Murzynek z pysznym kremem

3.583881578 stars based on 608 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:
Odsłon dziennie: 3

Składniki:

Ciasto:
25 dag margaryny
1 ½ szklanki cukru
cukier waniliowy
7 łyżek wody
3 łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem bananowo-kokosowy:
3 banany
1 łyżka soku z cytryny
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania „śmietan-fix”
15 dag wiórków kokosowych
10 dag czekolady mlecznej lub białej
Do dekoracji:
ok. 10 dag wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Margarynę roztopić, a następnie dodać do niej cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao. Wymieszać. Do ciepłej jeszcze masy dodać żółtka i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na dwa placki.

Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać „śmietan-fix” i wymieszać. Do ubitej śmietany dodać banany, wiórki kokosowe i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wymieszać i podzielić krem na połowę.

Na jeden placek wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć resztę kremu.

Wiórki kokosowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni i obficie posypać nimi ciasto. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
bakalie banan białko bita śmietana ciasta cukier czekolada jajko krem mak mąka mąka pszenna Mikołajki owoce pieczenie słodkości śmietana sok tłuszcz wiórki kokosowe żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dzięki :)
Dorota [2012-12-29 20:25:29]
Swietny przepis ! Polecam! :)
Karina [2012-12-26 14:25:31]
Ciasto przepyszne ;) Zrobiło furorę!!
Inkaa [2012-12-13 18:59:08]
PYSZNE CIACHO!
Małgosia [2012-01-12 17:18:04]
Podsmażane wiórki kokosowe dajemy tylko na górę ciasta, a do bananów zwykłe, białe wiórki koksowe. Powodzenia :)
Dorota [2011-12-02 23:23:23]
dziewczyny a do tych bananów mam też dodać te wiórki podsmażone czy normalne a dopiero na góre podsmażone.pozdrawiam
karoola [2011-11-27 17:23:45]
Prosty i skuteczny przepis na dosyć tanie a jednocześnie efektowne i smaczne ciasto. Polecam
Ela [2011-02-12 12:52:32]
To bardzo się cieszę, że murzynek się udał. Życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2010-09-27 08:57:31]
pychota!! :D pierwszy raz w życiu udał mi się placek xD hmm bo był to mój pierwszy placek xD więc przepis nadaje się nawet dla laików takich jak ja :D polecam!! :)
Kinguś [2010-09-26 19:15:30]
Ciasto niewyobrażalnie pyszne...dziękuję za przepis :) pozdrawiam
Markolcia [2010-05-26 10:22:30]
Hmm... trudno powiedzieć, bo coś takiego jeszcze mi się nie zdarzyło... proszę pozwolić mu się upiec, na pewno nie wyrośnie takie duże jak z białkami, ale może się upiecze i będzie bez zakalca, oby. Proszę piec i nie otwierać drzwiczek podczas pieczenia. Ciasto będzie niskie, wiec nie da się przekroić, proponuję na to ciasto wyłożyć krem, a z pozostałych białek można upiec taki biały placek z makiem (coś w stylu babki pieguska, są takie przepisy na wykorzystanie samych białek) i to ostudzić i położyć na krem. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-05-19 11:03:59]
Pomocy!!!!!własnie zabrałam się do pieczenia ale na śmierć zapomniałam dodać do ciasta piany z białek. Zorientowałam się jak już ciasto było w piekarniku. co mam zrobić?????upiecze się czy nie????proszę o pomoc
kaia [2010-05-19 10:25:49]
Murzynek dobre ciasto choć samo w sobie nic specjalnego moja babcia go często robi,dodając powidła? do ciasta, ale w tym wydaniu jak czytam ma się świetnie i wygląda smakowicie,więc skutecznie zachęciliście również mnie do wypróbowania tego przepisu.Pozdrawiam.
eukaliptus82 [2010-05-18 19:12:01]
piszę komentarz bo robiłam to ciacho przedwczoraj na święta już ;) Zrobiłam tak jak w przepisie i ciasto wyszło znakomite :) krem jest obłędny, aczkolwiek mój trochę kwaśny bo za dużo cytryny dałam :D na przyszłość będę wiedziała ;) Nie mniej jednak smakuje wszystkim,a w obawie o to że do świąt może zniknąć zamroziłam go dzisiaj i mam pewność, że będziemy go mogli zmakować w święta ;) No i masa nie skwaśnieje ;) Dziękuję za przepis, pozdrawiam i życzę wesołych świąt ;)
Anna [2010-04-02 13:37:06]
Było łatwe w wykonaniu ... iii oczywiście pyszne wyszło :D
szesnastolatka..;d [2010-01-27 17:44:55]
Wyśmienite!!!Smakowało całej rodzince :) Polecam!
Hania [2010-01-18 11:26:04]
o mamo ten przepis jest obłędny! ciasto jest po prostu pyszne, cała rodzina się zajadała tym ciachem i wszyscy chwalili i chcięli przepis. a robi się bo prostu łatwoo. wprawdzie ciasto jest takie lepkie i początkowo myślałam , że coś nie wyszło, ale się okazało że chyba właśnie tak ma być ; D polecam gorąco i gratuluję autorce przepisu. pozdrawiam
ewel [2009-12-30 13:55:40]
najlepsza jest masa,ciasto nieco zbyt tępe,więc następnym razem zastąpie je biszkoptem ale polecam bo warto
menka [2009-04-12 23:22:20]
ciasto pyszne! polecam
martyna [2009-04-10 16:37:16]
Świetne i łatwe w przygotowaniu ciasto! Pyszne!!! Naprawde serdecznie wszyskim polecam ;) Nie musiałam tak długo piec- gowowy był już po 35 minutach pieczenia, a czekoladę starłam na tarce co spowodowało ładniejszy wygląd masy :):):) POLECAM
Magda [2008-12-19 23:37:19]
godny polecenia łatwy i szybki własnie upiekłam niewiem czy doczeka wieczora suuupeeer
Eva łakomczuch [2008-11-26 15:02:43]
Będę trzymać kciuki - powodzenia ;)
Dorota [2008-11-25 21:23:58]
Dziękuje ślicznie za pomoc, mam nadzieje że sie uda ;))
Ada [2008-11-25 16:15:34]
Np. pokroić je, wziąć do ręki i "ścisnąć rękę" lub kawałki owoców przełożyć na sitko i tak potrząsać sitkiem ;)
Dorota [2008-11-25 14:05:48]
hm, a w jaki sposób dokładnie je odsączyć?
Ada [2008-11-25 13:07:00]
Myślę, że można dodać mandarynki lub brzoskwinie tylko należy je dokładnie osączyć z soku.
Dorota [2008-11-24 21:44:13]
Myślicie, że jak dodam mandarynki lub brzoskwinie takie z puszki, zamiast bananów, też będzie dobre? próbował ktoś już? bo nie przepadam za bardzo za bananami :) prosze o bardzo szybką odpowiedź :)
Ada [2008-11-24 15:25:48]
Zgadzam się - ten murzynek to rewelacja. Można dodać np. maliny zamiast bananów. Polecam też z orzechami :) Można eksperymentować ;)
Madzik [2008-11-16 16:43:03]
Mąka tortowa może być trochę za ciężka i może wyjść zakalec. Trzeba się patrzeć na ciężar tej mąki tortowej (na opakowaniu napisane).
Madzik [2008-11-16 16:41:37]
Ciasto poprostu rewelacja!!!
edzia [2008-11-09 21:16:52]
Wystarczy tylko delikatnie wymieszać. Powodzenia ;)
Dorota [2008-10-23 15:04:18]
Czy jak dodam do bitej śmietany banany, wiórki i czekoladę to mam to zmiksować? czy tylko wymieszać delikatnie? wygląda super a komentarze są tak dobre, że już niemogę się doczekać, żeby spróbować.
aanuszkaa [2008-09-17 13:42:43]
Tak, można. Powodzenia ;)
Dorota [2008-09-08 21:23:25]
Mam pytanko: czy mogę makę pszenną zastąpić np. tortową albo babuni??
Emila [2008-09-03 10:07:40]
bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu. plecam!!!
emi [2008-08-21 23:40:16]
Tak, czekoladę należy pokroić w małe kostki i dodać do kremu - nie powinno być to za twarde, ale można też czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Powodzenia ;)
Dorota [2008-08-11 19:03:33]
do tego kremu dodac pokrojona w kostke czekolade? a to za twarde nie bedzie?nie rozumiem... :) dzisiaj bede go piekla:D
gfr [2008-08-11 16:18:17]
Nie, gdy margaryna nam się roztopi, to rondelek z margaryną należy zdjąć z ognia. Później postępujemy tak jak w przepisie. Na samym końcu - ubite białka dodajemy już do zimnego ciasta.
Dorota [2008-08-08 11:50:24]
Ciasto jest świetne. Naprawdę polecam;D
Anita [2008-07-31 20:29:15]
..hm.....robiłam ten placek pierwszy raz ....i coś mi nie wyszło..mam pytanie ...czy po roztopieniu margaryny...trzeba dalej ciasto robić na ogniu.?
Marta [2008-07-28 09:50:21]
Wyśmienity! zrobilam go w formie torciku. Zniknal natychmiast.
Małgorzata [2008-07-05 12:21:30]
Dziękuję :) i cieszę się, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam ;)
Dorota [2008-05-28 13:46:34]
Ciasto pychotka, piekę je od zeszłego roku, zrobiło furorę na róznych przyjęciach rodzinnych i nie tylko, oczywiście musiałam podac dalej przepis, w ogóle lubie przepisy p.Dorotki, z uwaga sledze stronkę, pozdrawiam serdecznie
Gabrysia ,Zabrze [2008-05-21 18:54:36]
jestem z zawodu ciastkarzem i wiem cos o ciastach ale te ciasto jest naprawde dobre co tam malo powiedziane MEGA DOBRE
baciuńka [2008-04-29 18:36:46]
słuchajcie !!!! zrobiłam ten krem w połączeniu z kakaowym biszkoptem !~ rewelacja!!!! do bitej śmietany można by było dodać 1 śmietan fix więcej a tak poza tym Suuuper! bardzo szybki krem POLECAM
JUSTYNA W. [2008-04-26 09:36:55]
ciasto bardzo dobre ; szybko się robi ; tylko wzięłam mniejszą blachę niż w przepisie i dobrze bo było w sam raz ; tak więc polecam :)
Paulina [2008-04-03 19:25:51]
Musze przyznac, ze ciasto jest fantastyczne i latwe do zrobienia. Polecam!
hania z niemiec [2008-03-19 08:55:55]
Najlepiej śmietanę ubić z cukrem pudrem od razu. Jeżeli będzie dobrze schłodzona i nie będzie przeterminowana to nic nie powinno się zdarzyć. A znowu zbyt długie ubijanie śmietany nie jest wskazane.
Dorota [2008-03-14 13:17:21]
mam ptanko. czy moge smietane na krem najpierw ubic na sztywno a dopiero potem ubic ja z cukrem pudrem? czy moze od razu ubijac ja z cukrem? choc mysle ze to troche ryzykowne
wiolka [2008-03-14 08:41:13]
rewelacyjne.....:) krem można modyfikować i np wykorzystać go do biszkoptu!!
paulina [2008-02-24 20:23:49]
super jak sie robi według przepisu:)*
Ati [2008-02-21 16:25:15]
Ciasto fenomenalne. Moje zawsze obstrajam migdałami i innymi bakaliamy tak, że wygląda jak tort. Dziękuję za przepis!! Do masy ze śmietany dodaję również bakalie!! Polecam, jedno z lepszych jakie jadła moja rodzinka!!
yokolina [2008-02-08 17:04:26]
Ciasto jest rewelacyjne .Zaraziłam nim całą rodzine, dalszą i bliższą.Gratuluje przepisu
MIRA 7 [2008-01-19 23:58:28]
Robiłam już to ciasto dwa razy, za każdym razem błyskawicznie znika, jest bardzo smaczne!
Beata [2008-01-19 21:53:04]
no ciasto jest super a ta masa jest zarąbista tylko ciasto mi wyszło trochę cienkie następnym razem dam podwójną porcie na ciasto żeby było trochę grubsze
bożena [2008-01-15 04:13:40]
przepyszne ciasto polecam wszystkim
lenkars [2007-12-14 20:47:02]
ciasto bardzo dobre, polecam
karmelka [2007-12-06 11:08:10]
wygląda pysznie i tak smakuje
Ania [2007-12-04 18:59:39]
ciasto bardzo smaczne i co najważniejsze szybko się go przyrządza, polecam
beatka [2007-12-01 15:42:50]
placek bede dzisiaj piec mam nadzieje ze bedzie taki pycha jak opisuja w komentarzach :D ......asia ja tez mieszkam w niemczech i smietan fix mozna zastapic ....SAHNE STEIF.. ;) pozdrawiam :*
Ulana [2007-11-30 13:27:34]
a ja zamiast smietany 30 i smietanek fix daje smietane 18 i 2 snieżki i tez wychodzi super ;)
megi [2007-11-18 12:11:24]
bardzo dobre ciasto!!!właśnie przed chwila upiekłam,polecam gorąco!!
basia [2007-11-16 22:32:34]
ciasto pyszne!!! polecam:)
Karolina [2007-11-03 11:48:00]
SUPERANCKIE:)świetny przepis
dorotka [2007-11-02 20:03:42]
pychota!!!! prawie jak Kopiec Kreta - ale polecam 4 a nie 3 banany.
Katarzyna [2007-11-01 19:50:07]
ciasto jest super mogę polecić każdemu krem jest fantastyczny
ewa [2007-10-28 11:03:42]
Być może śmietana była za długo ubijana albo przed ubijaniem nie była schłodzona. Zamiast śmietan-fix'u można dodać żelatynę. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-10-25 20:42:28]
ciasto dobre ale masa mi nie zgęstniała nie wiem dla czego [21.10.07 11:30:23] dqrek1@o2.pl
Bożena [2007-10-21 11:41:18]
uwielbiam banany i myślałem że tylko przez to ten placek jest taki pyszny ale poczułem że tu jest wszystko pyszne (polecam)
arturdominik@interia.pl [2007-10-01 13:08:51]
ciasto bardzo dobre polecam wszystkim
Asia [2007-09-26 15:01:06]
Takie sobie.Jadło się lepsze.
dodi [2007-09-16 10:49:50]
"Śmietan-fix" to proszek, który utrzymuje właściwą konsystencję bitej śmietany. Można go zastąpić np. żelatyną (tzn. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, i gdy ostygnie od razu dodać do ubitej śmietany i wymieszać). Śmietanka ma być słodka. Życzę udanego wypieku ;)
Dorota [2007-09-15 22:50:00]
hej wam , mieszkam w niemczech i nie ma tu smietan-fix , co to jest dokladnie w polsce ? moze znajde tu cos podobnego... i co do tej smietany -to jaka ma byc slodka czy gorzka 30 % ? Pozdrawiam i czekam na odpowiedz ! asik
Asia [2007-09-15 13:32:44]
to ciasto jest rewelacyjne! zmniejszylam jedynie ilosc cukru i dodalam czekolade gorzka a gore posypalam bakaliami - pycha!!!!
beata [2007-09-11 13:26:42]
Ciasto przepyszne. Po prostu palce lizać. :) Proste do przyrządzenia. Polecam.
Gośka [2007-09-09 15:33:14]
Trochę ciasto mi nie wyszło i za grubo pokroiłam czekoladę ale ogółem ok!
www [2007-09-08 18:26:45]
niesamowita pychotka:) Ja do kremu dodałam jeszcze drylowanych wiśni, a czekoladę dałam gorzką. Wszystkim bardzo bardzo smakowało, polecam gorąco :))
Panna Lukrecja [2007-09-04 16:48:06]
taki prosty, a w smaku niesamowity
sabina [2007-08-29 16:11:39]
To świetny przepis!!! Murzynek jest pyszny i bardzo prosty do zronienia !!!:) zapiast śmietanki-fix dodałam śnieżkę mimo to krem sie udał :) Pozdrówka:)
Olciaa:))) [2007-08-25 13:39:25]
No troszeczkę kalorii ma ten murzynek, całe ciasto ma około 8680 kalorii, przy założeniu że podzielimy je na 24 kawałki, to jeden kawałek będzie miał około 361 kalorii.
Dorota [2007-08-24 20:53:39]
Smaczenie wygląda. Ciekawi mnie tylko ile ma kalorii? ;-]
Alicja [2007-08-24 15:42:30]
Znakomity przepis, łatwe w przygotowaniu. Jak na pierwsze moje ciasto wyszło wyśmienicie. Robiłam w ogrągłej formie - wszystkiego wystarczyło, do tego ciasto wygląda jak tort. ;-)
Muketowa [2007-08-20 00:11:33]
Jestem początkująca kucharką bo mam dopiero albo aż 17 lat...ale ciasto wyszlo mi rewelacyjne a ta masa mm...murzynka nie bylo tego samego dnia. Ciasto jest proste, mozna je przekladac innymi kremami...pychota!polecem szczegolnie tym,ktorzy dopiero uczą się pieczenia ciast. Robilam je jush kilka razy :D smacznego!
paula [2007-08-17 17:04:57]
dzieki wielki:)
smakosz [2007-08-12 10:19:22]
Zwykła margaryna mleczna.
Dorota [2007-08-12 09:22:35]
jaka to ma byc margaryna?
smakosz [2007-08-11 18:49:48]
Banany i kokos, pycha
Artur S [2007-08-11 18:42:49]
Bardzo pyszny i łatwy. Polecam.
fado [2007-08-06 08:33:48]
Palce lizac!Pychotka.Szkoda tylko ze tak szybko znika.
betusia [2007-08-05 23:37:42]
Ciasto jest rewelacyjne.zrobiłam niedawno na imieniny córki ,wszyscy byli zachwyceni.Blacha musi mieć takie wymiary jak podawała Dorota wtedy ciasta i kremu starcza.Ja placki \"przecinałam\" nitką tak mnie nauczyła babcia.Pozdrawiam.
Kaśka [2007-08-01 13:20:45]
to ciasto jest super!
olcia [2007-07-22 14:54:24]
ciasto jest przepyszne i bardzo dobrze smakuje rowniez zamiast bananow truskawki mmm pycha polecam
agnieszka :* [2007-07-21 10:17:09]
Po prostu rewelacja !!! Moje pierwsze ciasto w życiu, a wszyscy juz czekaja na kolejne;)
ReQuidia [2007-07-19 16:54:15]
BYLO SMACZNE
LALA [2007-07-17 08:50:17]
Oczywiście, można spróbować zrobić to ciasto z innymi owocami. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-12 15:07:45]
Czy zamiast bananów mogę dodać inny owoc?
Marzena [2007-07-12 15:05:32]
ja nie dodałam bananów i było pyszne
jagoda [2007-07-09 13:31:07]
przepis rewelacyjny
kalinka [2007-07-08 17:46:37]
Śmietana do tego kremu ma być słodka. Udanego wypieku ;)
Dorota [2007-07-07 18:59:33]
wczoraj robilam cisto jest pyszne;) polecam
Juslin [2007-07-05 23:46:21]
Śmietana do tego kremu ma być słodka 30% czy kawśna 30%.
Iwona [2007-07-02 13:41:27]
Hmm... ja zazwyczaj do ubitej śmietany dodaję właśnie śmietan-fix lub żelatynę, ale ostatnio dodałam Śnieżkę (na 1/2 litra śmietany - 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka") i wszystko wyszło mi dobrze, krem miał dobry smak i był w sam raz - nie był za rzadki. Myślę, że to może zależeć też od śmietany, jak ona się ubije, i ważne jest też żeby tej śmietany zbyt długo nie ubijać. Ważne jest także to, żeby śmietana przed ubijaniem była schłodzona. Ale cieszę, że mimo tego ciasto smakowało ;) Pozdrawiam :)
Dorota [2007-06-28 00:10:07]
Dorota,ja właśnie użyłam 2opakowań śnieżki i kremu wyszło za dużo i za rzadki był. Ten śmietan-fix to ponoć coś ala żelatyna,dlatego musi być.Ale ciacho mniaaaaami;)
Melagrana [2007-06-27 20:54:05]
ja robie murzynek na oleju,polecam dodaje rowniez do ciasta jablka pokrojone w kostki ,po upieczeniu i przestygnieciu przecinam go na polowe i smaruje kremek karpatkowym latwo go zrobic przepis na opakowaniu przykrywam 2 polowka smaruje gore nutella i posypuje kolorowa posypka ,dzieci uwielbiaja polecam
ewula [2007-06-17 15:35:35]
ciasto pyszne!! polecam krem waniliowy z usmazonymi wiorkami kokosowymi ;)
Goska [2007-06-08 10:58:26]
ciasto przepyszne mniam :)
beata [2007-06-05 15:24:39]
ciasto dobre,krem (banany zastąpiłam ananasami) bardzo dobre!!!!!
becia [2007-06-02 22:14:07]
Przeciąć ciasto na dwa placki tzn. przeciąć je poziomo na dwa duże placki o wymiarach takich jak blacha. Należy to zrobić długim ostrym nożem, i wykonywać przy tym długie i powolne ruchy. To nie jest takie trudne. Ciasto można upiec dzień wcześniej, i dopiero na drugi dzień przekroić go na dwa placki, wtedy ciasto ładnie sie przekroi i tak się nie będzie kruszyć. Można to ciasto też upiec w tortownicy, ale najlepiej w dużej (o średnicy ok. 28 cm). Powodzenia ;)
Dorota [2007-05-31 16:14:38]
przeciąć ciasto na 2 placki? tzn. tak aby były dwa takie duze placki o wymiarach takich jak blacha? jak to zrobic? chyba trochę trudne to jest.. może lepiej w tortownicy? prosze o pomoc.
Kasia [2007-05-31 14:16:33]
murzynek świetny, wszystkim smakował a zniknął jeszcze szybciej
Anecik!!!!! [2007-05-28 12:00:10]
Moim zdaniem do blachy 25x37 kremu jest za mało. Jesli podzielimy go na pól, to ledwo wystarcza na posmarowanie. Radziłabym dodać miedzy placki cały krem, a wierzch polać polewą czekoladową
graja7 [2007-05-26 15:35:22]
Tak, można tutaj użyć bitą śmietanę w proszku "Śnieżkę". Proponuję użyć 2 opakowania. Powodzenia ;)
Dorota [2007-05-23 16:43:21]
mam putanko czy zamiast smietan-fix moze byc smietana śnieszka?bardzo chce zrobic na niadziele
anka [2007-05-23 15:41:27]
super świetne ciacho
madzia [2007-05-22 18:18:39]
mniam:D pyszne ciasto. takie...puszyste:P
agnieszka [2007-05-20 12:41:34]
bardzo smaczne !!!
ania [2007-05-19 10:37:59]
ciasto super!
Orenka [2007-05-17 20:46:55]
pychota i tyle
mariusz [2007-05-13 19:03:40]
pychotka, naprawdę smakuje wybornie, a jest przecież bardziej wykwintne niż zwykły murzynek
andzia [2007-05-10 10:01:00]
ciasto pych polecam wszystkim
beata [2007-05-09 17:37:09]
ciasto super zrobiło furore na urodzinach mojej corki.nie dodałam tylko kokosu do kremu i wszyscy porownywali ciasto do "kopca kreta"
lusiam11 [2007-05-09 08:44:46]
Bardzo dobre ciacho, szybkie w zrobieniu. Banan daje dobry posmak.Polecam!!!
andzia [2007-05-08 14:35:50]
Ciasto bardzo pyszne.W smaku przypomina ciasto dr.oetkera "kopiec kreta".polecam
lusiam11 [2007-04-23 10:39:27]
banany zeby nie smieniały dajcie do soku z moreli :)
Gemini [2007-04-21 13:41:30]
poprostu pycha!!!!!
agata [2007-04-21 10:43:53]
Bardzo dobry!polecam!
emilia [2007-04-20 19:59:43]
Hmm... może to też zależy od bananów? Ja do masy dodałam śmietan-fix. Banany troszeczkę ściemniały - jak to banany - ale ogólny smak kremu był bardzo dobry. Proszę spróbować zrobić ze śmietan-fix'em. Powodzenia :)
Dorota [2007-04-20 12:29:20]
Ciasto wyszło świetnie. Jednak co do bananów w śmietanie jestem sceptyczna.Mimo że banany "topiły się" w soku z cytryny ściemniały a następnego dnia smakowały jak zgniłe.Do zagęszczenia śmietany użyłam żelatyny zamiast śmietan-fixu. Może banany lepiej trzymają się po dodaniu śmietan-fixu?
kasia [2007-04-19 17:58:42]
bardzo smaczne ciacho mozna przelozyc kremem z kaszki manny
tuska [2007-04-18 08:34:22]
Całkiem niezłe ciacho. Trochę zmieniłam \"wykończenie\", bo zrezygnowałam z dodania kokosu i zrobiłam galaretkę wisniową, którą polałam ciasto. Nastepnym razem spróbuję z kokosem i polewą czekoladową. Pozdrawiam
yasmina [2007-04-16 09:37:51]
W tym przepisie są 2 łyżeczki proszku do pieczenia czyli 2x5g=10g (a sprawdzałam małe opakowanie proszku do pieczenia to 15g, to można dodać jeszcze jedną łyżeczkę proszku do pieczenia). To że murzynek wyszedł za niski i twardy, to może zależeć również od jajek (np. były małe) lub od niskiej temperatury pieczenia. Ja robiłam murzynka według tego przepisu i wyrósł mi fajnie i był miękki. Proszę spróbować jeszcze raz upiec tego murzynka. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-12 15:41:18]
ciasto bardzo dobre, łatwe i szybkie w przygotowaniu. polecam!!
Laura [2007-04-11 16:52:54]
Chyba za mało tego proszku. Kiedyś robiłam z innego przepisu i tam była mała torebka proszku.Teraz wsypałam dwie łyżeczki i ciasto wcale nie wyrosło, zrobiło się twarde.
Hana [2007-04-10 22:27:37]
super ciasto, podobne u nas robi cukierniczka tyleze nie chciała dać przepisu dzięki:-)))
nika [2007-04-10 19:54:11]
swietne ciasto polecam pyyychaaa!!!
Renata [2007-04-10 19:39:20]
Pyszne ciasto. Nie za słodkie, nie mdłe-świetne!Oprócz wiórek, posypałam je dodatkowo wiókami z mlecznej czekolady (czekoladę starłam na tarce-dużych oczkach). Polecam!Wszystkim smakuje:)
Agna [2007-04-08 20:03:41]
krem... niebo w gebie :D pychotaaaaaaa!!!!! mniam mniam
siwa [2007-04-07 22:04:13]
super ciasto
pietruha6@op.pl [2007-04-07 20:23:47]
ciasto pychota dosłownie a krem to raj na ziemi
Paulina [2007-04-07 16:10:38]
ciasto pycha!
smakosz [2007-04-05 15:27:17]
udany polecam swietny przepis
tygrysek [2007-04-05 08:08:27]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl