Marynowana fasolka szparagowa

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.166666666 stars based on 6 reviews Przetwory

Fasolkę szparagową można określić dwoma słowami: samo zdrowie. Jej właściwości i wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia. Warto na stałe wprowadzić ją do kuchni w swoim domu. Dieta, w której często znajdują się strączki fasolki szparagowej zaliczana jest do najzdrowszych.

Zalecana jest dla kobiet w ciąży i chorych na cukrzycę. Wspomaga układ odpornościowy człowieka oraz procesy trawienne, a także opóźnia procesy starzenia się organizmu. To tylko niewielki zakres dobroczynnego oddziaływania fasolki szparagowej na nasz organizm! Czytaj więcej

Fasolka szparagowa to odmiana fasoli. Jest to roślina sezonowa. Dlatego warto ją mieć w spiżarni w okresie, kiedy jest trudno dostępna i droga.

Jednym ze sposobów przechowywania jej jest marynowanie. Poniżej prezentujemy prosty przepis kulinarny na marynowaną fasolkę szparagową. To doskonały dodatek do dań obiadowych, taki magazyn witamin i minerałów niezbędnych w okresie kiedy trudno o nie, np. w zimie.

Zachęcamy do produkcji przetworów na zimę już teraz - w letnie, wakacyjne dni :)

Składniki:

1 kg zielonej fasolki szparagowej
Przyprawy:
ziele angielskie
gorczyca
cząber
Zalewa:
750 ml wody
1 ½ szklanki octu 10%
7 ½ łyżki cukru
1 ½ łyżki soli

Sposób wykonania:

Fasolkę szparagową oczyścić (odciąć końcówki) i dokładnie opłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy się zagotuje, gotować 5-6 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić.

Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy: po 2 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie, gorczycę, koper, kilka plasterków czosnku i szczyptę cząbru. Następnie włożyć pionowo fasolkę szparagową.

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Całość wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać fasolkę szparagową w słoikach. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez około 25 minut.

Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 600-700 ml.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
aha
k [2012-08-17 12:32:50]
Fasolka super,tylko półtorej szklanki octu 10 % to stanowczo za dużo.
krystynaziel3 [2012-07-22 15:06:18]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.