Przepisy Extra

Lekka sałatka na kolorowo

W przepisie na tą kolorową, niezwykle smaczną i sycącą, ale równocześnie dietetyczną sałatkę znajdziemy składniki należące do różnych grup produktów.

Są tam warzywa: zielona sałata, ogórek zielony, cebula, koperek i seler konserwowy, a także szynka i chrupiące, lekko zrumienione nasiona słonecznika.

Jednym z najważniejszych składników tej sałatki są jajka i kukurydza konserwowa.

Do jej przygotowania użyjemy również masła, oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz przypraw: soli morskiej i pieprzu.

Połączenie tych składników dało w sumie potrawę ciekawą pod względem smakowym, delikatną i aromatyczną. Czytaj więcej

Sałatka ta nadaje się na letnie śniadanie lub kolację, a także jest świetnym pomysłem na wakacyjny obiad w upalne dni. Fajnie się też sprawdza jako sałatka do potraw z grilla, a super smakuje z czosnkowym pieczywem z rusztu - mniam!

Pięknie prezentuje się na stole, jest kolorowa, i do tego nie tucząca. Można ją zaliczyć do sałatek dietetycznych, dlatego śmiało mogą się nią zajadać osoby odchudzajcie się, a także będące na diecie zdrowotnej.

Smacznego :)

Składniki:

1 główka zielonej sałaty (np. lodowej)
10 dag łuskanego słonecznika (3/4 szklanki)
1 łyżka masła
4 jajka
1 puszka kukurydzy konserwowej
20 dag dobrej szynki
seler konserwowy (1 średni słoik ok. 30 dag)
1 duży zielony ogórek (szklarniowy ok. 30 dag)
1 mała cebula (5 dag)
pęczek koperku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy

Sposób wykonania:

Zieloną sałatkę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć do dużej miski, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i razem wymieszać.

Słonecznik przesypać na małą patelnie dodać masło i razem smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby słonecznik ładnie się zarumienił, a nie spalił. Następnie ostudzić.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Szynkę pokroić w dużą kostkę. Seler konserwowy osączyć z zalewy. Zielony ogórek umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (w skórce). Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.

Do miski przełożyć jajka, kukurydzę, szynkę, seler konserwowy, zielony ogórek, cebulę, koperek i ostudzony słonecznik. Następnie dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć do miski z zieloną sałatą i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Gotową sałatkę włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Można ją też zrobić bez szynki i podawać do potraw z grilla.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.