Ogórki z chili i czosnkiem

3.033159463 stars based on 2684 reviews Przetwory
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 77

Składniki:

2 ½ kg ogórków
4 łyżki soli
2 łyżeczki chili
1 ½ główki czosnku
8 łyżek oleju
1 ½ szklanki octu 10%
½ kg cukru

Sposób wykonania:

Ogórki w skórce pokroić w ćwiartki, posypać solą i zostawić na 24 godziny. Następnie powstały sok wylać. Ogórki posypać chili, dodać do nich zmiażdżony czosnek i wymieszać.

Zagotować olej i gorącym zalać ogórki. Następnie zagotować ocet z cukrem i gorące wylać na ogórki. Wymieszać i zostawić na 6 godzin.

Następnie ogórki wraz z zalewą wkładać do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 2 minuty.

Składniki wystarczą na około 2 słoiki po 900 ml i 1 słoik po 500 ml.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
cukier czosnek krem ocet ogórek olej sok warzywa zalewa Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Polecam, bo warto :)
Dorota [2014-07-31 14:25:56]
ciekawy przepis,musze sprobowac
smakosz zolsztyna [2014-07-27 20:53:59]
Też fajny pomysł! Dziękuję, wypróbuję przy następnej okazji, czyli jeszcze w tym roku jak będę miała ogóreczki ;) Pozdrawiam moją imienniczkę :)
Dorota [2013-08-01 15:44:39]
Najlepsze ogórki na świecie! Przepis dostałam w zimie od brata, juz jedną czesc zrobiłam, Pyychotka:) z tym, że ja nie pasteryzuje, zalewam gorącą zalewą i są super, aa i jeszcze zimny olej wlewam na ogórki:)
dorcia [2013-07-31 11:54:26]
To cieszę się bardzo, że ogóreczki Wam smakują :) Życzę smacznego i pozdrawiam :)
Dorota [2013-06-07 10:05:15]
rewelacja!!!! faktycznie schodzą na pniu :) jutro robię znowu, tylko dam jednak wiecej octu i wode bo z tego przepisu wyszło mi za mało zalewy :( dzieki za ten przepis :)
ula [2013-06-06 18:07:37]
Wlewamy olej do rondelka i podgrzewamy (jak na frytki), po około kilku minutach gorącym olejem zalewamy ogórki. Przepis może trochę nietypowy, ale ogórki wychodzą rewelacyjne - smacznego :)
Dorota [2012-07-06 12:05:35]
ale co z tym gotującym olejem ,w życiu nie słyszałam że można ugotować olej .Bardzo bym prosiła o szybką odpowidż
ala [2012-07-05 17:13:41]
Tak, nie dodaje się wody, trzeba je zrobić zgodnie z przepisem i wychodzą PYCHA :) Powodzenia :)
Dorota [2012-05-13 19:27:58]
niedodaje sie wody ????
mariusz [2012-05-13 16:59:17]
Nie pasteryzuje sie zalew zawierających ocet.
Jur [2011-11-26 16:55:43]
super ogóreczki na ostro pychota
gosia [2011-07-19 20:38:37]
Uwielbiam je, uwielbia je moja cała rodzina. Polecam!!
jj [2010-09-21 18:16:35]
Aby czosnek nie zmienił koloru na niebieski, powinno się używać czosnku polskiego, a nie chińskiego. Podobno sól też się przyczynia do tego, że czosnek zmienia kolor. Powinno się używać soli o niskiej zawartości miedzi.
Dorota [2010-08-19 11:29:49]
Ja też je wczoraj zrobiłam a dzisiaj rano patrzę a czosnek jest niebieski.Dlaczego?
ASIA [2010-08-17 10:51:18]
ja dziś robiłam pierwszy raz. czekając (12 h) po zalaniu zalewą spróbowałam i... WPADŁAM .... teraz mam coraz to mniej do wkładania do słoików,hehe jeszcze tylko godzina więc może bedę miała co włożyć.... moze bedzie 1 słoik hehe mniam PALCE LIZAĆ
MENA [2010-08-14 19:18:54]
Też robię takie. Tylko nie czekam tak długo. Po posoleniu ok. 4-5 godz. a po polaniu zalewą jakieś 2-3 godz. i pasteryzuję. Wychodzą pychotka.
Wanda [2010-08-14 14:51:14]
rewelka robie je od kilku lat i się sprawdzają .
edyta 13 08 2010 [2010-08-13 13:13:29]
ja tez robie te ogórki i nigdy nie czekam i zawsze wychodzą super po wymieszaniu wkładam do słoików i pasteryzuje są super
bulinka [2010-08-11 11:32:55]
Mogą postać dłużej, nic im się nie stanie, pozdrawiam :)
Dorota [2010-07-28 10:31:57]
4godz w solance+12godz z przyprawami=16godz akiedy pasteryzować? ,kurde ja w nocy nie umiem pracowac,a co bedzie jak postoja dluzej z przyprawami.
ala [2010-07-26 22:15:03]
ja tez je robie ale krooje w talarki ,wtedy sa bardziej chrupiace:)
madzik [2010-07-20 13:16:28]
ja również robie je wiele lat! tylko,że w soli trzymam 4 godz. a po wylaniu solanki z przyprawami 12godz. No i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz-ogórki powinny być bardzo male-nie takie jak pokazano na zdjęciu!!! są smaczniejsze:)
mała czarna [2010-07-16 09:50:14]
są pyszne robie wiele lat
gosia [2009-10-13 17:10:41]
ja odsalam je trochę krócej-6 godzin i zalewam zimną zalewą ze wszystkich składników mieszając co jakiś czas przez 12 godzin i nie pasteryzuję. Są ekstra! schodzą na imprezach jak świeże bułeczki :)
Madzia [2009-08-27 18:12:48]
Pycha, dodałam więcej chili i są ekstra ( jak ktoś lubi ogień ) :)
kika [2009-08-24 13:34:09]
Wczoraj je zrobiłam. ciekawe co wyjdzie :) Ja obrałam je ze skóry. pozdrawiam :)
Dorii [2009-08-20 10:07:25]
Też je robię pycha - ostre
grazyna [2009-07-09 19:16:41]
Bardzo dobre do wódeczki.
Duśka [2009-07-02 16:41:31]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>