Przepisy Extra

Miód sosnowy

To przepis na wykonanie preparatu o właściwościach, które mogą pomóc w leczeniu chorób gardła i dróg oddechowych, a także w złagodzenie uporczywego i męczącego kaszlu.

W przepisie podano sposób na wyciągnięcie z młodych pędów sosny, soków które się tam znajdują...

Aby jakość i skuteczność wykonanego przez nas miodu sosnowego była jak najlepsza należy odpowiednio wybrać sosnowe pędy. Zbioru pędów najlepiej dokonać na przełomie kwietnia i maja. Powinny być w kolorze jasno zielonym. Ich długość nie powinna być większa niż 12 cm, dłuższe pędy mają mniej soku. Warto wybierać klejące się pędy, co oznacza, że zawartość soków jest w nich odpowiednio duża. Czytaj więcej

Miód sosnowy jest niesamowicie aromatyczny.

Udanej produkcji i zdrówka! :)

Składniki:

1/2 kg młodych przyrostów sosny (do 10-12 cm)
1 litr wody
1/2 kg cukru

Sposób wykonania:

Młode przyrosty sosny opłukać i przełożyć do garnka. Wlać wodę i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Ostudzić i ostawić na 24 godziny.

Następnie przecedzić i odcisnąć. Do czystego garnka wlać płyn sosnowy i dodać cukier. Całość gotować na małym ogniu (bez przykrycia) przez około 2-3 godziny.

Gorący miód sosnowy przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i wynieść do ciemniej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 2 słoiczki po około 200 ml.

Miód sosnowy jest pomocny przy nieżycie dróg oddechowych (chrypce, suchym kaszlu, katarze, bólu gardła).

Na zdrowie i smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Smalec
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.