Kulki ryżowe z mięsem w pomidorowym sosie

4.2 stars based on 5 reviews Dania główne
Kulki ryżowe z mięsem w pomidorowym sosie
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 6

Składniki:

Kulki ryżowe:
20 dag ryżu
50 dag mielonego mięsa
10 dag marchewki
10 dag pora
3 ząbki czosnku
2 jajka
ostra papryka w proszku
majeranek
tymianek
curry
pieprz biały
sól
Dodatkowo:
mąka pszenna
ok. 5 łyżek oleju
Pomidorowy sos:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki śmietany 18%
ostra papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Ryż wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie ostudzić. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por opukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w kostkę.

Do dużej miski przełożyć ostudzony ryż. Dodać mielone mięso, marchewkę, por, czosnek, surowe jajka, szczyptę ostrej papryki w proszku, majeranku, tymianku i curry. Przyprawić do smaku pieprzem białym i solą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kulki (najlepiej partię mięsa ścisnąć w rękach, a potem uformować ładną kulkę) i obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić z każdej strony kulki ryżowe.

Do rondelka wlać ½ litra zimnej wody. Dodać przecier pomidorowy, śmietanę, szczyptę ostrej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wszytko razem dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych kulek ryżowych. Razem gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Z podanych składników wyjdzie około 18 kulek ryżowych. Podawać z dużą ilością dowolnej surówki.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
czosnek dania główne krem mak mąka olej papryka pieprz pieprz biały pomidor por ryż śmietana tymianek warzywa Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>