Kurczak pieczony na butelce z piwem

5 stars based on 1 reviews Dania główne
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 1

Składniki:

1 średni kurczak (ok. 1,60 kg)
0,5 litra jasnego piwa (w butelce)
3 goździki
Marynata czosnkowa:
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
Marynata ziołowa:
2 łyżki oleju
rozmaryn
tymianek
kozieradka
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
mielony imbir
kilka kropli sosu sojowego
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 ½ kg ziemniaków
20 dag cebuli
5 dag pora
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
ostra papryka w proszku
cząber
koperek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Kurczaka opłukać, odciąć szyję, zalać zimną wodą i zostawić w niej kurczaka na około 1 godzinę. Następnie opłukać i osuszyć (można ręcznikiem papierowym).

Do jednej miseczki przelać olej. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do oleju i wymieszać. Marynatą czosnkową natrzeć środek kurczaka.

Do drugiej miseczki przelać olej. Dodać szczyptę rozmarynu, tymianku, kozieradki, słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego imbiru, kilka kropli sosu sojowego, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać i ziołową marynatą natrzeć kurczaka.

Tak przygotowanego kurczaka owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 24 godziny. Zamkniętą butelkę z piwem zamoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Po kilku minutach zdjąć naklejki, butelkę umyć i osuszyć.

Na drugi dzień otworzyć butelkę z piwem i połowę piwa przelać do szklanki. Kurczaka odwinąć z folii spożywczej i na otwartą butelką z piwem ostrożnie nałożyć kurczaka. Do otwartej butelki z piwem wrzucić goździki.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, a por w plasterki. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Do dużej miski przełożyć ziemniaki, cebulę, por i czosnek. Dodać olej, szczyptę ostrej papryki w proszku, cząbru, koperku, soli i pieprzu. Całość razem wymieszać.

Dużą prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ziemniaki z przyprawami. W środku formy zrobić miejsce na butelkę z kurczakiem i ostrożnie przełożyć kurczaka. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 90 minut w temperaturze 180 °C. W trakcie pieczenia polewać kurczaka odlanym wcześniej piwem (np. za pomocą łyżki), aby skórka ładnie się zarumieniła.

Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
alkohole cebula czosnek dania główne kurczak marynata olej papryka papryka ostra pieczenie pieprz por sól warzywa Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>