Przepisy Extra

Lodowiec

Składniki:

Masa:
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
25 dag masła
2 łyżki kakao
Ponadto:
1 opakowanie biszkoptów (15 dag)
bakalie
gorzka czekolada
1 galaretka wiśniowa
owoce do dekoracji

Sposób wykonania:

Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, i do gotującego się mleka wlać masę z żółtek, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, i dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Gotową masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.

Dno średniej wielkości tortownicy wyłożyć biszkoptami (biszkopty można nasączyć dowolnym ponczem np. przegotowana woda + sok z cytryny). Na biszkopty wyłożyć ciemną masę i posypać ją pokrojoną w kosteczki czekoladą i bakaliami. Następnie rozłożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nie jasną masę. Na jasnej masie rozłożyć dowolne owoce np. wydrylowane wiśnie i zalać tężejącą galaretką, przygotowaną wcześniej według przepisu na opakowaniu.

Całość włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.

Smacznego.

Dodane przez baśka96 w dniu
35 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
a ja dałem zupełnie inne proporcje gdyż te w przepisie są zbyt małe... zamiast 1 szkl.mleka dałem -3... zamiast jednego cukru pudru- 2 zamiast 1 budyniu tez dwa... dodatkowo do masy dodałem łyżkę rozpuszczonej żelatyny... bo jak na dwa budynie masa nie była zbyt gęsta...do dekoracji dodałem pomarańcze i świeże kiwi<i guzik prawda ze kiwi się nie ścina pod wpływem galaretki bo rzekomo ma coś w swoim składzie> moje się zawsze ścina wystarczy dać mniej wody wg.instruktarzu:)i polałem to galaretką agrestową... kolorystycznie świetnie- orgazm gwarantowanyp0
czaruś [2010-07-27 21:36:17]
zamiast 1/2 lyz.budyniu w proszku mozna dac cale opakowanie spokojnie.w zaleznosci od producenta budyn moze byc rzadszy i masa sie rozleci.ja maczam biszkopty dodatowo w galaretce,zeby sie \'trzymaly\' calosci ;) pychota!
MadŹ [2010-02-14 09:42:43]
ciasto jest super i wcale się nie rozlatuje!!!!!!!!!!!!
anna [2009-02-09 13:28:29]
1/2 łyżki budyniu w proszku należy dodać do ubitych z cukrem żółtek.
Dorota [2008-06-23 23:33:11]
A mi masa nie wyszła....w składnikach pisze że trzeba dodać "1/2 łyżki budyniu".... ale już ugotowanego budyniu? czy tego proszku ?
Łukasz [2008-06-21 12:46:47]
coś dla leniwych.też mi coś położyć owoce na biszkoptach i zalać galaretką,super przepis dla tych co potrafią zrobić tylko jajecznicę i herbatę.na innych wrażenia nie zrobi
Tomek [2007-12-14 18:02:30]
poprostu super rozpływa sie w ustach, niebo w gębie
ania [2007-11-30 16:40:41]
mniam:p bylo pyszne;p dzieki za ten przepis:)
Małgośka [2007-08-07 10:18:27]
naprawde pyszne ciasto poelca
ania [2007-06-15 22:06:26]
świetne i smaczne ciasto
Anna [2007-05-12 12:16:45]
Pyszne ciasto.Ja na wszelki wypadek dodałam rozpuszczoną żelatynę do masy i nie rozlatywało się.Zamiast wiśni dałam na wierzch pomarańcze i galaretkę pomarańczową.Ciasto naprawdę godne polecenia.
Lidka [2007-04-23 15:31:49]
pycha
ewelina [2007-04-13 14:11:57]
wcale nie jest takie pyszne!Rozlatuje sie i jest takie sobie...
asssssia [2007-03-14 16:12:54]
poezia , tylko zamiast budyniu to dodajcie budyn kakaowy jest bardziej smaczniejszy przynajmiej ja tak uwazam , i zamiast bakali dodalam rodzynki sa lepsze . P O E Z I A
dominika [2007-03-10 17:10:18]
jest bardzo dobry
Mondzia [2007-03-05 13:08:46]
ciasto bardzo pyszne, ale "rozlatywało sie"
milka [2007-03-03 00:13:46]
pyszne, łatwe i stosunkowo szybkie do zrobienia.polecam!!!
emi [2007-02-25 15:48:39]
biszkopty mozna moczyc w rozpuszczonej galaretce kazda warstwe w innym kolorze wtedy ciasto jest smaczniejsze i bardziej efektowne
anna [2007-01-30 19:53:29]
placek jest wysmienity.... cala rodzina go uwielbia........ jestesmy zachwyceni tak dobrym plackiem!!! ;]
kok [2007-01-25 12:32:02]
Bardzo pyszny lodowiec... POLECAM !! :) wspaniały na rodzinne przyjecia
JustynaaDo [2007-01-18 09:07:42]
ciacho super!tylkoz bardzo mało tego wychodzi :( Trzeba podwójnie zwiększac produkty na dużą tortownice.Wogule zauwarzyłam ze większosc ciast w necie ma mał ą konsystencje podaną trzeba robic podwójnie.Pozdrawiam!
Andzia [2007-01-14 13:35:43]
jadalm jedząc byłam w siodmym niebie.Rozkosz po prostu.Skosztuj sam a zobaczysz.
Ania bodziowa [2007-01-13 19:02:33]
jes poprostu smaczne lecz aby się pszekonać trzeba spróbować.
kiki.saw5@wp.pl [2007-01-09 07:31:59]
jest bardzo pyszne
ana [2006-12-21 19:33:07]
super sprawa!!z czystym sumieniem polecam
justyna [2006-12-09 23:06:11]
posiadam ten przepis, ale krem robie, z eklerka jest po prostu pyszny!!!!!!!!
ewinka [2006-12-02 17:39:20]
jest po prostu niesamowite! :)
agatKa [2006-12-01 10:28:28]
bardzo smaczne!!!!:-)
karolina [2006-11-20 19:08:07]
bardzo mi smakuje to ciasto
lusia [2006-11-19 15:29:04]
jadłam to ciasto jest super
Justysia [2006-11-11 18:48:35]
jest super juz 2-ga blacha w tym tygodniu
kasia [2006-11-04 13:50:31]
naprawde pychotka warto sprobowac
dorcia(3.11.2006) [2006-11-03 15:00:18]
mam podobny przepis ale nie wykładam kupionych biszkoptów lecz pike wlasny i przerajam go na pół ......... jest pyszny
Nulcia8@wp.pl [2006-10-21 10:27:43]
Mam bardzo podobny przepis. Z tym, że z masą kakaową miesza czekoladę - wtedy ona wydaje się się bardziej wyrazista, a masę białą mieszam z bakaliami i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną galaretką (rozpuścić w niecałej szklance wody). Górę można dekorować dowolnie. Pycha.
Ann [2006-10-10 13:22:42]
mam też taki przepis i jest bardzo dobry
marlena [2006-09-16 19:29:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.