Przepisy Extra

Mus z jabłek

Składniki:

½ kg jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki wody

Sposób wykonania:

Jabłka obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę i od razu przełożyć do garnka (nie czekamy aż wszystkie jabłka będą pokrojone, tylko to co pokroimy wkładamy do garnka i smażymy, dzięki temu jabłka tak szybko nie ściemnieją i będą wyczuwalne w nich małe kawałki jabłek). Dodać cukier i wodę. Wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez około 45 minut. Od czasu do czasu mus należy wymieszać, aby się nie przypalił.

Gorący mus z jabłek nakładać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i odwrócić słoik do góry dnem. Zostawić tak, do ostudzenia, a następnie wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Taki mus można podawać małym dzieciom. Można go też używać do smarowania naleśników bądź jako dodatek do różnych deserów.

Z podanych składników wyjdzie 1 słoiczek 320 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.