Przepisy Extra

Makaronowo-paprykowa potrawka z wędzonym kurczakiem

Składniki:

40 dag makaronu spaghetti z pełnego ziarna
12 dag cebuli (1 duża)
50 dag pieczarek
25 dag czerwonej papryki (1 duża)
2 wędzone udka kurczaka (2 x 35 dag)
20 dag serka topionego kremowego z papryką
tymianek
słodka papryka w proszku
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko zrumienić na patelni teflonowej bez tłuszczu. Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, razem wymieszać i jeszcze smażyć na małym ogniu. Wędzone udka kurczaka obrać z kości i ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę.

Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić. Przełożyć do dużego garnka, dodać usmażoną cebulę z dodatkami, serek topiony, szczyptę tymianku i słodkiej papryki w proszku. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby serek się roztopił. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać na ciepło.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super! Cieszę się bardzo, że danie smakowało :)
Dorota [2013-09-12 11:18:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.