Przepisy Extra

Łopatka zapiekanka z porem i czosnkiem

To fajny pomysł na smaczne i dosyć szybkie mięsne danie obiadowe. Potrzebujemy tutaj tylko chudą łopatkę wieprzową, czosnek, por, przyprawy oraz wodę...

I zabieramy się do pracy: łopatkę kroimy w dużą kostkę, obsypujemy przyprawami i obsmażamy. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania, na mięso dajemy pokrojony w kostkę czosnek oraz pokrojony w plasterki por. Jeszcze kilka aromatycznych przypraw, potem całość zalewamy wodą i zapiekamy... w tym czasie można pozmywać zabrudzone naczynia ;) i przygotować ziemniaczki, ryż lub kaszę do naszego mięska oraz pełną miskę pysznej i zdrowej surówki. I obiad będzie pierwsza klasa!

To lekkie danie mięsne, w którym nie ma za dużo tłuszczu, ani kalorycznej mąki, zasmażki, sosu czy śmietany. Zatem śmiało mogą się na to danie skusić osoby dbające o zdrowie swoje i rodzinki oraz osoby dbające o linię :) A teraz wiosna to osób dbających o linię przybywa ;) Czytaj więcej

Taka forma przygotowania łopatki to coś nowego na obiad niż bitki i pieczeń... I to coś dobrego bez dużego nakładu pracy.

Łopatka z porem i czosnkiem smakuje wyśmienicie. Jest w formie małych kawałków, zatem jest podzielna. Można ją serwować z różnymi dodatkami: ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem i do tego oczywiście porcja zdrowej surówki - to już obowiązkowo! :)

Smacznego :)

Składniki:

80 dag łopatki wieprzowej
papryka wędzona w proszku
cząber
kminek (mielony)
pieprz ziołowy
sól
1 łyżka smalcu
3 ząbki czosnku
15 dag pora
1 liść laurowy
6 ziarenek czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ½ szklanki wody

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Obsypać szczyptą papryki wędzonej w proszku, cząbru, mielonego kminku, pieprzu ziołowego i soli. Całość razem wymieszać i obsmażyć na smalcu. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać solą i zmiażdżyć widelcem. Por opłukać i pokroić w krążki.

Na dno naczynia do zapiekania (można posmarować go 1 łyżką smalcu, ale nie jest to konieczne) wyłożyć kawałki łopatki, potem czosnek i na koniec por. Dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Całość zalać wodą, przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 80 minut w temperaturze 175 °C.

Podawać na gorąco z np. z ryżem i dowolną surówką np. z kapusty pekińskiej.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.