Przepisy Extra

Murzynek `palce lizać`

Składniki:

2 1/2 szklanki mąki
20 dag masła
4 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Do mleka dodać masło, cukier i kakao, lekko podgotować, aby masło się rozpuściło. Ostudzić i wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do masy wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (o wymiarach ok. 12 cm na 36 cm) i piec ok. 55 minut w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzić i pospać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
185 opinii | Wyraź opinię
4.2276391552 stars based on 3126 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
EXTRA *
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Dzięki :)
Dorota [2013-03-07 13:04:49]
Można, można to będzie super ciacho na Święta :)
Dorota [2012-12-24 09:44:06]
Dziękuję :)
Dorota [2012-11-05 17:26:16]
Cieszę się, że murzynek się udał, pozdrawiam :)
Dorota [2012-09-22 22:32:40]
Gratuluję udanego wypieku, a jeszcze z takimi dodatkami to musiał smakować wyśmienicie :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-07-20 10:04:46]
To ja trzymam kciuki, żeby murzynek się udał :)
Dorota [2012-07-03 13:25:06]
Murzynek wyszedl w 100%.dziekuje za przepis smakuje wysmienicie
ania831124 [2012-04-22 09:37:05]
Bardzo się cieszę, że murzynek się udaje. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-21 17:24:22]
To cieszę się bardzo, że murzynek się udał i dziękuję za miłe słowa. Serdecznie pozdrawiam i kolejnych udanych wypieków życzę :)
Dorota [2012-02-06 12:41:06]
To gratuluję udanych wypieków i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-12-17 19:11:23]
Wiem, że zawsze się mówiło, że ma znaczenie to w którą stronę się miesza, tzn. najlepiej w jedną, a nie raz w prawo raz w lewo, bo wtedy są większe szanse na zakalec, tak kiedyś słyszałam ;) Myślę też, że najwygodniej jest mieszać mikserem. A żeby nie wyszedł zakalec, to wszystkie składniki muszą mieć taką samą (pokojową) temperaturę, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i nie otwieramy drzwiczek piekarnika podczas pieczenia, powodzenia :)
Dorota [2011-12-01 15:11:09]
Gratuluję udanego wypieku :)
Dorota [2011-11-29 15:24:48]
Jak dobry wypiek to szybko znika. Cieszę się, że murzynek smakował. Również pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-07 15:13:48]
Gratuluję Ci zdolności i udanych wypieków Młoda Kuchareczko :)
Dorota [2011-07-06 14:41:34]
No to super! Bardzo się cieszę, że murzynek się udaje. Gratuluję takiej "małej piekarki" fajnie, że już umie piec dla swojej babci. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-11 11:37:05]
Bardzo się cieszę, że murzynek się udał - zwłaszcza, że to pierwszy wypiek - gratuluję! Co do czasu pieczenia, to właśnie zależy od piekarnika, bo jedne palą, a drugie nie dopiekają - i tutaj trzeba się poznać na swoim piekarniku ;) Serdecznie pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków :D
Dorota [2011-04-04 09:55:27]
Gratuluję udanego wypieku :)
Dorota [2011-03-20 21:26:55]
To bardzo się cieszę i dziękuję za miły komentarz :) Serdecznie pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków :)
Dorota [2011-01-24 10:28:57]
Pani Dorotko robie juz 3 ciasto z pani przepisów,są genialne.DZIEKUJE!!!
ASIA25 [2011-01-22 17:08:59]
Można go piec z termoobiegiem lub bez.
Dorota [2010-12-29 15:23:23]
Może za niska temperatura pieczenia była powodem tego, że trzeba było go dłużej piec...
Dorota [2010-12-29 15:03:48]
To bardzo się cieszę i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2010-12-23 11:58:47]
Murzynek był przepyszny
ola [2010-12-23 11:06:32]
Najlepszy murzynek jaki kiedykolwiek mi wyszedl. Dodalam troche, ale baaardzo malo aromatu smietankowego oraz skorki pomaranczy. Rewelacja!!!
Gab [2010-12-19 23:38:30]
Bardzo się cieszę z udanego wypieku, i zapraszam, zapraszam do skorzystania z kolejnych moich przepisów. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-12-06 10:52:09]
Dziękuję za przepis. Murzynek udał się znakomicie, to mój pierwszy w życiu wypiek więc tym bardziej jestem zadowolona z takiego super przepisu. Pozdrawiam i będę zaglądać na Twoje pomysły kulinarne :)
flaumenka [2010-12-04 21:07:50]
Robiłam 3 razy. Najpierw posłuchałam postów pod przepisem i osobno ubiłam białka i...nie wyszło! Potem chyba sama zepsułam ciasto, bo wymyśliłam sobie, że zrobię z brązowym cukrem i też zakalec. Teraz wprowadziłam też małą modyfikację, bo nie miałam mleka i uzyłam wody oraz dałam troszeczkę więcej kakao, ale reszta bez zmian i sukces! Pyszne i bardzo proste, mało zmywania po :)
Gabrycha [2010-11-29 19:13:55]
Właśnie upiekłam murzynka według tego przepisu, jest ok ale wyszedł taki bardzo wodnisty i musiałam go piec ponad godzine. Jaki zrobiłam błąd?
Ewaa [2010-11-29 13:21:22]
Ok ok wszystko ok ale bo wyszedł mi az zakalec czy piec z TEROMMOBIEGIEM CZ NIE bez dmuchawy..?
karol24l [2010-11-20 15:13:53]
Tak, można spróbować zrobić z olejem tego murzynka, powodzenia :)
Dorota [2010-11-19 13:44:16]
czy zamiast masła można dodać olej?
miśka [2010-11-19 12:37:28]
Przepyszny!! Robiłam tak jak w przepisie tylko osobno ubiłam białka i dodałam na końcu mieszając już łyżką! Na koniec polałam po wierzchu czekoladą mleczną i posypałam kokosem palce lizać :_
i8love8you [2010-11-17 20:43:00]
wczoraj upiekłam tego murzynka zgodnie z przepisem tylko białko ubiłam osobno i murzynek wyszedł PYCHA ( super wilgotny) POLECAM ... :-)
Wioleta [2010-11-11 14:54:13]
Tak, masło można zastąpić margaryną. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2010-11-02 11:45:43]
czy mozna dac zamiast masla maragaryny ?
julia [2010-10-30 15:28:10]
Robię podobnie,tylko daje mniej cukru-półtorej szklanki wystarczy i wode zamiast mąki-.A na wierzch robie polewe z czekolady-po prostu rozpuszczam na ogniu czekolade mleczna-najlepsza polewa;)Nigdy nie wyszedl mi zakalec!a i ciasta nie wolno mieszac mikserem.Pieklam 35 min. 180-190 stopni.
majaa [2010-10-27 22:20:41]
Nie wyszło nie polecam
kucharek [2010-10-27 17:46:20]
ja z reguly nie mam reki do ciast, a tym razem wyszlo koncertowo...bez udziwnien, ulepszen i zbednego wymadrzania sie, ciacho wzbudzilo zachwyt i zebralo pochwaly :) GORACO POLECAM ! :)
Magda [2010-10-22 16:00:57]
Trochę się przypiekł z wierzchu bo musiał być troszkę dłużej żeby nie było zakalca ale w smaku jest ok :) Polecam
Doświadczalska [2010-08-04 22:19:01]
Ja tez odzielilam zoltka i ubilam bialka. Wyrosl ponad blache. PYCHOTA!!
Karina [2010-07-31 04:56:53]
zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem ( dodałam tylko skórkę z pomarańczy ) i wyszło super - bardzo puszysty i mokry. dzkuję za ten przepis
jma [2010-07-23 20:57:18]
2 duże jaja, oczywiście białka osobno ubite z cukrem wystarczą. Poza tym najlepszy murzynek jakiego jadłem. Polecam polać rozpuszczoną czekoladą, np. bakaliową. Pycha! :)
Kris [2010-05-11 18:25:29]
Za dużo jajek, na taką porcję wystarczy 1, max 2 i polecam dodać 2 łyżki miodu będzie smaczniejszy
Ilona [2010-05-02 11:35:35]
zakalec wyszedl, nie polecam
owieczka [2010-05-01 14:52:53]
palce lizaci :D
Daria [2010-04-17 19:35:19]
pyszny! Ale należy jeszcze dodać pół szklanki wody do ciasta.
eM [2010-04-10 16:58:38]
Polecam , ładnie urósł- tylko trochę sie spod przypalil lekko- a piekłam 50 min w temp jaka była podana. ogólnie bardzo dobry tylko dodałam do masy posiekane orzechy włoskie - co było dobrym pomysłem;)pozdr
mysiapysia [2010-03-18 23:32:09]
ALE MURZYNEK SUPER. WLASNIE WYJELAM Z PIEKARNIKA A UROSL WSPANIALE> DZIEKUJE SLICZNIE ZA PRZEPIS
Magda [2010-03-09 23:16:53]
Upieklem to ciasto i pyszne poza murzynkiem pike babke i jablecznika a mam 15 lat
Przemek [2010-03-04 16:36:22]
ja zrobiłam z 1,5 porcji w formie babki, dodałam tylko budyń śmietankowy - mleko z wodą i białka na koniec. Wyszedł pięknie równy wielki, polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą a na górę posypka z prażonych platków owsianych! R E W E L A C J A
madzik [2010-02-10 09:31:56]
ja bym zamiast masła została jednak przy margarynie - najlepiej Kasia - już kiedyś zepsułam sobie ciasto masłem, wyszło takie wodniste. A zamiast mleka daje pół szklanki wody.
Maja [2010-02-03 19:51:58]
bardzo dobry przepis i wszystkim smakował polecam każdemu
aska-2484 [2010-01-31 13:21:42]
właśnie wyciągnęłam z piekarnika, wyrósł pięknie, aż popękał u góry :) dzięki za przepis:) P.S. wykorzystałam wszystkie cztery białka.
zimadg [2010-01-24 12:38:23]
przepis ok gdy podgrzejecie mleko maslo cukier i kakao to mozna odlac tak poł szklanki i gdy ciasto bd upieczone polac je i poczekac chwilke az polewa sie wchlonie,bd bardziej mokre
natalia [2010-01-24 12:33:24]
przepis super ale mała uwaga jakn dodajecie więcej kakała to dajcie więcej proszku do pieczenia bo bo działanie proszku zanika przy zbyt dużej ilości kakaa
kubi16 [2009-12-17 15:24:27]
Zrobiła pierwszy raz w życiu Murzynka zachęcona komentarzami(ja wogóle strasznie rzadko piekę tylko na święta)i tak po 55 min był nieupieczony.Piekłam go 1,5h a w przepisie zmieniłam zamiast szklanki mleka to 3/4 a reszta 1/4 wody.Smakuje,wyszedł mokrutki ale żadna rewelacja nawet jak dla takiego laika jak ja
kala [2009-11-15 06:50:22]
Murzynek pierwsza klasa !!! Tylko dostosowałam sie do komentarzy woda z mlekiem pól na pół i ubić białka :D POLECAM PYCHOTA!!!!
LISU [2009-11-12 14:21:11]
świetne ciacho.osobiście dodałam jeszcze gruszki które pokroił mój 2,5-letni synek.takie proste a tyle radości .polecam.
Izabela G. [2009-10-21 13:35:08]
Murzynek wyszedł mi przepyszny. Jeszcze nigdy mi ciasto tak ładnie nie wyrosło! Mój wypiek był lekko wilgotny i mięciutki... Mniam palce lizać. A i dodałam 1 szkl.mleka zamiast wody i nie miałam zakalca.Polecam!
Diana [2009-10-17 19:13:50]
Pieklam pierwszy raz tego murzynka i udalo sie super przepis polecam!
ziutka [2009-10-11 18:51:29]
wyszedł piękny i bardzo samczny
karolka [2009-10-09 15:03:46]
nawet kiedy wyszedł mi zakalec był przepyszny polecam...
justyś [2009-10-03 18:21:13]
ja dodaje zawsze orzechy wloskie i rodzynki polecam no fakt lepiej wode niz mleko i bialka na sztywno ale wedlug przepisu wyjdzie i tak swiernie :D
kariin [2009-09-19 13:00:42]
Ja również postanowiłam skorzystać z tego przepisu Zrobiłam ciasto na mleku, dodałam więcej kakaa i mniej cukru. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam z nich pianę którą na końcu dodałam do ciasta. A to dlatego, że już się raz "przejechałam" na nieubitym białku (ciasto siadło, wyszedł zakalec do tego niedopiekło się w środku pomimo, że lekko się przypaliło od góry i od dołu), w związku z tym dodaję TYLKO I WYŁĄCZNIE ubite na sztywno białka (żółtka tak jak w przepisie całe jaja). I Wam też polecam ten sposób. Ciasto wyszło znakomite - "mokre" puszyste delikatne, pięknie wyrośnięte. Za przepis należy się 5!
Ewa [2009-09-15 12:54:48]
Nie mam zbyt dużych zdolności (i lat), ale często robiłam ciasta. Jednak ten murzynek wyszedł mi zaskakująco dobry. Również białka dodałam na końcu i wymieszałam 3/4 szkl. mleka z 1/4 szkl. wody. Dodałam trochę więcej łyżek kakao, ale to tylko dlatego, że je uwielbiam :)) Przepis bardzo dobry.
15-latka [2009-08-20 16:10:54]
Właśnie upiekłam ten Murzynek, jest puszystu i wyśmienity tylko troche popekał ale to się zakryje polewą. Zawsze piekłam inny murzynek, ale teraz zaczne piec ten... Dzięki za przepis :*
Agacioch [2009-07-29 15:07:40]
Murzynek wyszedł przepyszny!!! ale troche zmieniłam przepis, make dodawałam przez sitko stopniowo i białka ubiłam i dodałam na koniec.
KarOlinka [2009-07-26 13:57:49]
Przepis super!!!wczoraj robilam i wyszedl rewelacyjny;o)))
Leti [2009-07-24 12:38:26]
Upiekłam murzynka z tego przepisu, moja ocena to trójka, murzynek dobry, ale szału nie ma.
shimpu [2009-05-20 09:21:33]
super przepis naprawdę :) już myślałam, że mam do kuchni dwie lewe ręce i nie będę się na żonę nadawać :D:D ale ten przepis sprawił, że jeszcze mam nadzieje, że się nauczę :) dzikuję :D :)
Renia :) [2009-05-13 14:18:42]
Murzynek pięknie wyrósł, jest miękki i puszysty. Niedawno wyjęłam z piekarnika, gdy się ostudzi będę próbować:) Robiłam z tego przepisu, aczkolwiek pominęłam podgrzewanie masy, żeby masło się stopiło-to niepotrzebne oraz jajka dodałam od razu. Użyłam do dekoracji i urozmaicenia polewy kakaowej własnej roboty- polecam, pięknie się komponuje ze smakiem murzynka. Można też do ciasta dosypać rodzynki, również pasują. Murzynek to moje ulubione ciasto, pierwszy raz robiłam je sama. Zawsze u babci, gdy tylko wiedziała, że przyjdę, jak wchodziłam murzynek już się piekł.:) Ach, dzieciństwo. :P Zobaczymy niedługo czy moje ciasto dorówna wypiekom babci.:)
Natt [2009-05-12 11:17:32]
upiekłam murzynka z tego przepisu tyle, że zamiast blaszki keksowej użyłam małej tortownicy, urósł pięknie żadnego zakalca, rozkroiłąm na trzy i przełożyłam masą ajerkoniakową, palce lizać pychotka, polecam
Magda [2009-05-10 17:38:14]
murzynek palce lizać :):)
gosia [2009-05-05 19:18:33]
zakalec?? to coś musieliście namieszac :D mi za kazdym razem wychodzi wyśmienity :D banalny i szybki przepis mało pracy duzy efekt :D mąż zadowolony wiec wszystko okey dzieki z super przepis polecam gorąco :D
czarnulka [2009-04-18 09:58:21]
Murzynek wychodz naprawde pyszny :) ja przełożyłąm go marmoladą i polałam polewą. Dodało mu charakteru ;) polecam!!!
M. [2009-03-16 16:36:05]
Witam! Ja również upiekłam ten murzynek. najlepszy był po kilku dniach:D Ale postanowiłam troszkę go zmodyfikować. Zamiast dwóch szklanek cukru dodałam pół szklanki cukru i pół szklanki miodu. Do 3/4szkl, mleka dodałam ciepłą wodę, tak aby wyszła pena szklanka. Dołożyłam również łyżkę przyprawy do piernika. po upieczeniu i ostygnięciu przełożyłam marmoladą a na wierzchu polałam lukrem cytrynowo-miętowym. Podaję go bądź jeszcze ciepły z pieca z lodami bądź na zimno do kawy:) Ps. przepis na lukier cytrynowo-miodowy. ja osobiście twierdzę że esencja miętowa jest najlepsza, jednak nie czasem jest ona dostępna więc jeśli ktoś nie ma esencji miętowej to do pół szklanki zaparzonej mięty dodaje się kilka łyżek soku z cytryny, zależy jak kto woli/ po czym do tego dosypuje się cukier puder po łyżeczce też w zależności czy ktoś lubi bardziej zawiesisty lub bardzie płynny lukier. a jeśli ktoś ma esencję miętową o do kilku kropel tej esencji rozpuszczonej w kieliszku gorącej wody dodaje się kieliszek soku z cytryny po czym do tego wszystkiego wsypuje się cukier puder w zależności od uznania. ilości może wychodzą wtedy niewielkie ale można podwoić lub potroić składniki. pozdrawiam i życzę smacznego!
Karola [2009-02-19 16:46:05]
Witam, zrobilam dzis murzynka wg tego przepisu, dopiero po wsadzeniu go do piekarniak zaczelam czytac te wszsytkie komentrze o zakalcu lub plynnym ciescie i sie przerazilam po co ja ten przepis wybralam. A tu niespodzianka! Murzynek jest genialny, wyrosl dwokrotnie, pieknie pekl w srodku, jest pulchny i przepyszny. Dalam mleko nie zadna wode, robilam wg przepisu, jedna uwaga dodalam ubite bialkea na koncu. Zdecydowanie mozna ufac temu przepisowi!
aaa [2009-02-15 15:56:50]
wlasnie upieklam, polalam polewa czekolada mleczna z migdalami, a w srodku orzechy wloskie, moj murzynek musialam piec, uwaga! 1,5 godziny!!! bo dlugo byl w srodku surowy, a czy wyszedl dobry? nie wiem sprobuje jak ostygnie:)
magda [2009-02-13 20:04:50]
robilam i co zakalec....ale dobre slowo mojej mamy zamias mleka ,woda bo mleko jest za ciezkiw i swiete slowa wychodzi rewelacja juz nigdy nie byl zakalcowaty:):):)smacznego
margotkaa [2009-02-11 15:20:06]
Świetne ciasto,za pierwszym razem wychodzi,banalnie proste do zrobienia,a jaki pyszne... Polecam!!!
Rufi [2009-02-10 15:31:31]
Rewelacja!!! Wyszedl mi przepyszny murzynek. Dzieki za ten dobry przepis.
Ania [2009-02-08 20:51:20]
Piekę tego murzynka z gruszkami na wierzchu. Po prostu jak juz wyłożę ciasto na blache układam na nim gęsto gruszki wyjete i osączone z zalewy. Jest przepyszne. Czasami dodaje jeszcze do środka pokrojoną drobno czekoladę białą lub deserową.
Mira. [2009-01-23 12:19:15]
Można, powodzenia ;)
Dorota [2008-12-30 21:32:49]
czy można go upiec w prodiżu?
murzynek [2008-12-30 19:22:01]
wyszedł pysznie...
Iwonka [2008-12-23 12:55:23]
Murzynek wyszedł przepyszny! zamiast cukru-pudru polewa czekoladowa- mmmm...Proponuje dodac troche wiecej kakao wtedy nie bedzie blady ;) Świetny przepis, dziecinnie prosty
jowitka [2008-12-22 23:21:36]
Murzynek smaczny ale wyszedł mały zakalec ; )
kotek [2008-11-16 16:27:41]
Super przepis, pulchne, przepyszne ciasto. W jeden wieczór zjedzone:/pozdrowionka
Inka [2008-11-15 19:39:29]
przepis prosty murzynek mi sie udal pycha ///poleca,mmm
sylwia [2008-11-03 22:00:10]
Zrobilam podobnie wedlug przepisu, tyle ze zmienilam : bialka utrzepane osobno dodalam na koniec, do masy dodalam troche rumu a po ostudzeniu polalam rozpuszczona czarna czekolada, z mlekiem, rumem i "baileys". Pyszne, chociaz to nie jest tak ciemny i "soczysty" tak jak pamietam murzynek mojej mamy...
Ania [2008-08-22 18:52:33]
Ja wczoraj zrobiłam ten placek, ale dodałam 2 łyżki przyprawydo piernika był przepyszny!!Jestem tradycjonalistko i dodałam osobno żółtko i osobno białka(ubite na szywną pianę oczywiście i dodane na sam koniec)no i udał się!pewnie jeszcze lepszy by był gdyby przekroiło się go na pół i wysmarowało się marmoladą.POLECAM!GRATULUJE AUTORCE UDANEGO PRZEPISU.
marzencia:-) [2008-07-28 14:33:30]
Do masy kakaowej oddaje się po jednym jajku i potem należy dobrze utrzeć tę masę. Gotowe ciasto należy włożyć do nagrzanego piekarnika i ważne jest też, żeby nie otwierać drzwiczek piekarnika podczas pieczenia murzynka. Gdy mamy starszy piekarnik to trzeba ustawić na nim większą temperaturę np. 180 st. C. Powodzenia ;)
Dorota [2008-07-24 14:01:28]
Mnie też wychodzi zakalcowaty prosze o dobrą radę.M.
Małgosia [2008-07-21 19:14:09]
Można zrobić murzynka z mąką krupczatką. Powodzenia ;)
Dorota [2008-06-18 12:01:32]
Przepis super.To był mój debiut,murzyn wyszedł za pierwszym razem.Zastosowałam się jednak do niektórych komentarzy i faktycznie ubite osobno białka dodalam na samym koncu,mąkę przesiałam a szklankę mleka wymieszałam na pół z wodą...Nie może się nie udać!
joanna_80 [2008-06-14 14:04:51]
czy można dodać mąkę krupczatkę zamiast pszennej
anna [2008-04-24 18:26:54]
SUPER PRZEPIS ...Murzynek "palce lizać"... BARDZO SMACZNY POLECAM
IZKA [2008-03-02 21:49:37]
Mąki potrzeba 2 i 1/2 szklanki. Do masy powstałej z mleka, masła, cukru, kakao, mąki i proszku do pieczenia dodawać po jednym jajku i całość miksować. Powodzenia ;)
Dorota [2008-01-30 00:02:19]
NIE WIEM MOZE TO GLUPIE PYTANIE ALE ILE TEJ MAKI ? 2 SZKLANY PO POL ? BEZSENSU . PROSZE O ODPOWIEDZ I UBIJAC TE BIALKA CZY NIE ?
LAURA [2008-01-29 13:49:38]
polecam dodać 1 łyżkę przyprawy do piernika, bardzo poprawia smak ciasta
ewelina [2008-01-05 21:22:05]
gotowe ciacho preciełam i porzełożyłam kremem: 2 szklanki mleka, 6 płaskich łyżek kaszy manny, 150g cukru pudru, 250g masła(Ugotować mannę, wsypać połowę cukru i ostudzić. Pozostały cukier utrzeć z masłem i dodawać do tego stopniowo mannę) PYSZNOŚCI !!!
becia [2007-12-15 18:02:29]
Można dodać orzechy jak najbardziej. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-12-02 14:59:38]
A czy można dodać do tego orzechy?
Jaa [2007-12-02 12:55:22]
Białka można ubić, ale nie jest to konieczne. Ja po prostu dodawałam po jednym jajku do masy i ucierałam mikserem. Powodzenia ;)
Dorota [2007-10-29 21:57:50]
Czytałam wszystkie komentarze i dużo ludzi było zadowolonych to ja już niewiem trzeba ubić te białka??
12-latka [2007-10-27 10:45:57]
murzynek jest PRZEPYSZNY. Pieklam 5 razy. Gorzej z tymi co pieka -TO TUMANY..... TO UPIECZE DZIECKO!!!!!!!
ZOSIA [2007-08-15 21:50:35]
beznadziejny ten przepis, robiłam wszystko według przepisu a ciasto wyszło gumowe. BEZNADZIEJA
Marta [2007-08-04 14:25:57]
paluszek palce lizac mi najlepiej wychodzi ,bo mam swoj wlasny sposob;-)))
Anka [2007-07-06 16:58:35]
do wszystkich gospodyń i piekarzy. zonaczyłęm tu mnóstwo, narzekań że ciasto nie urosło. powód: pijana z białek musi być ubita i doodana na koniec, a nie całe jajka od razu.
desalutant [2007-07-06 12:32:11]
zastosowałam się do przepisu, wyjełam jajka i masło bezpośrednio z lodówki... i ciasto wyszło przepyszne. Dzięki!
ewka23 [2007-07-02 20:12:29]
BEZ ZAKALCA!!!Robiłam murzynka wg tego przepisu, ale nie do końca.Z doświadczenia wiem, iż jajka należy rozdzielić i osobno ubić przed dodaniem do masy kakaowej. Wraz z mąka dodajemy ubite żółtka - nie zapominając o tym żeby makę wsypywać przez sitko.Gdy wymieszamy cała masę dodajemy ubite białka. NIE WYCHODZI ZAKALEC< NIGDY!!!!
Alija [2007-06-30 21:05:16]
Hmm... pierwsza ogólna zasada to: wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę i np. jajka i masło można wyciągnąć z lodówki już dzień wcześniej. Dalej należy postępować zgodnie z przepisem. Formę z ciastem należy włożyć do nagrzanego piekarnia i drzwiczek piekarnika nie otwierać podczas pieczenia. Może teraz się uda. Powodzenia ;)
Dorota [2007-06-05 17:28:25]
Murzynek sam w sobie pyszny pieklam go 2 razy ale za kazdym razem wychodzi zakalec pomocy!!!!
lola [2007-06-04 20:28:04]
Moje pierwsze Ciasto. Dziękuje za przepis, jeśli za pierwszym razem Ci coś wyjdzie to jest to wielka motywacja do dalszych działań a ciasto było naprawde pyszne ;)
falling [2007-05-27 21:48:37]
Jedyne co polecam dac 3 zamisat 4 jajek! prawdziwy staropolski murzyn! pozdrawiam
Szefuncio [2007-05-27 19:40:24]
witam ponownie ! ciacho wygląda ładnie jeszcze tylko musi ostygnąć i będziemy próbować ale wyrosło nie było problemu z dopieczeniem pozdrawiam
Ewelina [2007-05-15 16:51:30]
Witam do tego przepisu dodałam przesmażonego kokosa z cukrem jabłka i rodzynki właśnie 5 min temu wrzuciłam ciacho do piecyka strasznie jestem ciekawa jak wyjdzie. Pozdrawiam
Ewelina [2007-05-15 15:36:37]
Ciasto wyszło prze pięknie! A w smaku było jeszcze lepsze:DD Wszyscy byli zachwyceni, tym bardziej, że był to mój pierwszy wypiek:)) Ale ja jeszcze dodałam tam jabłka pokrojone w plasterki:) Dzięki za przepis!:)
Anulaaa [2007-05-05 16:12:46]
aaaa, przepis prosty, ciasto wyszło przepyszne, pozdrawiam!!! :)
Żużu [2007-04-25 20:59:29]
Ja piekłam to ciasto bez termoobiegu, ale wydaje mi się, że z termoobiegiem to można rzeczywiście tę temperaturę pieczenia troszeczkę zmniejszyć. Powodzenia :)
Dorota [2007-04-23 15:18:18]
Czy majac piek. z termoobiegiem zminiejszam temp.pieczenia?Bo nie podaje sie w przepisie rodzaj piekarnika?POZDRAWIAM SMAKOSZY:)
Malina [2007-04-23 15:00:11]
Moja babcia robi takiego murzynka, odkąd pamiętam : Wszyscy go uwielbiają :) Zanim wlejemy masę do mąki, można odlać pół szklanki i po upieczeniu ciasta polać tą polewą, jeszcze pyszniejsze ;) A już najlepiej, jak ciasto pęknie i polewa dostanie się do środka :P
dizziak [2007-04-04 21:35:42]
murzynek spoczko ale tżeba piec koło 50 minut
surał [2007-03-20 13:36:19]
Mój murzynek wyglądał jakby wyskoczył z niego obcy (wielkie pęknięcie na całej długości)... Do tego siedział w piecu dużo dłużej bo był surowy w środku... Ale jeżeli chodzi o smak to jest OK...
hanusia [2007-03-13 12:57:03]
Ciasto pycha!!!
Aga Ch. [2007-03-11 10:02:12]
mleko daje delikatniejszy smak, pamietajcie by z przygotowanie plynu odlac ok. pol szklanki (polewa sie tym ciasto juz po upieczeniu), polecam zamiast dodawania calych jajek , z bialek ubic piane i bardzo delikatnie - lyzka nie w mikserze- polaczyc ja ze zmiksowanym ciastem. powodzenia
witchman [2007-03-03 14:49:50]
ciasto pyszne!pierwszy raz sie nie udalo ale za drugim razem czas pieczenia wydluzylam do 70 min a temp. zwiekszylam do 185 st.C i udalo sie:)
qrczaq [2007-03-01 12:03:43]
Piekłem ciasto po raz pierwszy w życiu. Z zewnątrz wygląda świetnie. ...ale w środku okazało się zupełnie płynne. :( Nie wiem co zepsułem, trzymałem się dokładnie receptury, temperatury, czasu... No nic, spróbuję je dopiec.:-)
aardvark [2007-03-01 01:57:15]
to ciasto jest pycha
natala i aga [2007-02-25 15:45:47]
Naprawdę pyszne ciasto i Łatwe do przyrządzenia :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))
Mysza [2007-02-07 10:39:28]
Piekłam go razem z sześcioletnią siostrzenicą. Upaprane ciuchy, banan na twarzy a wynik pyszny;)
Min [2007-01-29 00:08:26]
Dzieki za przepis.Ciasto pyszne a jak mężowi smakowało:))Wczoraj zrobiłam a dzis juz połowy nie ma.Polecam pychtka:)))
Wiola [2007-01-27 12:19:58]
ZAMIAST MASŁA DAŁ BYM 1 SZKLANKĘ OLEJU
KRYTYK [2007-01-18 15:09:12]
ciasto bardzo smacznerobiąc je przypomniały ,mi dziecięce lata kiedy to murzynek często pojawiał się na stole w każdym domu.Nie wiem czy mam talent do wypieków ale zakalca nie było.a tak serio prosty nieskomplikowany przepis a w dodatku smaczny
aneulk [2007-01-11 12:58:57]
świetny przepis, dodałam jeszcze bakalie, i polałam czekoladą, palce lizać :)
Anka [2006-12-29 17:22:53]
ten murzynek jest pysznościowy i będe go robiła częściej polecam go na przyszłość:):):):):
izia cielaczek [2006-12-25 12:53:46]
B. dobry przepis xD
Foremmka [2006-12-22 08:41:32]
mniam,mniam b.b.b.pyszny.Pierwszy raz mi tak ciasto wyrosło
pyza [2006-11-25 16:05:26]
Mój murzynek wygląda jak kopiec kreta a nie jakiś murzynek,dziwacznie urósł i wygląda jak wzgórze nadzieii.....życze Wam smacznego!
Agnie [2006-11-24 19:53:20]
Pierwszy raz tak ładnie mi się wypiekł murzynek.SUPER PRZEPIS!
Karola [2006-11-21 12:06:12]
To jak w końcu-masło czy olej i woda czy mleko? :|
Foremmka [2006-11-16 14:45:15]
ten murzynek był najlepszy z których upiekłam dzięki!!!
aneta [2006-11-05 13:28:36]
murzynek wysmienity dodaje do niego kokos z bialkiem i cukrem polecam palce lizac
steffisroka@arcor.de [2006-10-28 20:53:10]
Witam ;) i cieszę się, że murzynek się udał, no i że Smaczny zyskał kolejnego Smakowicza ;) A co do tych drożdży, to powiem tak, że jest taki przelicznik: drożdże instant (np. Dr. Oetker 7g) na 1/2 kg mąki odpowiadają 25 g świeżych drożdży. Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków ;)
Dorota [2006-10-19 11:45:50]
Murzynka pieklam od zawsze ale zawsze z woda. Dzis dodalam mleka i jest faktycznie troche delikatniejszy.Polecam. Przekroilam go na pol i posmarowalam dzemem z owocow lesnych. Polalam mleczna czekolada i posypalam wiorkami kokosowymi. PYYYCHA. Nigdy nie wyszedl mi zakalec. Acha i ja dodaje make do ugotowanej masy a nie jak w przepisie mase wlewac na make. Niedawno odkrylam te strone i jestem z niej zadowolona, tym bardziej ze od ponad roku mieszkam za granica. Dobrze jest zjesc czasami cos rodzimego. Potrzebuje przelicznika drozdzy "mokrych" na "suche", moze mi pani pomoze pani Doroto. Pozdrawiam
Betty [2006-10-14 20:44:32]
Jeszcze nie robiłam ciasta !! Ten murzynek to będzie moje pierwsze :) mam nadzieję że wyjdzie smaczny ;) mam 13 lat i jestem bardzo podekscytowana jednak za przeproszeniem nei będę korzystac z waszych rad a'propo dodawania wody zamiast mlek :/ trzymajcie za mnie kciuki :*
Anusia [2006-10-13 15:14:09]
Murzynek wyszedł pyszny, ja dodałam do ciasta posiekane orzechy i rodzynki, zrobiłam polewę czekoladową i na wierzchu posypałam rodzynkami i orzechami. mąż i jego koledzy z pracy byli zachwyceni :)))
Ola [2006-10-09 15:20:42]
Bardzo`smaczne`polecam!!
Marta.D [2006-10-07 14:00:45]
Mam 16 lat, jestem chłopakiem, murzynek mi sie udał. Rodzice byli mile zaskoczeni, gdy wrócili z pracy i niestety stało się. Tak im zasmakował, że teraz muszę go robić co niedzielę "do kawy". Ratujcie! :) Pozdrawiam
paweł [2006-09-01 14:47:21]
Już jest w piekarniku 40minut i w środku wodnisty.Cyba mi się nie upiecze;/ HELP!
Bonita [2006-07-14 14:11:27]
przepyszny muzynek polecam
ala [2006-03-26 15:18:59]
MURZYNEK PYSIO PYCHOTKA JA JESZCZE POSYPUJE GO MIELONYMI ORZECHAMI MNIAM-MNIAM
KICIAS [2006-02-18 17:03:12]
Słuchajcie zmodyfikowałam każdy wasz przepis w mim cieście i wyszła mi rewelka to niebywałe zmniejszyłam proporcje mąki do 2 szklanek mleko podzieliłam na pół szklanki mleka i wody a zamiast masła dałam 3/4 szkl. oleju dołożyłam powidła śliwkowe i nasypałam wiórki kokoswowe acha jeszcze o cukrze nie 2 szklanki a jedną nasypałam.Po upieczeniu i wystudzeniu polałam gorzką czekoladą i posypałam jeszcze wiórkami. Piekłam w 180 stopniach a nie w 150 przez jedną godzinkę . Słuchajcie mój mąż nie miał słów podziwu jak pięknie mi się udało a jeszcze lepiej mu smakowało zjadł do wieczora 3/4 ciasta . Pozdrawiam życząc smacznego
margaretka [2006-02-16 12:57:37]
Murzynek przepyszny tylko ja dodałam wiśnie wydrazone moza kupic w skepie>szkoda ze jestem na diecie i nie moge go konsumować >
IRENKA [2006-01-19 23:15:06]
pachnie wyśmienicie
manioszka [2006-01-06 17:35:32]
Pyszne ciasto. I za pierwszym razem wyszło bez problemu.
Kasia. [2005-12-31 15:28:30]
Ja bede robic juz murzynka wg tego przepisu 3 raz!Zastosowalam sie do porad-lepiej zrobic go z o.5 szklanki wody!A z polewa i wiórkami kokosowymi jest przepyszny:)
K. [2005-12-23 18:50:23]
Ja własnei pieklam identycznie według przepisu aż dwa murzynki i musze przyznać ze oba wyszły mi znakomicie naprawde palce lizać! polecam !
Wiolcia [2005-12-04 13:53:09]
Proponuję na końcu zamiast cukru pudru zrobić polewę czekoladową. Wtedy murzynek bedzie pyszny :]
Olcia [2005-11-14 17:47:06]
murzynek swietny...proponuje dodac ubite bialka na samym koncu, zamiast mleka wode i sprobujcie dodac do murzynka powidla ze sliwek..wychodzi przepyszne cudo.
EWCZAS [2005-11-14 11:20:15]
Proponuję na koniec zamiast cukru pudru zrobić polewę czekoladową. Będzie pycha!!!!!
kicia [2005-11-11 12:37:06]
nie zabardzo wychodzą mi ciasta z kakao ale ten wyjątkowo mi się udał.Dziękuję
kluczowianka [2005-10-28 18:18:31]
Aby wyszedł wystarczy dodać ubitą pianę po wymieszaniu z mąką i gdy mamy piekarnik elektryczny najpierw podpiec od spodu a gdy wyrośnie dopiero górę. Ja tak robię ze wszystkimi biszkoptami i ciastami ucieranymi. Gdy piekarnik jest bardzo gorący od góry robi się skorupa i ciasto nie wyrasta. Spróbujcie.
helena111 [2005-10-28 17:57:09]
murzynek jest pycha nawetz lekkim zakalcem
jola [2005-10-23 17:06:24]
kobietom tym co wyszedl z zakalcem niech robia tak>po piersze: make przesiac z proszkiem do pieczenia, maslo posiekac,wlac mleko,cukier i do tego roztrzepane jajka a nastepnie wyrobic wszystkie skladniki i na 100% wyjdzie
sasetka [2005-10-19 16:13:05]
jak na pierwszy raz wyszedł całkiem niezle...strasznie mi smakował...:p
daria [2005-10-14 15:21:17]
ciasto w smaku dobre ale, ja dodałam tylko pól szklanki wody zamiast mleka. wyszło bardzo dobre.
OŚKA [2005-10-09 09:41:29]
murzynek przepyszny!!!!!
kamila [2005-10-04 15:23:00]
Wyszed w miare dobry ciasto wodniste.Lepiej nie dodawać mleka.W wzastępstwie woda.
Aga [2005-10-01 14:02:48]
przepyszny!!!!!
Stenia [2005-09-17 13:45:02]
super przepis wszystkim bardzo smakowal.
jola [2005-09-06 09:29:15]
Do murzynka należy dodać zywkłe kakao do ciast.
Dorota [2005-08-31 11:38:27]
przy wkladaniu do piekarnika ciastro bylo wodniste(czyzby złe proporcje?),po wyjeciu galaretowate ale ostatecznie steżało.smak dziwny,no i zakalec!!to 1-szy przepis Doroty który mi nie wyszedł...
beatag [2005-08-30 18:41:05]
zakalec może wychodzic z powodu mleka, lepiej dodac tradycyjnie wody -zawsze wyjdzie, ( omijam wszystkie przepisy , ktore zawieraja wiecej niz 2-3 lżki mleka)
aza [2005-08-28 10:48:32]
A ja dodałam 3/4 szklanki oleju zamiast masła i wyszedł wyśmienity. Dodałam jeszcze troche dżemu i rodzynek. Polecam!!!
andzia [2005-08-27 12:33:10]
Wyszedł mi zakalec.... W smaku ten murzynek jest w miare dobry...
Martyna [2005-08-24 15:02:44]
mi też wyszedł zakalec! a bardzo zadko mi wychodzi zakalec...:( w smaku przecietny strasznie ten murzynek..:(
gosiaczek [2005-08-21 23:48:10]
Murzynek, to było pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu i zawsze się udawałTeraz mamy beznadziejną mąkę w sklepach, dlatego mieszam mąkę krupczatkę ze zwykłą poznańską czy wrocławską lub podobną. Ja zawsze ubijam białka oddzielnie i dodaję na końcu do masy.
Rena [2005-08-21 23:22:33]
Monia jak ci wyszedl zakalec to sproboj dac nie 20dag masla a 15dag.Zakalec w wiekszosci wychodzi jezeli dasz zle proporcje w stosunku do tluszczu
Tomek [2005-08-21 19:57:49]
świetny przepis zawsze wychodzi
rafal [2005-08-21 16:34:16]
Bardzo dobry murzynek, piekłem różne ciasta, ale on jest najlepszy, sczerze mówiąc nie potrzebny jest tu cukier puder.(ja dodałem trochę miodu i był bardzo dobry)dziękuje za przepis
anonim [2005-08-21 13:35:59]
mi wyszedl zakalec ale robilam wszystko jak jest w przepisie !! Dlaczego?
Monia [2005-08-19 10:31:22]
murzynek mi nie wyszedl nie wiem dlaczego moze trzeba po dosypaniu mąki mieszac lyzka a nie mikserem!
Jolka! [2005-08-18 16:27:00]
Murzynek dobry.Polcam:)
Linsien [2005-08-17 15:10:23]
piekłam przeróżne babki i ten murzynek był najlepszy!
kia [2005-08-01 13:00:14]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.