Kukułka

Dodane przez w dniu
41 opinii | Wyraź opinię
4.170731707 stars based on 41 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Ciemny biszkopt:
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
Jasny biszkopt:
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
10 dag mlecznej czekolady
4 łyżki cukru
4 kieliszki wódki
Masa śmietankowa:
800 ml śmietany 30%
4 opakowania Śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
10 dag mlecznej czekolady
ok. 5 łyżek mleka
1 łyżka spirytusu
Do dekoracji:
czekoladowe cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie razem wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

W tej samej formie upiec drugi biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Razem delikatnie razem wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i pokruszyć.

Kawę rozpuszczalną zalać 1 szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszać i przelać do garnka. Następnie dodać połamane czekolady (mleczną i gorzką) oraz cukier. Wszystko podgrzewać i mieszać, do momentu aż masa się połączy. Ostudzić, dodać wódkę i wymieszać.

Schłodzoną śmietanę ubić, podczas ubijania dodać Śmietan-fix i cukier puder. Gotową masę śmietankową podzielić na dwie części.

Jedną część ciemnego biszkoptu włożyć do prostokątnej formy. Na nim rozłożony połowę masy śmietankowej, na to pokruszony jasny biszkopt i polać go masą czekoladową. Następnie wyłożyć pozostałą masę śmietankową i przykryć drugą częścią ciemnego biszkoptu.

Mleczną czekoladę połamać i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby masa się połączyła. Ostudzić i dodać spirytus. Dokładnie wymieszać i gotowe ciasto polać polewą czekoladową. Posypać czekoladowymi cukierkami dekoracyjnymi i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Gratuluję! I cieszę się bardzo, że ciasto się udało :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)
Dorota [2016-06-02 22:25:52]
Zrobiłem , casto bardzo dobre pyszne .Polecam przepis pozdrawiam
Arek [2016-06-02 21:14:39]
Zrobiłem ciasto pierwszy raz , opis przygotowania na 5 ale zamiast czystej wódki dodałem Żubrówkę .Co mam powiedzieć jeden dzień i ciasta brak ,wszystkim smakowało było dobre dziękuję za przepis pozdrawiam
Arek [2016-04-28 08:12:43]
Dziękuję i gratuluję udanego wypieku :)
Dorota [2014-02-26 18:59:20]
Ciast pyszne. Zrobiłam i prawie wszystko mi wyszło. Popełniłam jeden błąd. Mianowicie za długo czekałam z żelatyną i wyszły mi grudki. Ale i tak wszystkim smakowała:)
Beata [2014-02-22 18:55:22]
Robilam juz kilka razy,z tym ze kawe rozpuszczam w 1/2 szl wody. Pychota
EWABH [2013-11-15 19:39:39]
Też fajny pomysł, serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-04-05 08:34:21]
Dziękuję :)
Dorota [2013-01-17 16:20:13]
ciasto rewelacja polecam
jaguś [2013-01-17 16:13:13]
Zgadzam się, ale niestety taki przepis, pozdrawiam ;)
Dorota [2013-01-04 21:22:53]
Cieszę się bardzo, że ciasto Wam smakowało. Co do tego nieudanego biszkoptu, to proporcje na biszkopt są przeróżne, z reguły jest tak, że im mniej mąki tym ciasto jest miększe, są np. takie proporcje, że: na 1 jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej. Aaa... i jeszcze taka wskazówka, że jeśli dodajemy kakao, to zmniejszamy ilość mąki, bo kakao jest ciężkie i biszkopt może być niski, bo nie urośnie. Jeśli biszkopt ma być przekrojony, to najlepiej upiec go dzień wcześniej, wtedy ładnie się przekroi, nie rwie się i nie kruszy. Akurat w tym przepisie masa jest rzadsza, bo ona ma za zadanie połączyć ten pokruszony biszkopt. To jest taki przepis, inny niż wszystkie, ale dobry - swoich miłośników ma :) Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku życzę :)
Dorota [2012-12-28 14:54:26]
ciasto SUPER, bardzo wszystkim smakowało, polecam bo w miarę proste w robocie a "niebo w gębie"!!
Marta [2012-12-26 11:38:36]
Ciasto bardzo dobre , pyszne i bardzo łatwo sie je robi . polecam :)
Ania [2012-12-21 12:23:53]
Pojemność tych kieliszków to 25 ml. Powodzenia i Wesołych Świąt :)
Dorota [2012-12-20 10:10:45]
Witam, spirytus nie jest konieczny, ale... dodaje on ciekawego smaku - tak jak smakują cukierki kukułki, one też mają to "coś" jak się je je ;) Mam nadzieje, że ciasto się udało, pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-13 10:24:08]
To żelatynę, 2 pełne łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i dodać do ubitej śmietany - jeszcze letnią-ciepłą żelatynę i szybko zmiksować (a gdy damy zimną to mogą w kremie powstać grudki, bo ona potem szybko tężeje). Powodzenia :)
Dorota [2012-08-11 16:07:02]
A jeśli ktos nie ma dostepu do śmietan-fix'u to co mozna dać w zamian?
DotBe [2012-08-10 22:38:24]
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i że wszystkim smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-06-18 11:14:50]
Ciasto rewelacja, wszystkim bardzo smakowało. POLECAM bo jest SUPER:)
Marzena [2012-06-18 11:10:10]
To bardzo się cieszę i życzę Wesołych Świąt :)
Dorota [2012-04-06 23:09:49]
Placek ten piekłam już dwa razy jest wyśmienity wszystkim bardzo smakuje .
ewa [2012-04-06 15:05:02]
Tak, w masie czekoladowej ma być 1 szklanka wody (1 szklanką gorącej wody zalewamy kawę rozpuszczalną). Powodzenia :)
Dorota [2012-03-24 23:56:49]
Cieszę się, że ciasto smakowało i dziękuję za miłe słowa :) Życzę udanych wypieków i również pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-23 20:52:46]
To bardzo fajnie, że ciasto cieszy się takim powodzeniem :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-08 16:31:00]
To cieszę się bardzo, że to ciasto Wam smakuje, pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-05 12:39:52]
Ciasto wyśmienite, polecam!
Marzena [2012-01-05 12:31:15]
robiłam to ciasto na święta, wyszło przepyszne i wszystkim smakowało
Ewa [2011-12-29 20:30:05]
Ja nie widze w polewie nic niezwyklego,wlasnie tak rozpuszcza sie czekolade do polewy,sama rozpuszczona bez plynu w tym przypadku mleka -niestety ale nie dalo by sie nia polac ciasta.Ja uwazam ze wszystko jest OKSpirytus dodaje pikantny smak
jolusia [2011-11-18 01:06:16]
Cisteczko naprawdę fajne i smaczne. Polecam wszystkim łakomczuchom;-)
Aneczka [2011-05-17 15:42:39]
Bardzo się cieszę, że to ciasto udaje się za każdym razem i bardzo dziękuję za ciepłe słowa :) Z tym niekuszeniem biszkoptu, to też dobry pomysł, bo mniej pracy i większe szanse, że ciasto nie będzie się rozpadać przy krojeniu. Serdecznie pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków :)
Dorota [2011-04-01 23:01:32]
Robiłam kukułkę juz klika razy, jest warta polecenia ,choc ja nie kruszyłam ciasta, tylko biale przekroiłam a ciemne dałam w srodek ale i tak jest super:) jak wszystkie przepisy Dorotki, pozdrawiam autorkę :)
Gabrysia [2011-04-01 21:26:59]
Cieszę się, że ciasto smakowało. Jeśli biszkopt wyszedł lepiący to znaczy, że był za krótko pieczony. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-03 20:15:37]
Ciasto wszystkim bardzo smakowało jest przepyszne.
Ewa [2011-02-27 19:09:26]
Proszę spojrzeć na 9 i 10 zdjęcie, ta masa czekoladowa jest gęsta.
Dorota [2011-02-21 17:13:42]
Cieszę się, że ciasto Wam smakuje :) Masą czekoladową polewa się pokruszony biszkopt, i ona wsiąka w niego i nie powinna rozlewać się po śmietanie, bo do niej nie powinna dojść. Fakt, jest rzadka, ale jak jest ciepła, natomiast zimna gęstnieje.
Dorota [2011-02-21 17:11:02]
ciasto pycha, dziekuję za przepis, następnym razem bede maczać gotowe biszkopciki w ponczu z kawy, czekolady i alkoholu, myśle że bedzie łatwiej bo masa czekoladowa jest rzadka i sie rozlewa po bitej śmietanie :)
Danutka [2011-02-21 16:01:54]
Podane są dwie różne proporcję z czekoladą: na masę czekoladową i polewę. Proszę jeszcze raz spojrzeć.
Dorota [2011-02-21 15:40:09]
Masa czekoladowa wychodzi rzadka, po ostudzeniu trochę gęstnieje. Proszę się nie bać, jak już będzie wylana na pokruszony biszkopt, to ładnie zgęstnieje i nic nie będzie się rozlewać :)
Dorota [2011-02-21 15:35:48]
Ja robię kukułkę bez kawy i zamiast jasnego biszkoptu nakładam gotowe biszkopciki, na to polewa czekoladowa itd. Ciasto jest rewelacyjne. Na urodziny mamy zrobię kukułkę z tego przepisu i napewno się odezwę.
Ada [2011-02-20 20:24:54]
Wszystko w przepisie pasuje. Właśnie wczoraj je upiekłam. Jest przepyszne. Tylko mnie biszkopt bardziej wyrósł i ciasto jest o wiele wyższe niż to na zdjęciu. SUPER!!!!!
WERON1KA [2011-02-20 18:14:32]
Mleczną czekoladę połamać i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby masa się połączyła. Ostudzić i dodać spirytus. Dokładnie wymieszać i gotowe ciasto polać polewą czekoladową. - coś mi nie pasuje w tej treści a może tak mi się tylko wydaje?????
magpaol [2011-02-19 15:40:20]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.