naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Renia
Dodano: 05.08.2006
Odsłon dziennie: 2

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

ok. 3,5 kg ogórków
Przyprawy:
liść laurowy
ziele angielskie
gorczyca
1 cebula
2 marchewki
natka selera
Zalewa:
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

Ogórki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki, a następnie włożyć do słoików.

Cebulę pokroić w plastry, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, plasterek cebuli, 1-2 łyżki startej marchewki i natkę selera.

Wszystkie składniki zalewy zagotować. Ogórki zalać gorącą zalewą i zapasteryzować.

Składniki wystarczą na ok. 6 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
ogórki są za słodkie i mają za mało octu są mało kwaśne, ja dodaje na 4 szklanki wody 1,5 szklanki octu a nawet troszke więcej w tedy sa kwaśniejsze i w sam raz słodkie.
Ada [2013-08-16 18:10:35]
bardzo smaczne
kasia [2012-08-01 12:35:52]
smakują mi:) pycha:P
Anetis [2011-07-04 15:55:27]
Ja robię z małych ogórków5-6 cm. Solę na 1 godz. opłukuję z nadmiaru soli/.ogórki są elastyczne i dobrze układają się w słoikach/Nie daję marchewki tylko gałązkę zielonej pietruszki,gałazkę zielonego kopru i kawałeczek pora.Proporcje jak w przepisie podstawowym+ 1 łyżka soli.
Urszula z Podkarpacia [2010-08-08 21:32:57]
bardzo dobre są ogórki z przyprawą do gyrosa. 1 litr wody 1 szklanka octu pół szklanki cukru 1 łyżka soli 2 łyżki przyprawy do gyrosa zalewe zagotowujemy i wyłanczamy ogórki trzeba przekroić na pół lub na 4 części w zależności od wielkości. słoiki z ogórkami trzeba zagotować
pyszne [2010-07-30 12:22:43]
a czy ktooś zna przepis na ogórki w winem. kilka lat temu przepis był z Życiu na Gorąco, zrobiłam bez entuzjazmu i wyrzuciłam przepis a zimie okazało się że ogórki są przepyszne
abanita [2007-07-30 15:31:31]
ogorki po zydowsku ogolnie sa super ale te sa zdecydowanie za slodkie
kasia [2007-06-26 22:25:15]
zrobiłam, te ogórki, ale to zdecydowanie nie jest mój smak. Dla mnie za słodkie. Wiecej nie będę robić.
Iwona [2006-08-25 12:58:52]
Ja natomiast mam trochę inny przeis na ogorki po żydowsku : Skladniki : 3 kg ogórków, 4 marchewki i 4 papryki czerwone, koper, liśc laurowy, ziele ang, , gorczyca, czosnek, wiórki chrzanu, sól WYKONANIE Przygotować słoiki 1l ogorki trzeba obrać przekroić w ósemki i ukladać warstwami w garnku i solic każdą warstwę. Odstawić na 4 h i poźniej odcedzić. papryke i marchew obrac pokroic w ósemki i obgotowac. Do sloikow wkladać ogórki i po 3 części ósemek papryki i marchewki, , na dno łyżeczke gorczycy, 3 ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela ang i kilka listkow laurowych i trochę wiorek chrzanu. Przygotować zalewę: 3 szklanki wody, 3/4 szklanki octu 10 %, 1 szklanka cukru. wszystko zagotować i zalewać ogorki i pasteryzować. Pyszne. Ogórki maja smak słodko- kwaśny.
malgosia [2006-08-21 10:44:18]
bardzo dobry przysmak wielu polaków
karolina [2006-08-18 16:13:08]
Dobre, robię je od kilku lat. Dodaję więcej soli, ok.3 łyżek.
anna [2006-08-05 17:29:28]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Ostatnio szukane
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl