Przepisy Extra

Ogórki na ostro z papryką chilli

Składniki:

2 1/2 kg ogórków
1/2 kg cebuli
4 łyżki soli
3 papryczki chilli
Zalewa:
1 kg cukru
3 szklanki octu 10%
1 szklanka oleju
Przyprawy:
5 liści laurowych
5 gałązek kopru
2 1/2 łyżeczki gorczycy
1 średnia marchewka

Sposób wykonania:

Ogórki opłukać i pokroić wzdłuż (każdy ogórek na cztery części). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do dużej miski przełożyć ogórki i cebulę. Dodać sól, razem wymieszać i odstawić na 2 godziny.

Następnie ogórki i cebulę odcisnąć z soku. Papryczki chilli pokroić w grube plasterki, oczyścić, opłukać i dodać ogórków z cebulą. Razem wymieszać.

Słoiki umyć, wyparzyć i wysuszyć. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Do każdego słoika włożyć po 1 listku laurowym, 1 gałązce kopru, ½ łyżeczki gorczycy i po kilka plasterków marchewki. Następnie do słoików przełożyć ogórki z dodatkami.

Do garnka wsypać cukier. Dodać ocet i olej. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Szczenie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.