naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne

Fasolkę szparagową można określić dwoma słowami: samo zdrowie. Jej właściwości i wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia. Warto na stałe wprowadzić ją do kuchni w swoim domu. Dieta, w której często znajdują się strączki fasolki szparagowej zaliczana jest do najzdrowszych.

Zalecana jest dla kobiet w ciąży i chorych na cukrzycę. Wspomaga układ odpornościowy człowieka oraz procesy trawienne, a także opóźnia procesy starzenia się organizmu. To tylko niewielki zakres dobroczynnego oddziaływania fasolki szparagowej na nasz organizm! Czytaj więcej

Fasolka szparagowa to odmiana fasoli. Jest to roślina sezonowa. Dlatego warto ją mieć w spiżarni w okresie, kiedy jest trudno dostępna i droga.

Jednym ze sposobów przechowywania jej jest marynowanie. Poniżej prezentujemy prosty przepis kulinarny na marynowaną fasolkę szparagową. To doskonały dodatek do dań obiadowych, taki magazyn witamin i minerałów niezbędnych w okresie kiedy trudno o nie, np. w zimie.

Zachęcamy do produkcji przetworów na zimę już teraz - w letnie, wakacyjne dni :)

Autor: Dorota
Dodano: 22.07.2011
Odsłon dziennie: 93

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

1 kg zielonej fasolki szparagowej
Przyprawy:
liście laurowe
ziele angielskie
gorczyca
koper
czosnek
cząber
Zalewa:
750 ml wody
1 ½ szklanki octu 10%
7 ½ łyżki cukru
1 ½ łyżki soli
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Fasolkę szparagową oczyścić (odciąć końcówki) i dokładnie opłukać. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy się zagotuje, gotować 5-6 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić.

Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy: po 2 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie, gorczycę, koper, kilka plasterków czosnku i szczyptę cząbru. Następnie włożyć pionowo fasolkę szparagową.

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Całość wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać fasolkę szparagową w słoikach. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez około 25 minut.

Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 600-700 ml.

Smacznego.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
aha
k [2012-08-17 12:32:50]
Fasolka super,tylko półtorej szklanki octu 10 % to stanowczo za dużo.
krystynaziel3 [2012-07-22 15:06:18]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Ostatnio szukane
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl