Ogórki z przyprawą do grilla

Dodane przez w dniu
11 opinii | Wyraź opinię
2.885320727 stars based on 12269 reviews Przetwory

Ogórki konserwowe, hmmm... któż ich nie lubi?? ;)

Ogórki wykonane wg tego przepisu kulinarnego doskonale nadają się jako przystawka do drugiego dania, ale również plasterek ogórka położony na kanapkę doda jej wyrazistości.

W przepisie na ogórki, do wykonania zalewy zastosowano oprócz tradycyjnych składników,również przyprawę do grilla, dzięki czemu ogórki zyskały charakterystyczny smak i zapach.

W okresie zimowym, aby uzupełnić niedobór składników odżywczych pochodzących z warzyw warto mieć zapas swoich własnoręcznie wykonanych, aromatycznych i ulubionych ogórków w słoikach.

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

4 kg ogórków
1 kg cebuli
9 szklanek wody
1 szklanka soli
Zalewa:
6 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
Przyprawy:
ziele angielskie
gorczyca
przyprawa do grilla (1 łyżeczka na słoik)

Sposób wykonania:

Ogórki w skórce pokroić w słupki. Cebulę pokroić na małe ćwiarteczki. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dodać wodę i sól. Razem wymieszać i zostawić na 3 godziny. Następnie wodę odlać.

Wodę, ocet i cukier zagotować. Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy, a następnie ogórki i cebulę. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10 minut.

Składniki wystarczą na około 7 słoików po 900 ml.

Smacznego.

7142
sprawdzone przepisy
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Sprawdź także podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Polecam, bardzo dobre :)
Angela [2013-01-18 14:20:29]
Dzięki :)
Dorota [2012-07-24 11:20:57]
Można, powodzenia :)
Dorota [2011-07-22 15:24:22]
Wody z solą nie gotujemy.
Dorota [2010-09-01 11:37:43]
wode z sola zagotowac
lucyna [2010-08-25 16:46:48]
Jak dla mnie zdecydowanie za słodkie.Następnym razem dam połowę cukru z przepisu,a więcej przyprawy do grilla i będą super.Pozdrawiam:)
bernadettt [2010-07-26 10:41:56]
Ja bym je obrała ponieważ fajnie najdą przyprawą do grila. Robię ogórki z musztardą i curry i je co roku obieram.
ulcia25 [2009-08-31 09:00:49]
Nie, należy zagotować tylko same składniki zalewy tj.: 6 szklanek wody, 2 szklanki octu 10% i 3 szklanki cukru. Natomiast odlaną wodę z ogórków wylewamy. Pozwodzenia :)
Dorota [2009-04-16 15:38:42]
czy ten ocet z cukrem trzeba zagotować z tą odlaną wodą?
gosiaczek [2009-04-15 12:16:20]
Zrobiłam te ogórki w sierpniu i już ich nie ma w piwnicy, gdyż są fantastyczne!!! Bardzo smaczne, pasują do dań obiadowych i nie tylko. Wszyscy domownicy się nimi zachwycali. Dzięki za przepis. P.S. Robiłam je z własnych \"ekologicznych\" ogórków, co też ma wpływ na smak.
Iwona [2008-10-22 23:21:02]
super przepisy
Agnieszka [2008-10-03 20:43:37]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.