Mazurek czekoladowy

3.471365638 stars based on 908 reviews Ciasta i słodkości
Mazurek czekoladowy
Autor:
Dodano:
Odsłon dziennie: 0

Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru
1 jajko
2 żółtka
Masa:
4 jajka
20 dag cukru pudru
20 dag gorzkiej czekolady
20 dag migdałów
2 okręgi suchych wafli

Sposób wykonania:

Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, wyrobić.

Jajka przeznaczone na masę ubić z cukrem, dodać startą na tarce o grubych oczkach czekoladę, pokruszone wafle i pokrojone migdały. Masę wyłożyć na ciasto. Piec około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Udekorować lukrem (1 białko ubić z 4 łyżkami cukru pudru i dodać 1 łyżkę kakao). Z rodzynek i migdałów utworzyć kwiatki.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
białko ciasta cukier cukier puder jajko krem lukier migdały pieczenie słodkości Wielkanoc Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Aha, to ciekawe co mogło być tego przyczyną? Ale cieszę się, że Wam smakował, serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-04-02 13:35:00]
ciasto wyszło dobre, tylko masa nie zgęstniała mi do końca nie wiedzieć czemu i troche sie \"rozplywa\" przy krojeniu. W smaku pychotka : >
sonia [2013-03-31 23:19:24]
Tak można, on w takiej był pieczony, tylko potem przełożony do większej. Powodzenia i Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-29 19:00:54]
Czy tego mazurka można zrobić w standardowej blasze czy 25x36 ?
sonia [2013-03-29 17:28:37]
Ciasto calkiem smaczne, szczerze mowiac nie jest to zadna rewelacja, ale ze wzgledu na szybki sposob robienie i dosc tani koszt, polecam
Małgorzata [2009-03-21 10:58:47]
nikt w mojej rodzinie nie robił nigdy mazurka, ja byłam pierwsza dzięki temu przepisowi, wyszedł bardzo dobry, nie za słodki, ale dałam o połowe mniej produktów do masy niż w przepisie i też wszystko wyszło, jestem dumna z siebie:):):), przeważnie zawsze robie zakalce!:(
emilia [2007-04-08 14:46:09]
Dobrym pomyslem moze byc stworzenie "obramowania" z tego samego ciasta, z ktorego robimy spod. Mazurek bedzie elegantszy i pełniejszy.
justynka [2004-04-08 22:01:21]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl