naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Jamaica
Dodano: 03.04.2007
Odsłon dziennie: 14

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
25 dag margaryny
1 ½ szklanki cukru
cukier waniliowy
7 łyżek wody
3 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem bananowo-kokosowy:
3 banany
1 łyżka soku z cytryny
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania „śmietan-fix”
15 dag wiórków kokosowych
10 dag czekolady mlecznej lub białej
Do dekoracji:
ok. 10 dag wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao. Wymieszać. Do ciepłej jeszcze masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwa placki.

Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać „śmietan-fix” i wymieszać. Do ubitej śmietany dodać banany, wiórki kokosowe i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać i podzielić krem na połowę.

Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć resztę kremu.

Wiórki kokosowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6484 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dzięki :)
Dorota [2012-12-29 20:25:29]
Swietny przepis ! Polecam! :)
Karina [2012-12-26 14:25:31]
Ciasto przepyszne ;) Zrobiło furorę!!
Inkaa [2012-12-13 18:59:08]
PYSZNE CIACHO!
Małgosia [2012-01-12 17:18:04]
Podsmażane wiórki kokosowe dajemy tylko na górę ciasta, a do bananów zwykłe, białe wiórki koksowe. Powodzenia :)
Dorota [2011-12-02 23:23:23]
dziewczyny a do tych bananów mam też dodać te wiórki podsmażone czy normalne a dopiero na góre podsmażone.pozdrawiam
karoola [2011-11-27 17:23:45]
Prosty i skuteczny przepis na dosyć tanie a jednocześnie efektowne i smaczne ciasto. Polecam
Ela [2011-02-12 12:52:32]
To bardzo się cieszę, że murzynek się udał. Życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2010-09-27 08:57:31]
pychota!! :D pierwszy raz w życiu udał mi się placek xD hmm bo był to mój pierwszy placek xD więc przepis nadaje się nawet dla laików takich jak ja :D polecam!! :)
Kinguś [2010-09-26 19:15:30]
Ciasto niewyobrażalnie pyszne...dziękuję za przepis :) pozdrawiam
Markolcia [2010-05-26 10:22:30]
Hmm... trudno powiedzieć, bo coś takiego jeszcze mi się nie zdarzyło... proszę pozwolić mu się upiec, na pewno nie wyrośnie takie duże jak z białkami, ale może się upiecze i będzie bez zakalca, oby. Proszę piec i nie otwierać drzwiczek podczas pieczenia. Ciasto będzie niskie, wiec nie da się przekroić, proponuję na to ciasto wyłożyć krem, a z pozostałych białek można upiec taki biały placek z makiem (coś w stylu babki pieguska, są takie przepisy na wykorzystanie samych białek) i to ostudzić i położyć na krem. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-05-19 11:03:59]
Pomocy!!!!!własnie zabrałam się do pieczenia ale na śmierć zapomniałam dodać do ciasta piany z białek. Zorientowałam się jak już ciasto było w piekarniku. co mam zrobić?????upiecze się czy nie????proszę o pomoc
kaia [2010-05-19 10:25:49]
Murzynek dobre ciasto choć samo w sobie nic specjalnego moja babcia go często robi,dodając powidła? do ciasta, ale w tym wydaniu jak czytam ma się świetnie i wygląda smakowicie,więc skutecznie zachęciliście również mnie do wypróbowania tego przepisu.Pozdrawiam.
eukaliptus82 [2010-05-18 19:12:01]
piszę komentarz bo robiłam to ciacho przedwczoraj na święta już ;) Zrobiłam tak jak w przepisie i ciasto wyszło znakomite :) krem jest obłędny, aczkolwiek mój trochę kwaśny bo za dużo cytryny dałam :D na przyszłość będę wiedziała ;) Nie mniej jednak smakuje wszystkim,a w obawie o to że do świąt może zniknąć zamroziłam go dzisiaj i mam pewność, że będziemy go mogli zmakować w święta ;) No i masa nie skwaśnieje ;) Dziękuję za przepis, pozdrawiam i życzę wesołych świąt ;)
Anna [2010-04-02 13:37:06]
Było łatwe w wykonaniu ... iii oczywiście pyszne wyszło :D
szesnastolatka..;d [2010-01-27 17:44:55]
Wyśmienite!!!Smakowało całej rodzince :) Polecam!
Hania [2010-01-18 11:26:04]
o mamo ten przepis jest obłędny! ciasto jest po prostu pyszne, cała rodzina się zajadała tym ciachem i wszyscy chwalili i chcięli przepis. a robi się bo prostu łatwoo. wprawdzie ciasto jest takie lepkie i początkowo myślałam , że coś nie wyszło, ale się okazało że chyba właśnie tak ma być ; D polecam gorąco i gratuluję autorce przepisu. pozdrawiam
ewel [2009-12-30 13:55:40]
najlepsza jest masa,ciasto nieco zbyt tępe,więc następnym razem zastąpie je biszkoptem ale polecam bo warto
menka [2009-04-12 23:22:20]
ciasto pyszne! polecam
martyna [2009-04-10 16:37:16]
Świetne i łatwe w przygotowaniu ciasto! Pyszne!!! Naprawde serdecznie wszyskim polecam ;) Nie musiałam tak długo piec- gowowy był już po 35 minutach pieczenia, a czekoladę starłam na tarce co spowodowało ładniejszy wygląd masy :):):) POLECAM
Magda [2008-12-19 23:37:19]
godny polecenia łatwy i szybki własnie upiekłam niewiem czy doczeka wieczora suuupeeer
Eva łakomczuch [2008-11-26 15:02:43]
Będę trzymać kciuki - powodzenia ;)
Dorota [2008-11-25 21:23:58]
Dziękuje ślicznie za pomoc, mam nadzieje że sie uda ;))
Ada [2008-11-25 16:15:34]
Np. pokroić je, wziąć do ręki i "ścisnąć rękę" lub kawałki owoców przełożyć na sitko i tak potrząsać sitkiem ;)
Dorota [2008-11-25 14:05:48]
hm, a w jaki sposób dokładnie je odsączyć?
Ada [2008-11-25 13:07:00]
Myślę, że można dodać mandarynki lub brzoskwinie tylko należy je dokładnie osączyć z soku.
Dorota [2008-11-24 21:44:13]
Myślicie, że jak dodam mandarynki lub brzoskwinie takie z puszki, zamiast bananów, też będzie dobre? próbował ktoś już? bo nie przepadam za bardzo za bananami :) prosze o bardzo szybką odpowiedź :)
Ada [2008-11-24 15:25:48]
Zgadzam się - ten murzynek to rewelacja. Można dodać np. maliny zamiast bananów. Polecam też z orzechami :) Można eksperymentować ;)
Madzik [2008-11-16 16:43:03]
Mąka tortowa może być trochę za ciężka i może wyjść zakalec. Trzeba się patrzeć na ciężar tej mąki tortowej (na opakowaniu napisane).
Madzik [2008-11-16 16:41:37]
Ciasto poprostu rewelacja!!!
edzia [2008-11-09 21:16:52]
Wystarczy tylko delikatnie wymieszać. Powodzenia ;)
Dorota [2008-10-23 15:04:18]
Czy jak dodam do bitej śmietany banany, wiórki i czekoladę to mam to zmiksować? czy tylko wymieszać delikatnie? wygląda super a komentarze są tak dobre, że już niemogę się doczekać, żeby spróbować.
aanuszkaa [2008-09-17 13:42:43]
Tak, można. Powodzenia ;)
Dorota [2008-09-08 21:23:25]
Mam pytanko: czy mogę makę pszenną zastąpić np. tortową albo babuni??
Emila [2008-09-03 10:07:40]
bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu. plecam!!!
emi [2008-08-21 23:40:16]
Tak, czekoladę należy pokroić w małe kostki i dodać do kremu - nie powinno być to za twarde, ale można też czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Powodzenia ;)
Dorota [2008-08-11 19:03:33]
do tego kremu dodac pokrojona w kostke czekolade? a to za twarde nie bedzie?nie rozumiem... :) dzisiaj bede go piekla:D
gfr [2008-08-11 16:18:17]
Nie, gdy margaryna nam się roztopi, to rondelek z margaryną należy zdjąć z ognia. Później postępujemy tak jak w przepisie. Na samym końcu - ubite białka dodajemy już do zimnego ciasta.
Dorota [2008-08-08 11:50:24]
Ciasto jest świetne. Naprawdę polecam;D
Anita [2008-07-31 20:29:15]
..hm.....robiłam ten placek pierwszy raz ....i coś mi nie wyszło..mam pytanie ...czy po roztopieniu margaryny...trzeba dalej ciasto robić na ogniu.?
Marta [2008-07-28 09:50:21]
Wyśmienity! zrobilam go w formie torciku. Zniknal natychmiast.
Małgorzata [2008-07-05 12:21:30]
Dziękuję :) i cieszę się, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam ;)
Dorota [2008-05-28 13:46:34]
Ciasto pychotka, piekę je od zeszłego roku, zrobiło furorę na róznych przyjęciach rodzinnych i nie tylko, oczywiście musiałam podac dalej przepis, w ogóle lubie przepisy p.Dorotki, z uwaga sledze stronkę, pozdrawiam serdecznie
Gabrysia ,Zabrze [2008-05-21 18:54:36]
jestem z zawodu ciastkarzem i wiem cos o ciastach ale te ciasto jest naprawde dobre co tam malo powiedziane MEGA DOBRE
baciuńka [2008-04-29 18:36:46]
słuchajcie !!!! zrobiłam ten krem w połączeniu z kakaowym biszkoptem !~ rewelacja!!!! do bitej śmietany można by było dodać 1 śmietan fix więcej a tak poza tym Suuuper! bardzo szybki kremPOLECAM
JUSTYNA W. [2008-04-26 09:36:55]
ciasto bardzo dobre ; szybko się robi ; tylko wzięłam mniejszą blachę niż w przepisie i dobrze bo było w sam raz ; tak więc polecam :)
Paulina [2008-04-03 19:25:51]
Musze przyznac, ze ciasto jest fantastyczne i latwe do zrobienia. Polecam!
hania z niemiec [2008-03-19 08:55:55]
Najlepiej śmietanę ubić z cukrem pudrem od razu. Jeżeli będzie dobrze schłodzona i nie będzie przeterminowana to nic nie powinno się zdarzyć. A znowu zbyt długie ubijanie śmietany nie jest wskazane.
Dorota [2008-03-14 13:17:21]
mam ptanko. czy moge smietane na krem najpierw ubic na sztywno a dopiero potem ubic ja z cukrem pudrem? czy moze od razu ubijac ja z cukrem? choc mysle ze to troche ryzykowne
wiolka [2008-03-14 08:41:13]
rewelacyjne.....:) krem można modyfikować i np wykorzystać go do biszkoptu!!
paulina [2008-02-24 20:23:49]
super jak sie robi według przepisu:)*
Ati [2008-02-21 16:25:15]
Ciasto fenomenalne. Moje zawsze obstrajam migdałami i innymi bakaliamy tak, że wygląda jak tort. Dziękuję za przepis!! Do masy ze śmietany dodaję również bakalie!! Polecam, jedno z lepszych jakie jadła moja rodzinka!!
yokolina [2008-02-08 17:04:26]
Ciasto jest rewelacyjne .Zaraziłam nim całą rodzine, dalszą i bliższą.Gratuluje przepisu
MIRA 7 [2008-01-19 23:58:28]
Robiłam już to ciasto dwa razy, za każdym razem błyskawicznie znika, jest bardzo smaczne!
Beata [2008-01-19 21:53:04]
no ciasto jest super a ta masa jest zarąbista tylko ciasto mi wyszło trochę cienkie następnym razem dam podwójną porcie na ciasto żeby było trochę grubsze
bożena [2008-01-15 04:13:40]
przepyszne ciasto polecam wszystkim
lenkars [2007-12-14 20:47:02]
ciasto bardzo dobre, polecam
karmelka [2007-12-06 11:08:10]
wygląda pysznie i tak smakuje
Ania [2007-12-04 18:59:39]
ciasto bardzo smaczne i co najważniejsze szybko się go przyrządza, polecam
beatka [2007-12-01 15:42:50]
placek bede dzisiaj piec mam nadzieje ze bedzie taki pycha jak opisuja w komentarzach :D ......asia ja tez mieszkam w niemczech i smietan fix mozna zastapic ....SAHNE STEIF.. ;) pozdrawiam :*
Ulana [2007-11-30 13:27:34]
a ja zamiast smietany 30 i smietanek fix daje smietane 18 i 2 snieżki i tez wychodzi super ;)
megi [2007-11-18 12:11:24]
bardzo dobre ciasto!!!właśnie przed chwila upiekłam,polecam gorąco!!
basia [2007-11-16 22:32:34]
ciasto pyszne!!! polecam:)
Karolina [2007-11-03 11:48:00]
SUPERANCKIE:)świetny przepis
dorotka [2007-11-02 20:03:42]
pychota!!!! prawie jak Kopiec Kreta - ale polecam 4 a nie 3 banany.
Katarzyna [2007-11-01 19:50:07]
ciasto jest super mogę polecić każdemu krem jest fantastyczny
ewa [2007-10-28 11:03:42]
Być może śmietana była za długo ubijana albo przed ubijaniem nie była schłodzona. Zamiast śmietan-fix'u można dodać żelatynę. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-10-25 20:42:28]
ciasto dobre ale masa mi nie zgęstniała nie wiem dla czego [21.10.07 11:30:23] dqrek1@o2.pl
Bożena [2007-10-21 11:41:18]
uwielbiam banany i myślałem że tylko przez to ten placek jest taki pyszny ale poczułem że tu jest wszystko pyszne (polecam)
arturdominik@interia.pl [2007-10-01 13:08:51]
ciasto bardzo dobre polecam wszystkim
Asia [2007-09-26 15:01:06]
Takie sobie.Jadło się lepsze.
dodi [2007-09-16 10:49:50]
"Śmietan-fix" to proszek, który utrzymuje właściwą konsystencję bitej śmietany. Można go zastąpić np. żelatyną (tzn. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, i gdy ostygnie od razu dodać do ubitej śmietany i wymieszać). Śmietanka ma być słodka. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2007-09-15 22:50:00]
hej wam , mieszkam w niemczech i nie ma tu smietan-fix , co to jest dokladnie w polsce ? moze znajde tu cos podobnego... i co do tej smietany -to jaka ma byc slodka czy gorzka 30 % ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz ! asik
Asia [2007-09-15 13:32:44]
to ciasto jest rewelacyjne! zmniejszylam jedynie ilosc cukru i dodalam czekolade gorzka a gore posypalam bakaliami - pycha!!!!
beata [2007-09-11 13:26:42]
Ciasto przepyszne. Po prostu palce lizać. :) Proste do przyrządzenia. Polecam.
Gośka [2007-09-09 15:33:14]
Trochę ciasto mi nie wyszło i za grubo pokroiłam czekoladę ale ogółem ok!
www [2007-09-08 18:26:45]
niesamowita pychotka:) Ja do kremu dodałam jeszcze drylowanych wiśni, a czekoladę dałam gorzką. Wszystkim bardzo bardzo smakowało, polecam gorąco :))
Panna Lukrecja [2007-09-04 16:48:06]
taki prosty, a w smaku niesamowity
sabina [2007-08-29 16:11:39]
To świetny przepis!!! Murzynek jest pyszny i bardzo prosty do zronienia !!!:) zapiast śmietanki-fix dodałam śnieżkę mimo to krem sie udał :) Pozdrówka:)
Olciaa:))) [2007-08-25 13:39:25]
No troszeczkę kalorii ma ten murzynek, całe ciasto ma około 8680 kalorii, przy założeniu że podzielimy je na 24 kawałki, to jeden kawałek będzie miał około 361 kalorii.
Dorota [2007-08-24 20:53:39]
Smaczenie wygląda. Ciekawi mnie tylko ile ma kalorii? ;-]
Alicja [2007-08-24 15:42:30]
Znakomity przepis, łatwe w przygotowaniu. Jak na pierwsze moje ciasto wyszło wyśmienicie. Robiłam w ogrągłej formie - wszystkiego wystarczyło, do tego ciasto wygląda jak tort. ;-)
Muketowa [2007-08-20 00:11:33]
Jestem początkująca kucharką bo mam dopiero albo aż 17 lat...ale ciasto wyszlo mi rewelacyjne a ta masa mm...murzynka nie bylo tego samego dnia. Ciasto jest proste, mozna je przekladac innymi kremami...pychota!polecem szczegolnie tym,ktorzy dopiero uczą się pieczenia ciast. Robilam je jush kilka razy :D smacznego!
paula [2007-08-17 17:04:57]
dzieki wielki:)
smakosz [2007-08-12 10:19:22]
Zwykła margaryna mleczna.
Dorota [2007-08-12 09:22:35]
jaka to ma byc margaryna?
smakosz [2007-08-11 18:49:48]
Banany i kokos, pycha
Artur S [2007-08-11 18:42:49]
Bardzo pyszny i łatwy. Polecam.
fado [2007-08-06 08:33:48]
Palce lizac!Pychotka.Szkoda tylko ze tak szybko znika.
betusia [2007-08-05 23:37:42]
Ciasto jest rewelacyjne.zrobiłam niedawno na imieniny córki ,wszyscy byli zachwyceni.Blacha musi mieć takie wymiary jak podawała Dorota wtedy ciasta i kremu starcza.Ja placki \"przecinałam\" nitką tak mnie nauczyła babcia.Pozdrawiam.
Kaśka [2007-08-01 13:20:45]
to ciasto jest super!
olcia [2007-07-22 14:54:24]
ciasto jest przepyszne i bardzo dobrze smakuje rowniez zamiast bananow truskawki mmm pycha polecam
agnieszka :* [2007-07-21 10:17:09]
Po prostu rewelacja !!! Moje pierwsze ciasto w życiu, a wszyscy juz czekaja na kolejne;)
ReQuidia [2007-07-19 16:54:15]
BYLO SMACZNE
LALA [2007-07-17 08:50:17]
Oczywiście, można spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-12 15:07:45]
Czy zamiast bananów mogę dodać inny owoc?
Marzena [2007-07-12 15:05:32]
ja nie dodałam bananów i było pyszne
jagoda [2007-07-09 13:31:07]
przepis rewelacyjny
kalinka [2007-07-08 17:46:37]
Śmietana do tego kremu ma być słodka. Udanego wypieku ;)
Dorota [2007-07-07 18:59:33]
wczoraj robilam cisto jest pyszne;) polecam
Juslin [2007-07-05 23:46:21]
Śmietana do tego kremu ma być słodka 30% czy kawśna 30%.
Iwona [2007-07-02 13:41:27]
Hmm... ja zazwyczaj do ubitej śmietany dodaję właśnie śmietan-fix lub żelatynę, ale ostatnio dodałam Śnieżkę (na 1/2 litra śmietany - 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka") i wszystko wyszło mi dobrze, krem miał dobry smak i był w sam raz - nie był za rzadki. Myślę, że to może zależeć też od śmietany, jak ona się ubije, i ważne jest też żeby tej śmietany zbyt długo nie ubijać. Ważne jest także to, żeby śmietana przed ubijaniem była schłodzona. Ale cieszę, że mimo tego ciasto smakowało ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2007-06-28 00:10:07]
Dorota,ja właśnie użyłam 2opakowań śnieżki i kremu wyszło za dużo i za rzadki był. Ten śmietan-fix to ponoć coś ala żelatyna,dlatego musi być.Ale ciacho mniaaaaami;)
Melagrana [2007-06-27 20:54:05]
ja robie murzynek na oleju,polecam dodaje rowniez do ciasta jablka pokrojone w kostki ,po upieczeniu i przestygnieciu przecinam go na polowe i smaruje kremek karpatkowym latwo go zrobic przepis na opakowaniu przykrywam 2 polowka smaruje gore nutella i posypuje kolorowa posypka ,dzieci uwielbiaja polecam
ewula [2007-06-17 15:35:35]
ciasto pyszne!! polecam krem waniliowy z usmazonymi wiorkami kokosowymi ;)
Goska [2007-06-08 10:58:26]
ciasto przepyszne mniam :)
beata [2007-06-05 15:24:39]
ciasto dobre,krem (banany zastąpiłam ananasami) bardzo dobre!!!!!
becia [2007-06-02 22:14:07]
Przeciąć ciasto na dwa placki tzn. przeciąć je poziomo na dwa duże placki o wymiarach takich jak blacha. Należy to zrobić długim ostrym nożem, i wykonywać przy tym długie i powolne ruchy. To nie jest takie trudne. Ciasto można upiec dzień wcześniej, i dopiero na drugi dzień przekroić go na dwa placki, wtedy ciasto ładnie sie przekroi i tak się nie będzie kruszyć. Można to ciasto też upiec w tortownicy, ale najlepiej w dużej (o średnicy ok. 28 cm). Powodzenia ;)
Dorota [2007-05-31 16:14:38]
przeciąć ciasto na 2 placki? tzn. tak aby były dwa takie duze placki o wymiarach takich jak blacha? jak to zrobic? chyba trochę trudne to jest.. może lepiej w tortownicy? prosze o pomoc.
Kasia [2007-05-31 14:16:33]
murzynek świetny, wszystkim smakował a zniknął jeszcze szybciej
Anecik!!!!! [2007-05-28 12:00:10]
Moim zdaniem do blachy 25x37 kremu jest za mało. Jesli podzielimy go na pól, to ledwo wystarcza na posmarowanie. Radziłabym dodać miedzy placki cały krem, a wierzch polać polewą czekoladową
graja7 [2007-05-26 15:35:22]
Tak, można tutaj użyć bitą śmietanę w proszku "Śnieżkę". Proponuję użyć 2 opakowania. Powodzenia ;)
Dorota [2007-05-23 16:43:21]
mam putanko czy zamiast smietan-fix moze byc smietana śnieszka?bardzo chce zrobic na niadziele
anka [2007-05-23 15:41:27]
super świetne ciacho
madzia [2007-05-22 18:18:39]
mniam:D pyszne ciasto. takie...puszyste:P
agnieszka [2007-05-20 12:41:34]
bardzo smaczne !!!
ania [2007-05-19 10:37:59]
ciasto super!
Orenka [2007-05-17 20:46:55]
pychota i tyle
mariusz [2007-05-13 19:03:40]
pychotka, naprawdę smakuje wybornie, a jest przecież bardziej wykwintne niż zwykły murzynek
andzia [2007-05-10 10:01:00]
ciasto pych polecam wszystkim
beata [2007-05-09 17:37:09]
ciasto super zrobiło furore na urodzinach mojej corki.nie dodałam tylko kokosu do kremu i wszyscy porownywali ciasto do "kopca kreta"
lusiam11 [2007-05-09 08:44:46]
Bardzo dobre ciacho, szybkie w zrobieniu. Banan daje dobry posmak.Polecam!!!
andzia [2007-05-08 14:35:50]
Ciasto bardzo pyszne.W smaku przypomina ciasto dr.oetkera "kopiec kreta".polecam
lusiam11 [2007-04-23 10:39:27]
banany zeby nie smieniały dajcie do soku z moreli :)
Gemini [2007-04-21 13:41:30]
poprostu pycha!!!!!
agata [2007-04-21 10:43:53]
Bardzo dobry!polecam!
emilia [2007-04-20 19:59:43]
Hmm... może to też zależy od bananów? Ja do masy dodałam śmietan-fix. Banany troszeczkę ściemniały - jak to banany - ale ogólny smak kremu był bardzo dobry. Proszę spróbować zrobić ze śmietan-fix'em. Powodzenia :)
Dorota [2007-04-20 12:29:20]
Ciasto wyszło świetnie. Jednak co do bananów w śmietanie jestem sceptyczna.Mimo że banany "topiły się" w soku z cytryny ściemniały a następnego dnia smakowały jak zgniłe.Do zagęszczenia śmietany użyłam żelatyny zamiast śmietan-fixu. Może banany lepiej trzymają się po dodaniu śmietan-fixu?
kasia [2007-04-19 17:58:42]
bardzo smaczne ciacho mozna przelozyc kremem z kaszki manny
tuska [2007-04-18 08:34:22]
Całkiem niezłe ciacho. Trochę zmieniłam \"wykończenie\", bo zrezygnowałam z dodania kokosu i zrobiłam galaretkę wisniową, którą polałam ciasto. Nastepnym razem spróbuję z kokosem i polewą czekoladową. Pozdrawiam
yasmina [2007-04-16 09:37:51]
W tym przepisie są 2 łyżeczki proszku do pieczenia czyli 2x5g=10g (a sprawdzałam małe opakowanie proszku do pieczenia to 15g, to można dodać jeszcze jedną łyżeczkę proszku do pieczenia). To że murzynek wyszedł za niski i twardy, to może zależeć również od jajek (np. były małe) lub od niskiej temperatury pieczenia. Ja robiłam murzynka według tego przepisu i wyrósł mi fajnie i był miękki. Proszę spróbować jeszcze raz upiec tego murzynka. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-12 15:41:18]
ciasto bardzo dobre, łatwe i szybkie w przygotowaniu. polecam!!
Laura [2007-04-11 16:52:54]
Chyba za mało tego proszku. Kiedyś robiłam z innego przepisu i tam była mała torebka proszku.Teraz wsypałam dwie łyżeczki i ciasto wcale nie wyrosło, zrobiło się twarde.
Hana [2007-04-10 22:27:37]
super ciasto, podobne u nas robi cukierniczka tyleze nie chciała dać przepisu dzięki:-)))
nika [2007-04-10 19:54:11]
swietne ciasto polecam pyyychaaa!!!
Renata [2007-04-10 19:39:20]
Pyszne ciasto. Nie za słodkie, nie mdłe-świetne!Oprócz wiórek, posypałam je dodatkowo wiókami z mlecznej czekolady (czekoladę starłam na tarce-dużych oczkach). Polecam!Wszystkim smakuje:)
Agna [2007-04-08 20:03:41]
krem... niebo w gebie :D pychotaaaaaaa!!!!! mniam mniam
siwa [2007-04-07 22:04:13]
super ciasto
pietruha6@op.pl [2007-04-07 20:23:47]
ciasto pychota dosłownie a krem to raj na ziemi
Paulina [2007-04-07 16:10:38]
ciasto pycha!
smakosz [2007-04-05 15:27:17]
udany polecam swietny przepis
tygrysek [2007-04-05 08:08:27]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl