-12-19 18:44:13]
Ciasto po prostu pycha! I fajnie, 瞠 tego maku nie trzeba parzy i mieli. Dzi瘯i za ten przepis!
liberta [2008-10-14 15:59:26]
Pyszny poprostu kazdy go zachwala jes najlepszy ze wszystkich i malo roboty....EKSTRA robie go na kazda domowa uroczystyosc
Kinga [2008-02-16 19:39:29]
Na g堯wnej stronie (www.smaczny.pl) w lewym g鏎nym rogu znajduje si przelicznik wag. Jest on bardzo pomocny w przeliczaniu - zach璚am do skorzystania z niego (15 dag cukru pudru to 0,75 szklanki, a 15 dag kaszy manny to 0,83 szklanki; te sk豉dniki polecam jednak przelicza na szklanki, a nie na 造磬i). Mak nale篡 doda suchy. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-09-03 19:46:41]
LUDZIE ILE TO JEST 15 dag cukru pudru ? A ILE TO JEST I 15 dag kaszy manny ??? powiedzcie ile to 造瞠k????????robi豉m i co nie tak da豉m bo mi wysz豉 normalnna kasza manna na ciep這 z makiem a mak suchy? nie parzony? nie mielony??? da豉m ca造 suchy tak jak zrozumia豉m
Ange [2007-09-02 16:30:18]
Zwyk豉 mleczna margaryna.
Dorota [2007-07-23 15:20:18]
jaka to ma byc margarnyna pomocy
ja [2007-07-21 15:58:02]
Jedyny w swoim rodzaju.Zamiast powidel zrobilam z konfitura wisniowa i chyba jeszcze bardziej mi smakowal.Przepis wspanialy i szybko sie robi.
Janina [2007-07-04 21:50:52]
Robi豉m w sobot na urodziny.Wyszed pyszny. Ja mak parzy豉m chwilke na gazie, ale musia豉m go d逝瞠j piec ok 1,5 h. Walory zar闚no smakowe jak i estetyczne OK.
Ewa [2007-06-25 09:33:56]
zrobi豉m, polecam, go軼iom smakowa
roszpunka [2007-05-28 22:09:47]
noi super 瞠 suchy mniej roboty
aaaa [2007-05-25 10:33:43]
Chodzi tutaj o suchy mak prosto z torebki.
Dorota [2007-05-25 08:06:59]
Suchy mak tzn. prosto z torebki, czy mo瞠 sparzony i odcedzony?
jola [2007-05-24 19:50:35]
zrobi豉m warto bardzo fajny
Ania [2007-05-22 10:01:00]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywa smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz sw鎩 adres email:

Smaczne listy s darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg s堯w kluczowych | Lista przepis闚 | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl