Przepisy Extra

Kulki rybne w zalewie octowej

Składniki:

Farsz rybny:
1 kg filetów z ryby (np. tołpyga, mintaj lub dorsz)
15 dag cebuli (1 duża)
2 ząbki czosnku
1 bułka
2 jajka
przyprawa do ryb
sól
pieprz
Dodatkowo:
ok. 1 1/2 szklanki bułki tartej
olej
Zalewa octowa do kulek:
ok. 1 litr wody
1/2 szklanki octu 10%
2 łyżki cukru
1-1 1/2 łyżki soli
10 dag marchwi (1 średnia)
10 dag cebuli (1 średnia)
3 liście laurowe
10 ziarenek pieprz czarnego
6 ziarenek ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Filet z ryby rozmrozić i odsączyć z wody. Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Bułkę zamoczyć, a następnie odcisnąć z wody. Następnie rybę, cebulę, czosnek i odciśniętą bułkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa i przełożyć do miski. Do masy rybnej dodać surowe jajka, szczyptę przyprawy do ryb, soli i pieprzu. Masę rybną wymieszać, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w bułce tartej (jeśli masa będzie rzadka, to dosypać bułki tartej). Następnie kuleczki rybne obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Marchew obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w półplasterki. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, marchew, cebulę, liście laurowe, pieprz czarny i ziele angielskie. Całość razem wymieszać, zagotować, pogotować 3 minuty i ostudzić.

Gotowe kulki rybne przełożyć do wysokiego garnka, miski lub słoików i zalać ostudzoną zalewą octową. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Z podanych składników wyjdzie około 60 kulek rybnych. Kulki z zalewą można rozłożyć na 2-3 miski i podać na stół. Jest to idealna przekąska, pasująca i ciesząca się powodzeniem na każdej imprezie :)

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.1913043476 stars based on 46 reviews Przystawki
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.