Przepisy Extra

Miękki i aromatyczny karczek wieprzowy

Fajny, prosty przepis dzięki któremu kawałek mięsa możemy zamienić na apetyczne mięsko do chleba. Po co kupować różne - nieznane nam składem chemicznym szynki, jak sami w domu możemy przygotować sobie taką pychotkę :) Przynajmniej wiemy, co jemy ;)

W tym przepisie karczek polewamy olejem i nacieramy przyprawami: słodką i ostrą papryką w proszku, majerankiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, białym pieprzem, solą prowansalską i kolendrą. Do tego zestawu dodajemy jeszcze aromatyczne plasterki cebuli, czosnku oraz listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego..... mmm jak pięknie pachnie w kuchni jak ten karczek się piecze - warto się przekonać ;) Czytaj więcej

Taki karczek można też podawać na obiad - na ciepło w pysznym sosie, do tego dużo zdrowej surówki, ziemniaczki lub ryż i smaczny obiad mamy gotowy! Smacznego :)

Składniki:

1,5 kg karczku wieprzowego
3 łyżki oleju
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
majeranek
rozmaryn
zioła prowansalskie
biały pieprz
sól prowansalska
kolendra
15 dag cebuli
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Karczek opłukać, osuszyć i polać olejem. Posypać szczyptą ostrej i słodkiej papryki w proszku, majeranku, rozmarynu, ziół prowansalskich, białego pieprzu, soli prowansalskiej i kilkoma kuleczkami kolendry. Następnie natrzeć tymi przyprawami i przełożyć do rękawa foliowego do pieczenia.

Cebulę i czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w plastry i obłożyć nimi karczek. Do rękawa foliowego dodać też listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Rękaw szczelnie zamknąć i przełożyć do dowolnej formy do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 100 minut w temperaturze 160 °C. Następnie piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim mięso, aż się ostudzi.

Na koniec upieczony karczek wyjąć z rękawa. Wodę, która wydobyła się z mięsa można przecedzić i zrobić z niej sos, i wtedy podawać karczek na ciepło, lub można podać go na zimno - jako zimna płyta lub na kanapki (sprawdza się rewelacyjnie), a wodę można wykorzystać do innego dania (np. na sos do makaronu lub na dowolną zupę).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.