Przepisy Extra

Musztardowy karczek z grilla

Jeśli szukacie nowych pomysłów na grilla, to powiem Wam, że dobrze trafiliście! Bo mam właśnie dla Was fajny i sprawdzony pomysł na karkówkę z grilla :)

Karczek z tego przepisu wychodzi kruchy i zarazem bardzo soczysty. Pięknie pachnie i apetycznie wygląda na talerzyku - mniam :)

Przed grillowaniem karczek marynujemy w aromatycznej, musztardowej marynacie dosyć długo, bo aż 24 godziny, ale warto, bo wtedy mięso kruszeje i nabiera niebywałego smaku... Czytaj więcej

Podany przepis jest prosty do wykonania i dosyć tani, a karczek wychodzi naprawdę "palce lizać". I gdy mamy do wyboru: kiełbaskę lub musztardowy karczek z grilla, zapewniam, że wybierzecie to drugie ;)

Sezon grillowy jeszcze trwa, więc można się na takie pyszne mięsko skusić!

Smacznego :)

Składniki:

1 ½ kg karczku wieprzowego
½ szklanki oleju
6 łyżek musztardy (np. sarepskiej)
ocet balsamiczny
12 ziarnek kolorowego pieprzu
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca
1 listek laurowy
tymianek
rozmaryn
sól

Sposób wykonania:

Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 ½ cm plastry. Do dużej miski wlać olej i dodać musztardę, kilka kropel octu balsamicznego, ziarenka kolorowego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, listek laurowy oraz dużą szczyptę tymianku, rozmarynu i małą soli. Całość razem dokładnie wymieszać, przełożyć plastry mięsa i natrzeć musztardową marynatą. Na koniec miskę z mięsem przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Na rozgrzanym ruszcie rozkładać musztardowe plastry mięsa i grillować z dwóch stron po około 20 minut. Podawać z lekką i dobrą sałatką.

Podane składniki wystarcza na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.