Przepisy Extra

Ogórki konserwowe - korniszony

Składniki:

2 kg ogórków
Dodatkowo:
1 marchewka
4 ząbki czosnku
kawałek korzenia chrzanu
Przyprawy:
suszony koper
4 łyżeczki gorczycy
20 ziarenek pieprzu
20 ziarenek ziela angielskiego
8 liści laurowych
2 łyżeczki kolendry
Zalewa:
1 1/2 litra wody
1 1/2 szklanki octu 10%
6 łyżek cukru
1 1/2 łyżki soli

Sposób wykonania:

Ogórki dokładnie umyć (wyszorować szczoteczką). Marchewkę, czosnek i chrzan obrać. Marchewkę i czosnek pokroić w plasterki, a chrzan w paski. Koper opłukać i osuszyć.

Duże słoiki umyć i osuszyć. Do każdego słoika włożyć po kilka plasterków marchewki, czosnku i chrzanu, koper, 1 łyżeczkę gorczycy, 5 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe i ½ łyżeczki kolendry. Następnie do słoików włożyć ogórki (ciasno poukładać).

Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier i sól. Całość razem wymieszać i zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalać ogórki. Słoik szczelnie zakręcić i pasteryzować 10-15 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.20247678 stars based on 323 reviews Przetwory
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Dzięki, to spróbuję tego krótszego czasu gotowania ;)
Dorota [2016-08-09 12:26:58]
O MATKO,ogórki korniszony od zagotowania 3 minuty gotowac...i gotowe,zaraz wyjąc,przewrócic do gory dniem i gotowe.robie juz tak 30 lat jest ok. jakie 10-15 min. to sa szmaty wygoowane
zofia [2016-08-09 09:06:10]
A nie, ogóreczki wyszły bardzo dobre :) Ale ilość octu zawsze można zmniejszyć...
Dorota [2016-08-08 16:01:44]
to chyba sam ocet
Mircio [2016-07-30 19:29:17]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.