Przepisy Extra

Ogórki z fasolką szparagową

Składniki:

1 kg ogórków
70 dag fasoli szparagowej (np. żółtej)
50 dag cebuli
20 dag papryki czerwonej
5 ząbków czosnku
ok. ½ szklanki cukru
3 łyżki soli
¼ szklanki oleju
½ szklanki octu 10%
20 dag koncentratu pomidorowego
lubczyk (suszony)
majeranek
pieprz czarny
Dodatkowo:
3 gałązki kopru

Sposób wykonania:

Fasolkę szparagową, opłukać i odciąć końcówki. Następnie wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować przez około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem, a na koniec odcedzić i ostudzić.

Ogórki opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki (najlepiej mechanicznie). Przełożyć do miski dodać 1 łyżkę soli i wymieszać. Po około 30 minutach ogórki odcisnąć z soku i przełożyć do dużej miski.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w małą kostkę. Następnie do ogórów przełożyć fasolkę szparagową, cebulę, czerwoną paprykę i czosnek. Dalej dodać cukier, pozostałą sól, olej, ocet, koncentrat pomidorowy, szczyptę lubczyku, majeranku oraz czarnego pieprzu do smaku.

Całość dokładnie razem wymieszać. Do wyparzonych i suchych słoików włożyć po gałązce kopru, a następnie przełożyć sałatkę. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 3 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2333333332 stars based on 132 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.