Kukułka

5 stars based on 22 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 20

Składniki:

Ciemny biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jasny biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
10 dag mlecznej czekolady
10 dag gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru
4 kieliszki wódki
Masa śmietankowa:
800 ml śmietany 30%
4 opakowania Śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
10 dag mlecznej czekolady
ok. 5 łyżek mleka
1 łyżka spirytusu
Do dekoracji:
czekoladowe cukierki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie razem wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

W tej samej formie upiec drugi biszkopt. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Razem delikatnie razem wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i pokruszyć.

Kawę rozpuszczalną zalać 1 szklanką gorącej wody. Dokładnie wymieszać i przelać do garnka. Następnie dodać połamane czekolady (mleczną i gorzką) oraz cukier. Wszystko podgrzewać i mieszać, do momentu aż masa się połączy. Ostudzić, dodać wódkę i wymieszać.

Schłodzoną śmietanę ubić, podczas ubijania dodać Śmietan-fix i cukier puder. Gotową masę śmietankową podzielić na dwie części.

Jedną część ciemnego biszkoptu włożyć do prostokątnej formy. Na nim rozłożony połowę masy śmietankowej, na to pokruszony jasny biszkopt i polać go masą czekoladową. Następnie wyłożyć pozostałą masę śmietankową i przykryć drugą częścią ciemnego biszkoptu.

Mleczną czekoladę połamać i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby masa się połączyła. Ostudzić i dodać spirytus. Dokładnie wymieszać i gotowe ciasto polać polewą czekoladową. Posypać czekoladowymi cukierkami dekoracyjnymi i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Andrzejki białko biszkopt Boże Narodzenie bułka bułka tarta ciasta cukier czekolada jajko kakao kawa krem mak mąka mąka pszenna mleko pieczenie polewa proszek do pieczenia słodkości śmietana Sylwester tłuszcz Walentynki żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i gratuluję udanego wypieku :)
Dorota [2014-02-26 18:59:20]
Ciast pyszne. Zrobiłam i prawie wszystko mi wyszło. Popełniłam jeden błąd. Mianowicie za długo czekałam z żelatyną i wyszły mi grudki. Ale i tak wszystkim smakowała:)
Beata [2014-02-22 18:55:22]
Robilam juz kilka razy,z tym ze kawe rozpuszczam w 1/2 szl wody. Pychota
EWABH [2013-11-15 19:39:39]
Robiłam dziś tak jak w przepisie i niestety nie wyszło. Szkoda bo wyglądało na smakowite. Biszkopt ciemny nie dał się przekroić, cały się pokruszył.Ciemna polewa nawet po wystudzeniu była bardzo rzadka , nie taka jak na zdjęciach. Ciasto jest w lodówce muszę je jutro dokończyć, kupić biszkopty na wierzchnią warstwę i zrobić polewę. Zobaczymy co z tego wyjdzie, bo szkoda wywalić.
leon59 [2013-05-23 22:00:34]
Też fajny pomysł, serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-04-05 08:34:21]
ja zamiast biszkoptu daje ciastka biszkoptowe ładniej wygląda ciasto pozdrawiam
werula [2013-04-04 18:36:58]
Dziękuję :)
Dorota [2013-01-17 16:20:13]
ciasto rewelacja polecam
jaguś [2013-01-17 16:13:13]
Zgadzam się, ale niestety taki przepis, pozdrawiam ;)
Dorota [2013-01-04 21:22:53]
Ciasto wygląda smakowicie, ale jak dla mnie zbyt pracochłonne, pozdrawiam
Sitrina [2013-01-02 19:18:49]
Cieszę się bardzo, że ciasto Wam smakowało. Co do tego nieudanego biszkoptu, to proporcje na biszkopt są przeróżne, z reguły jest tak, że im mniej mąki tym ciasto jest miększe, są np. takie proporcje, że: na 1 jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej. Aaa... i jeszcze taka wskazówka, że jeśli dodajemy kakao, to zmniejszamy ilość mąki, bo kakao jest ciężkie i biszkopt może być niski, bo nie urośnie. Jeśli biszkopt ma być przekrojony, to najlepiej upiec go dzień wcześniej, wtedy ładnie się przekroi, nie rwie się i nie kruszy. Akurat w tym przepisie masa jest rzadsza, bo ona ma za zadanie połączyć ten pokruszony biszkopt. To jest taki przepis, inny niż wszystkie, ale dobry - swoich miłośników ma :) Pozdrawiam i szczęśliwego Nowego Roku życzę :)
Dorota [2012-12-28 14:54:26]
ciasto SUPER, bardzo wszystkim smakowało, polecam bo w miarę proste w robocie a "niebo w gębie"!!
Marta [2012-12-26 11:38:36]
przepis tragiczny jaj na 7 jaj poł szkl maki i tyle samo na biszkopt z 4 jaj/masa czekoladowa z 1szkl wody to po prostu wychodzi kakao taka polewa sie nie zsiada na pierwszy rzut oka od razu widac cos nie tak a pokruszony biszkopt wyglada jak maziuga
aga [2012-12-23 21:24:47]
Ciasto bardzo dobre , pyszne i bardzo łatwo sie je robi . polecam :)
Ania [2012-12-21 12:23:53]
Pojemność tych kieliszków to 25 ml. Powodzenia i Wesołych Świąt :)
Dorota [2012-12-20 10:10:45]
Mam pytanie odnośnie przepisu a mianowicie jest napisane , że jednym z składników mają być 4 kiliszki wódki ale jaka ma być pojemność tych kileiszków? 25, 50, 100 ml? Proszę o pomoc nie chciałbym nic zepsuć.
Ania [2012-12-20 09:58:26]
Witam, spirytus nie jest konieczny, ale... dodaje on ciekawego smaku - tak jak smakują cukierki kukułki, one też mają to "coś" jak się je je ;) Mam nadzieje, że ciasto się udało, pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-13 10:24:08]
witam! ciasto zapowiada sie naprawde przepysznie,bede sie za nie brac jutro:) mam tylko pytanie odnosnie spirytusu,czy on jest konieczny?
syll [2012-11-09 16:43:09]
To żelatynę, 2 pełne łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie rozmieszać i dodać do ubitej śmietany - jeszcze letnią-ciepłą żelatynę i szybko zmiksować (a gdy damy zimną to mogą w kremie powstać grudki, bo ona potem szybko tężeje). Powodzenia :)
Dorota [2012-08-11 16:07:02]
A jeśli ktos nie ma dostepu do śmietan-fix'u to co mozna dać w zamian?
DotBe [2012-08-10 22:38:24]
tak na marginesie to sól psuje strukturę białek lepiej dodać sam cukier. :)
Ola [2012-07-24 22:21:46]
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i że wszystkim smakowało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-06-18 11:14:50]
Ciasto rewelacja, wszystkim bardzo smakowało. POLECAM bo jest SUPER:)
Marzena [2012-06-18 11:10:10]
To bardzo się cieszę i życzę Wesołych Świąt :)
Dorota [2012-04-06 23:09:49]
Placek ten piekłam już dwa razy jest wyśmienity wszystkim bardzo smakuje .
ewa [2012-04-06 15:05:02]
Tak, w masie czekoladowej ma być 1 szklanka wody (1 szklanką gorącej wody zalewamy kawę rozpuszczalną). Powodzenia :)
Dorota [2012-03-24 23:56:49]
w masie czekoladowej ma być szklanka wody , czy nie? składniki masy nie są spójne z opisem jej wykonania.
ela [2012-03-24 22:15:00]
Cieszę się, że ciasto smakowało i dziękuję za miłe słowa :) Życzę udanych wypieków i również pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-23 20:52:46]
CIASTO REWELACJA!!! CIESZĘ SIĘ, ŻE ZNALAZŁAM TAKĄ STRONĘ...PRZEPISY ŁATWE A CISTA PYCHOTA... POZDRAWIAM CIEPŁO
KATE [2012-03-23 20:22:14]
Czytając te komentarze ci co piszą że ciasto trzeba spijać to nie prawda robie go juz tyle czasu i naprawde to jest najlepsze ciacho jakie jadłam
Nikola [2012-03-10 00:05:13]
Ciasto upiekłam wczoraj wieczorem a dzis został mały kawaleczek:-) pycha,,tylko troszke za rzadka masa wyszla ale i tak pychotka- polecam !!!
Magda sosnowiec [2012-02-10 12:58:25]
Rewelacyjne ciasto.Piekłam je do przedszkola na dzień babci i dziadka.Kilka osób prosi o przepis.Ja dodatkowo nasączyłam alkoholem spód i wierzch(ciemny biszkopt).POLECAM !!!!!
aneta k [2012-02-01 16:46:26]
Mówcie co chcecie ale to NIEBO W GĘBIE.Najlepsze ciacho jakie jadłam.Wyszło idealnie.Blacha ciasta znikneła w godzine.Dzięki za przepis gorąco polecam
Marta [2012-01-15 22:49:27]
To bardzo fajnie, że ciasto cieszy się takim powodzeniem :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-08 16:31:00]
Ciasto jest rewelacyjne,robiłam już kilka razy na większe imprezy i nikt nie wyszedł bez przepisu.Wszyscy stwierdzali, że to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jedli, no może poza sernikami :),znikało dosłownie w okamgnieniu. Ten poncz do nasączania biszkoptu z kawą i gorzką czekoladą-genialny. Dziękuję za przepis
AgaP [2012-01-08 12:15:41]
To cieszę się bardzo, że to ciasto Wam smakuje, pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-05 12:39:52]
Ciasto wyśmienite, polecam!
Marzena [2012-01-05 12:31:15]
robiłam to ciasto na święta, wyszło przepyszne i wszystkim smakowało
Ewa [2011-12-29 20:30:05]
PLACEK JEST BARDZO PRZEMOCZONY I DLATEGO TRZEBA GO SPIJAĆ NIE REWELACJA
OHH [2011-12-13 12:23:32]
Ja nie widze w polewie nic niezwyklego,wlasnie tak rozpuszcza sie czekolade do polewy,sama rozpuszczona bez plynu w tym przypadku mleka -niestety ale nie dalo by sie nia polac ciasta.Ja uwazam ze wszystko jest OKSpirytus dodaje pikantny smak
jolusia [2011-11-18 01:06:16]
Cisteczko naprawdę fajne i smaczne. Polecam wszystkim łakomczuchom;-)
Aneczka [2011-05-17 15:42:39]
Bardzo się cieszę, że to ciasto udaje się za każdym razem i bardzo dziękuję za ciepłe słowa :) Z tym niekuszeniem biszkoptu, to też dobry pomysł, bo mniej pracy i większe szanse, że ciasto nie będzie się rozpadać przy krojeniu. Serdecznie pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków :)
Dorota [2011-04-01 23:01:32]
Robiłam kukułkę juz klika razy, jest warta polecenia ,choc ja nie kruszyłam ciasta, tylko biale przekroiłam a ciemne dałam w srodek ale i tak jest super:) jak wszystkie przepisy Dorotki, pozdrawiam autorkę :)
Gabrysia [2011-04-01 21:26:59]
Cieszę się, że ciasto smakowało. Jeśli biszkopt wyszedł lepiący to znaczy, że był za krótko pieczony. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-03 20:15:37]
ciasto przepyszne, tylko biszkopt ciemny wyszedł trochę lepiący i mały.
teśka [2011-03-03 20:00:27]
Ciasto wszystkim bardzo smakowało jest przepyszne.
Ewa [2011-02-27 19:09:26]
Proszę spojrzeć na 9 i 10 zdjęcie, ta masa czekoladowa jest gęsta.
Dorota [2011-02-21 17:13:42]
Cieszę się, że ciasto Wam smakuje :) Masą czekoladową polewa się pokruszony biszkopt, i ona wsiąka w niego i nie powinna rozlewać się po śmietanie, bo do niej nie powinna dojść. Fakt, jest rzadka, ale jak jest ciepła, natomiast zimna gęstnieje.
Dorota [2011-02-21 17:11:02]
ciasto pycha, dziekuję za przepis, następnym razem bede maczać gotowe biszkopciki w ponczu z kawy, czekolady i alkoholu, myśle że bedzie łatwiej bo masa czekoladowa jest rzadka i sie rozlewa po bitej śmietanie :)
Danutka [2011-02-21 16:01:54]
Podane są dwie różne proporcję z czekoladą: na masę czekoladową i polewę. Proszę jeszcze raz spojrzeć.
Dorota [2011-02-21 15:40:09]
Masa czekoladowa wychodzi rzadka, po ostudzeniu trochę gęstnieje. Proszę się nie bać, jak już będzie wylana na pokruszony biszkopt, to ładnie zgęstnieje i nic nie będzie się rozlewać :)
Dorota [2011-02-21 15:35:48]
Ja robię kukułkę bez kawy i zamiast jasnego biszkoptu nakładam gotowe biszkopciki, na to polewa czekoladowa itd. Ciasto jest rewelacyjne. Na urodziny mamy zrobię kukułkę z tego przepisu i napewno się odezwę.
Ada [2011-02-20 20:24:54]
Wszystko w przepisie pasuje. Właśnie wczoraj je upiekłam. Jest przepyszne. Tylko mnie biszkopt bardziej wyrósł i ciasto jest o wiele wyższe niż to na zdjęciu. SUPER!!!!!
WERON1KA [2011-02-20 18:14:32]
Mam pytanie-masa czekoladowa ma być gęsta?
beti [2011-02-20 13:09:54]
Mleczną czekoladę połamać i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby masa się połączyła. Ostudzić i dodać spirytus. Dokładnie wymieszać i gotowe ciasto polać polewą czekoladową. - coś mi nie pasuje w tej treści a może tak mi się tylko wydaje?????
magpaol [2011-02-19 15:40:20]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>