Przepisy Extra

Łopatka z porem w sosie własnym

Składniki:

70 dag łopatki wieprzowej
kurkuma
pieprz cayenne
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
1 łyżka oleju (np. kokosowego)
25 dag pora
750 ml wody
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
1 łyżka mąki pszennej
majeranek

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 cm plastry. Obsypać szczyptą kurkumy, pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć łopatkę i zrumienić.

Por opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa, wymieszać i jeszcze chwilkę razem podsmażyć. Wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka jałowca i dusić pod przykryciem przez około 60 minut na małym ogniu.

Mąkę pszenną dokładnie rozmieszać w około 4 łyżkach zimnej wody, wlać do łopatki z porem, dokładnie rozmieszać i zagotować. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i ponownie razem wymieszać.

Podawać na gorąco z kulkami ryżu i dodatkiem np. duszonej czerwonej kapusty z jabłkiem, a na koniec posypać szczypiorkiem.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.