Przepisy Extra

Letnia zapiekanka makaronowa ze szparagami i koperkiem

Przedstawiamy Wam kolejny i sprawdzony pomysł na smakowitą makaronową zapiekankę. Obok makaronu będą się zapiekać bardzo zdrowe, białe szparagi, por, kiełbaska, równie zdrowe kiełki, piękny, zielony koperek, dużo aromatycznych przyprawa i sery: żółty oraz mozzarella - mniam :)

Zapiekanka jest prosta i dość łatwa do zrobienia, no i najważniejsze: zawsze się udaje :) Ładnie i apetycznie wygląda, dlatego wśród domowników ma wzięcie i szybko z talerzy znika ;) Czytaj więcej

Jeśli lubicie szparagi, a z nimi robiliście już wszystko, to tym razem czas na pyszną i prostą makaronową zapiekankę... smak tej zapiekanki podkreśla dobra kiełbaska, smaczne kiełki oraz aromatyczne sery - żółty i mozzarella!

Taka zapiekanka to fajny pomysł na obiad na lato! Na wakacyjne i słoneczne dni. To świetna propozycja na obiad dla całej rodzinki :)

Ta zapiekanka może być jednym z Waszych ulubionych dań ze szparagami - mniam!

Życzymy smacznego :)

Letnia zapiekanka makaronowa ze szparagami i koperkiem

Składniki:

2 łyżki oleju
15 dag kiełbasy (dobrej)
10 dag pora
50 dag białych szparagów (1 pęczek)
15 dag kiełków na patelnię (STIR FRY)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
tymianek
oregano
sól prowansalska
pieprz kolorowy
25 dag makaronu (piórka)
5 dag żółtego sera
1 łyżka oleju
10 dag sera mozzarella (małe kulki)
pęczek koperku

Sposób wykonania:

Na patelnie przelać olej i rozgrzać. Kiełbasę pokroić w paski, przełożyć na patelnię i lekko zrumienić. Por opłukać, pokroić w krążki, dodać do kiełbasy i razem chwilkę smażyć. Z białych szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie szparagi opłukać, pokroić w 3 cm kawałki i razem z kiełkami dodać do kiełbaski i pora. Razem wymieszać i chwilę smażyć. Na koniec dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, tymianku, oregano, soli prowansalskiej, kolorowego pieprzu i całość razem wymieszać.

Makaron ugotować w solonej wodzie i odcedzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić (można też dodać mrożony). Na patelnię dodać makaron, żółty ser, koperek i całość razem wymieszać.

Żaroodporne naczynie wysmarować olejem i przełożyć makaron z dodatkami. Na górze zapiekanki rozłożyć pokrojony w kostkę ser mozzarella (lub pokrojone na połowę małe kulki). Naczynie przykryć pokrywką i zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 180 °C.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.