Przepisy Extra

Maślane Rafaello

Maślane Rafaello

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 niepełna szklanka mąki krupczatki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny
Masa:
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
25 dag masła roślinnego
aromat waniliowy
Posypka:
20 dag wiórków kokosowych
20 dag masła
1 łyżka cukru

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Mąkę i cukier rozmieszać w jednej szklance mleka. Resztę zagotować. Wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem. Chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając zimny budyń, pod koniec ucierania dodać aromat waniliowy. Masę przełożyć na biszkopt.

Masło roztopić, dodać cukier i kokos. Usmażyć na złoty kolor, wystudzić i przełożyć na masę.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez Klaudia w dniu
74 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tort owocowy
Komentarze do przepisu:
zapomnialam skropic biszkopt cytryna i tez bylo super,warto sprobowac!!!!
ANIA Z LUBINA [2010-05-24 16:23:46]
Pycha
smakoszka 00 [2010-04-01 12:56:56]
krem się udał chociaż na początku miałam obawy, tylko wiórki troszkę za bardzo przypiekłam ale to nic i tak jest pyszne
Agusia [2009-04-10 18:46:19]
Ciasto jest naprawdę wyborne. moim zdaniem nic dodać nic ująć warto je upiec naprawdę.
Ewelcia [2009-01-26 14:25:58]
mój przepis na podobne ciasto. tylko ja nazywam to kokosanką po na rafaello mam inny przepis. Biszkopt: 5 jajka 1 szklanka cukru 1 niepełna szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki szczypta soli Masa: 1/2 litr mleka 2 łyzki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 kostka masła roślinnego aromat waniliowy 1 budyń 1 puszka ananasów 2 żółtka Posypka: 1 szklanka kokosu 1 łyżka masła 2 łyżka cukru Wykonanie: W 1 szklance wymieszać budyń, mąke i żółtka wszystka zagotować. Po ostudzeniu utrzepać z 1 kostce masła lub 1/2 masła i 1/2 margaryny. Do masy budyniowej dodać 1 puszkę ananasów. Ananasy pokroić w drobną kostkę i dodac do kremu budyniowego. Biszkopt przekroić na połowę i skropić sokiem z ananasów. Jedną połową biszkoptu posmarować kremem (połowa kremu). Przykryc druga połową i resztę kremu wysmarować na wierzch ciasta. Wszystko na posypkę upalić na złoty kolor na patelni. Ciepłe posypac na ciasto.
cisowianka20 [2008-08-08 18:37:00]
ja takie ciasto nazywam Kokosanką
cisowianka20 [2008-08-08 18:22:20]
ciasto pyszne naprawde polecam kazdemu nawet kto nie umie zabardzo jeszcze piec... to bylo moje 1 ciasto i sie udalo nawet pyszne....heh
Asiula [2008-07-23 17:18:20]
to ciasto piekłam już nieraz i zawsze wychodzi.jak ktoś już wspomniał dodaję 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy albo waniliowy jak kto woli.najpierw ucieram margarynę z cukrem pudrem,nie dodając już cukru do budyniu który gotuję.gdy utrę margarynę na super masę dodaję po trochu ostygnięty budyń,tak długo miksuję aż wyjdzie puszysta masa,jest wyśmienita.ciasto chowam do lodówki bo zimne jest jeszcze lepsze.
kasia [2008-03-28 18:48:36]
kokos mmm... polecam upiec
x [2007-12-16 20:52:34]
W tym przepisie nie potrzeba budyni w proszku, budyń należy zrobić- ugotować z mleka, mąki pszennej i cukru.
Dorota [2007-11-21 13:22:18]
No to w koncu ile tych budyni?:)Nie, nie zartuje....bo rozbawily mnie te pytania o budynie:)Ciacho super rewelacja. polecam wszystkim...nawet poczatkujacym:)jak ja:)
Asia [2007-11-21 12:48:45]
co do ost komentarza...złej baletnicy przeszkadza... ja to ciasto robie od dawna,zawsze sie udaje,ja przekrajam biszkopt i daje pół kremu w środek,a budyń gotuje kupiony,kokosowy,2szt na pół l mleka.Można też dać1-2łyzki wiórków do mleka i razem zagotować
agata [2007-10-24 10:55:20]
to ciasto jest totalna kicha nie dosc ze biszkopt na drugi dzien jest twardy jak skala to masa sie wazy nawet jak sie da maslo albo margaryne w temperaturze pokojowej:|a juz nie wspomne o wiorkach:|odradzam to ciasto lepiej se darowac szkoda czasu skladnikow i pracy na to ciasto:|jednym slowem ochyda.....
anty_rafaello [2007-09-03 19:34:50]
Ważne jest tutaj, aby margaryna miała temperaturę pokojową, w przeciwnym razie krem może się zważyć. A gdy krem jednak się zważy to można w osobnej suchej misce zmiksować pół kostki miękkiej margaryny kub masła, i dalej ucierając dodawać powoli zważony krem. Taki zważony krem można też "naprawić" poprzez dodanie do kremu małej ilości wrzącej wody i długo ucierać, aż wszystko się połączy. Powodzenia :)
Dorota [2007-04-20 14:37:33]
Kicha krem się "zważył"
sylwia [2007-04-20 13:22:03]
To ciasto jest pyszne.Sama robię podobny,tylko daję gotowy budyń . ciasto wychodzi bardzo pyszne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ania J. z Sędziszowa [2007-03-26 16:27:10]
Ciasto było bardzo smaczne.Smakowało całej rodzinie .Dziękuje za przepis pani .
Małgorzata [2007-03-25 18:24:25]
BARDZO DOBRE
ADI [2007-02-10 23:37:56]
biszkopt wyszedł super, ale masa była rzadka więc dodałam jeszcze mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Krem przetarłam bo miał grudki i trochę się przypalił.
gocha [2007-02-10 15:34:30]
Ciacho palce lizać wielkie pozdro dla autorki- JESTES WIELKA
kicia [2007-02-10 14:53:44]
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-01-29 15:01:50]
ciasto pyszne ja do budyniu dodałam więcej mąki i wyszło super niestety zapomniałam nasączyć biszkopt ale bardzo polecam jako niedoświadczona w pieczeniu
niedoświadczona 29 01 2007 [2007-01-29 09:35:31]
wlasnie czekam az masa sie ostudzi, jest troche rzadka ale wymieszalam tyzeczke zelatyny w malej ulosci wody i pozniej dodam moze sie zetnie?
aga [2007-01-19 23:38:52]
musze przyznac ze nigdy nie piekłam,zaczełam od tego placka no i sie udało wszystkim bardzo smakował ..........teraz pieke czesto jest tylko jeden problem PRZYTYŁAM!!! pozdrawiam ........
ewa [2007-01-18 15:05:23]
Hmmm... można zwiększyć ilość mąki np. do tej 1 szklanki mąki dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub po prostu 1 budyń waniliowy. A dalej postępować jak w przepisie. W ostateczności gdy krem wyjdzie za rzadki można dodać żelatynę (2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklalnce gorącej wody, ostudzić i dodać do gotowego kremu, zmiksować). Powodzenia ;)
Dorota [2007-01-13 01:08:13]
jutro wieczorem bede piekła to ciasto po przeczytaniu okazuje się że budyń wychodzi rzadki więc może ktoś mi podpowie jak zrobić ten budyn może dodać żelatyny?
niedoświadczona 12 01 2007 [2007-01-12 16:04:30]
Niebo w gębie, szkoda ze sie tak szybko skonczylo naprawde bylo pyszne, dokremu mozna dodac troszke żelatyny zeby sie w kupie trzymał:)
Aldonia [2006-12-28 16:14:35]
Ciasto przepyszne polecam wszystkim łasuchom. l
ewa [2006-12-10 12:45:01]
To ciasto jest bardzo bradzo smaczne pyszne i wogole !! Spoko ! Mniam ! Ten kokos i wogole Pycha ! :) Buziaki dla wykonawczyni tego ciacha :*
Patrycja :) [2006-11-28 17:55:52]
ludzie nauczcie się czytac. Budyń wychodzi z tych składników jakie mamy podane w przepisie a nie gotowe a tym bardziej robiony z jakiś nowych.
aga [2006-11-12 23:06:59]
Wczoraj upieklam ciasto i bylo rewelacyjne!! Najleprze ciasto jakie jadłam :) Polecam je wszystkim!!
Marta [2006-09-21 19:44:49]
ciasto jest pyszne to prawda ale nie dorownuje rafaello robionemu ze sniezek kremowki i bialej czekolady oraz wiorek kokosowych. oba sa proste w wykonaniu ale ten ze sniezek jest o niebo lepszy i smakuje jak prawdziwe lekkie jak chmurka rafaello
asia [2006-08-28 11:25:36]
Biszkopcik i masa zrobiona a tu sie okazuje ze nie mam wiorek :) Przy okazji dokupie biala polewe i mam nadzieje ze bedzie palce lizac. A przy okazji to musze powiedziec ze to moje pierwsze samodzilenie zrobione ciasto i wcale sie nie napracowalalm :)
netka [2006-07-31 19:05:53]
REWELACJA!!! Upiekłam wczoraj na spotkanie z przyjaciółmi - wszyscy jednomyślnie uznali, że ciasto jest niezwykłe i przepyszne! Dziś rano ostatni kawałeczek smakował jeszcze lepiej! Przepis troszeczkę zmodyfikowałam - dodałam do kremu prawdziwe masło zamiast roślinnego i użyłam mniej mleka do budyniu - po ugotowaniu budyń musi być naprawdę gęsty, bo inaczej krem będzie się rozpływał! RAFAELLO WYGLĄDA I SMAKUJE REWELACYJNIE!!! POLECAM!!!
Bietka [2006-04-01 12:58:22]
pyszotka i gratki za przepis:0
paula [2006-03-14 14:57:37]
W tym przepisie nie korzysta się z 'gotowych budyni w proszku'. Budyń należy ugotować z podanych składników (tj. 1 szklankę mąki i 1 szklankę cukru należy rozmieszać w 1 szklance mleka, a następnie wlać do pozostałego już gotującego się mleka). Powodzenia :)
Dorota [2006-02-11 17:02:25]
ile tych budyni ??? bo chce zrobic !!!
paola [2006-02-10 19:55:23]
Ciasto pyszne zrobiłam na urodzinki ....znikneło pierwsze hhiii
Ania [2006-02-08 23:14:55]
ja robię trochę inaczej.piekę dwa biszkopty z budyni,akrem robię z białej czekolady,śmietany wiórków kokosowych i śnieżki.jest też naprawdę pyszne
ania [2006-02-06 09:07:11]
Ja zamieniłam masło roślinne na zwykłe, prawdziwe-jest masa lepsza i nie rozpływa się. Ciasto -super-pychotka!!!!!!!!!
Beacia [2006-01-19 18:41:03]
Ciasto bardzo pyszne tylko aby masa się nie rozlewała zamiast mąki dodać dwa budynie waniliowe ugotowane nie w litrze mleka ale w trzech szklankach ,masa wychodzi gęsta .Ciasto pycha ,polecam na każdą okazję.
Ania [2006-01-01 19:02:34]
ciasto ogólnie dobre, lecz za rzadkie rozlewalo sie.....;/ jak postalo tydzien w lodówce troche zmarzło..;] ..chyba ze to moja wina bo jestem poczatkujacym kucharzem..;]
Paweł [2005-12-19 19:13:11]
ciasto bylo wysmienite , wypiek uciszyl oczy i podniebienie domownikow i nie tylko , a z uwagi ze bylo to ciasto specjalnie zrobione na andrezjki to wszyscy goscie prosili o przepis. jesli to jest mozliwe to prosze o nowe przepisy na maila ewa1963@buziaczek.onet.pl:)
Ewa [2005-12-02 21:37:45]
Ciasto świetne.Poprostu bomba.Ja od razu dałam więcej mąki i nic mi się nie lało ani nic :) Ciasto naprawdę zachwyciło wszystkich gosci bo robiłam je na urodzinki :) papa pozdrowionka
Ewelina3810540 [2005-12-01 10:19:04]
Ciasto takie sobie masa za bardzo płynna
sysia 80 [2005-11-30 11:40:13]
rewelacyjne ciasto,super smakuje!!Następnym razem do budyniu dodam jednak mniej mleka lub więcej mąki bo trochę za rzadkie wychodzi, ale poza tym sssuper!!!
Justyna [2005-11-27 12:58:45]
ciasto pycha, wychodzi jak na zdjeciach :) polecam
kobietka28 [2005-11-21 15:50:53]
ten kto robiłk te ciasto musiał mieć bardzo dobrą głowę wszystko dobrze się upiekło jest ono pyszne naprawde polecam!!!!!
Asia [2005-11-17 17:01:28]
ciasto pycha,pierwszy raz pieklam i wyszlo super
aska [2005-11-09 19:57:39]
Bardzo gorąco wszystki polecam to ciasto! Naprawdę jest ono bardzo smaczne:) polecam wszystkim tym, którzy lubią Rafaello:) pozdrawiam cieplutko:)
Grześ:) [2005-09-24 10:58:17]
ciasto genialne! tylko w przepisie jest blad co do masy budyniowej, bo wychodzi za rzadka w takich proporcjach - trzeba wiecej maki!
Ania [2005-08-26 22:11:50]
swietne ciasto!! przygotowanie go to byl moj pierwszy wyczyn w kochni i robilem je dla dziewczyny... wyszlo super smak wyglad... dzieki za taki wspanialy przepis dzieki niemu zalapalem punkty u niej :D pozdrawiam
puki [2005-08-20 09:40:43]
Budyń nie jest podany w składnikach, ponieważ należy go ugotować z mleka, mąki i cukru, a nie z torebki.
Dorota [2005-08-10 20:24:17]
Ciasto to jest bardzo dobre :)Polecam wszystkim, mozna tez do ciasta dodac kakao wtedy tez ładnie sie prezentuje i wyśmienicie smakuje!!!!
Betina [2005-08-06 21:56:26]
tam w opisie jest podany budyn a w skladnikach go niema to cos jest nie tak
evita [2005-08-05 18:57:27]
Jezus Maria. Jestem ciemny jak nic ;( Najpierw zrobilem ta make z mlekiem a potem budyn ;( Ale przepis tez mozna bylo troche jasniej ;/ No coz sprobujemy, moze cos jescze z tego bedzie...
MaRcIn [2005-07-27 21:43:57]
Mąka krupczatka to pewien rodzaj mąki, który przeznaczony jest głównie do biszkoptów, babek i ciast kruchych, a także do wyrobu makaronu.
Dorota [2005-07-27 14:56:23]
Składniki podane w przepisie wystarczyły mi na blachę o wymiarach ok. 25 na 36 cm, a w przypadku większej blachy (30 na 40 cm) można zostać przy aktualnych składnikach, wtedy ciasto będzie minimalnie niższe lub zwiększyć składniki tylko o połowę. W przypadku podwojenia ilości składników ciasto wyjdzie zdecydowanie za grube. Pozdrawiam :)
Dorota [2005-07-24 23:18:36]
KOCHANI!!! czy ilosc tych skladnikow stasrczy na cala blache??? taka tradycyjna o wymiarach 40 na 30 cm????? odp.. czy mam brac podwojna ilosc skladnikow?>::>:>:>
PaulinkaRuless [2005-07-24 15:39:48]
ej lipa ostra mi wyszla bo ciasto znaczy sie ten krem caly sie rozplynal jak zdjelam obrecz z tortownicy:(:( dlacczego ktos mi powie?? powiedzialam ze to krem kokosowy i sie zajadalii heheh co mam zrobic zeby bylo dobrze??prosze o rade bo pyszne ale chcialabym zprobowac to jako ciasto a nie papke hehe
zoe [2005-07-20 22:00:37]
Ciasto po prostu pycha - pychotak , szybko sie robi i jeszcze szybciej zjada...... superrrrr!!!!!!Polecam wszystkim !!!!!
asiek [2005-07-16 13:22:03]
boze co to za maka krupczatka??help bo dzis je robie i nie czaje.......:(:(
zoska [2005-07-15 17:19:39]
Ciasto jest wyśmienite i wyszło mi takie jakie jest na obrazku. Krem zmiksowałam, zaoszczędziłam na czasie i przynajmniej grudek nie było.
Ewka [2005-07-11 23:18:17]
Ciasto jest przepyszne!!!!!!!!!!! :-) Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta..poprostu rozpływa sie w ustach ;-) Gorąco polecam je wszystkim!!!
Słodziutka [2005-07-03 19:57:30]
Chodzi tutaj o budyń ostudzony, a nie w proszku. Budyń należy wcześnie ugotować z mleka, mąki i cukru (sposób przygotowania budyniu jest podany wyżej), następnie 'budyń' ten ostudzić i dodawać stponiowo do utartego masła. W przypadku nasączania: gdy mamy już przygotowany poncz, w tym przypadku 1/2 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody wymieszanej z sokiem z 1/2 cytryny, i tym ponczem należy skrapiać ciasto np. łyżeczką tzn. nasączać.
Dorota [2005-06-18 00:41:47]
A ten budyń to taki surowy, tzn proszek?? Jak się nasącza ciasto? Wybaczcie ale ciemna masa ze mnie ;)
Ania [2005-06-17 18:18:01]
świetny przepis...nal\jlepszy z jakiego ostatnio skorzystałam..polecam wszystkim którzy jeszcze sie nie zdecydowali.
maja [2005-06-16 13:23:35]
ciasto pyszne :) dzisiaj je zrobilam i juz nie ma pół blachy. Pozdrawiam.
paula [2005-05-27 23:43:28]
CIASTO BARDZO DOBRE POLECAM JE WSZYSTKIM ŁACUCHOM PYCHOTKA :)
GOŚKA [2005-05-17 14:09:41]
hmm 1litr mleka to z tego co mi wiadomo to 4 szklanki więc jakim cudem zagotować 4 szklanki mleka a do reszty dodać mąke i cukier??I tak mam zamiar te ciasto upiec ale ja zagotuje może 3 szklanki mleka, dobrze zrobie??
zuzka [2005-05-12 23:43:38]
Do masy dodałam budyń i wiórki kokosowe,a zamiast posypki polałam biała i mleczna czekolada.Pychotka!Naprawde polecam.
Daria [2005-04-24 23:05:53]
Ciast jest bardzo smaczne i to nie prawda że posypkaka sie robi jedną kulką chyba ktoś źle to zrobił!!!!Mnie wyszło ciasto bardzo dobre Polecam!!
Asia [2005-04-16 11:20:26]
Ciasto ma niezły smak, ale zamiast posypki wychodzi jakaś mieszanka cukru i wiórek posklejanych w kulki z margaryną.
aga0992 [2005-01-30 20:06:52]
ciasto super! najlepiej posypac je starta biala czekolada a do kremu dodac migdaly w platkach
sylwia [2004-08-16 17:10:17]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.