Pączki

3.604878048 stars based on 1435 reviews Ciasta i słodkości
Pączki
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 1

Składniki:

¾ litra mleka
10 dkg masła
1 ½ kg mąki
6-10 jajek
5 łyżek cukru
cukier waniliowy
alkohol
10 dag drożdży
aromat pomarańczowy
skórka z pomarańczy

Sposób wykonania:

Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać ½ kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.

Drożdże rozpuścić w ¼ litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć powidła, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.

Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
aromat białko ciasta cukier drożdże jajko Karnawał krem mąka mleko słodkości smażenie Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dziękuję za miły komentarz i gratuluję udanych wypieków :)
Dorota [2014-03-07 10:39:09]
Przepis na pączki super,dzisiaj je zrobiłam,wyszły wyśmienicie,bardzo smaczne!
Ella [2014-03-06 19:01:46]
RÓWNIEŻ NALEŻY PAMIĘTAĆ, ŻE DO CIAST DROŻDŻOWYCH NALEŻY STOSOWAĆ MĄKĘ TYP 500, NP. WROCŁAWSKĄ, M.IN. ZE WZGLĘDU NA ZAWARTOŚĆ GLUTENU... PĄCZKI PYSZNE -:) POLECAM WSZYSTKIM
LOLO [2012-02-15 11:25:39]
co zrobić aby pączki były pulchne i lekkie?
jola [2011-03-20 20:13:53]
Aby pączki były lekkie i pulchne ( nawet przez kilka dni ) do ciasta używamy tylko żółtek, a zamiast mleka wody. Sprawdzone!Powodzenia:)
Anna [2011-03-01 09:38:28]
Pani Kasiu bardzo dziękuję za poradę i za ten przepis, na pewno z niego skorzystam. Pączki są z samych żółtek, więc na pewno będą mięciutkie i smaczne. Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się tym przepisem i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-01-26 09:49:02]
Witam p.Dorotko. Mam przepis od starego cukiernika(jego tajemnica:-)(sprawdzony przeze mnie wczoraj).Po prostu porządny przepis na Super Pączki!To nie wina reklamówki,że zaparowały i stały się ciężkie,bo chowałam je po kilku godzinach i były zimne,ale ogólnie wina białek.Ten przepis ,który chcę podać to taki którego szukałam kilka lat i mam:-)))!Pączki wczoraj,dziś i w następnych dniach nawet po leżakowaniu w zwykłej reklamówcę są nadal miękkie,pulchne jakbym upiekła je godzinę wcześniej.Proszę.. jak będzie Pani kiedyś piekła to spróbuje z mojego przepisu a przekona się o tym Pani. Szczeże z całego serca go Wszystkim polecam! Składniki: 1,5 kg mąki(przez sito) 12 żółtek(ale tylko samych)białka wykorzystuję na bezy dla dzieciaków. 1,5 paczki drożdży(czyli150g) 3 szklanki mleka ciepłego szczypta soli 9 łyżek cukru 1 masło roślinne(250g)-ono jest ważne(rozpuszczone ciepłe,które wlewam na końcu po wyrobieniu krótko wszystkich składników ) zapach rumowy 4,5 łyżki spirytusu(albo 9 łyżek wódki) Dalej wszystko robimy jak w opisie Pani.Rozczyn mieszanie,wyrośnięcie i smażenie na małym ogniu pod przykryciem(ważne). Wyszło mi 50 pączków(wielkość średnia). Polecam w 100% sprawdzony przepis!
Kasia z Legionowa [2011-01-25 00:17:58]
Cieszę się, że pączki się udały. Pączków nie powinno się przechowywać w reklamówce - one tam się zaparowały - zrobiły się wilgotne i ciężkie. Pączki powinno się przechowywać np. w dużym pojemniku, misce i nakryć czystym ręcznikiem kuchennym. Ogólnie takie domowe pączki to są najlepsze w pierwszy dzień, potem stają się twarde, ale to w sumie jak sklepowe - bo one na drugi dzień też są twarde. Pozdrawiam i smacznego życzę :)
Dorota [2011-01-07 13:52:33]
Witam ponownie. Mam jeszcze jedno pytanie,bo wczoraj je zrobiłam i wyszły pulchne(idealne) a dziś po leżakowniu w nocy(w reklamówce) są jakby ciężkie,bardziej sycące ogólnie jakby się zestarzały a minęła jedna noc.Czy tak to ma wyglądać,bo te ze sklepu na drugi czy trzeci dzień są nadal pulchne?Z góry dziękuję za odpowiedz .
Kasia Z Legionowa [2011-01-07 10:39:20]
Udało mi się!Pyszne,pulchniutkie -Lepsze jak ze sklepu(poważnie:-).Przepis rewelacja!
Kasia z Legionowa [2011-01-06 18:14:58]
JADLAM JUŻ TE PĄCZKI BARDZO DOBRE MMMMMM
PĄCZKI [2010-11-18 15:49:17]
Mleko powinno być letnie.
Dorota [2010-04-19 14:17:53]
Czy kiedy mieszamy tą,papkę,to mleko musi byc takie gorace czy raczej prze studzone bo tu nic nie pisze a boje sie ze mąka sie zaparzy
monika*** [2010-04-19 13:44:56]
Pączki najlepiej smakują w tym dniu, w którym są pieczone.
Dorota [2010-02-11 15:58:46]
pycha polecam
Dora [2010-02-11 14:46:04]
Robiłam dzisiaj, pierwszy raz w życiu i muszę przyznać, że wyszły przepyszne!!! A przede wszystkim wyszły :D Dzięki serdeczne za przepis!
fhoska [2010-02-11 10:31:30]
no ja się dopiero zabieram do przepisu, ale na pierwszy rzut oka przepis wydaje się niezbyt trudny :) "bozenka" zgadzam sie z kims wyzej, bo pączki ostatnio to u nas nawet po 1,50zł/szt, moze dla jednej osoby to niewiele ale jak ktos ma kilku sobowa rodzinę to chyba lepiej wyłożyć na składniki, no i jaka satysfakcja że własnej roboty :) radocha w całym domu :) moje dzieciaki zawsze się okropnie cieszą jak szykuję własnoręcznie jakieś wypieki :) pozdrawiam wszystkich! :]
EwaKslask [2010-02-11 10:01:35]
przepis po prostu BOMBA!! Pączki są pyszne!! trochę przy tym roboty (jak przy pączkach) ale warto. równie dobrze smakują malutkie i bez nadzienia posypane pudrem luz oblane lukrem :) DZIĘKI za przepis :) POZDRAWIAM
Ola [2010-02-10 19:58:41]
przepis po prostu BOMBA!! Pączki są pyszne!! trochę przy tym roboty (jak przy pączkach) ale warto. równie dobrze smakują malutkie i bez nadzienia posypane pudrem luz oblane lukrem :) DZIĘKI za przepis :) POZDRAWIAM
Ola [2010-02-10 19:58:17]
Prosze mi pomóc czy moge te pączku up[iec już dziś ale mam nadzieje ze do czwartku beda miekkie czy jednak mi stwardnieją??
basia [2010-02-09 14:43:37]
Te pączki są pycha
ania [2010-02-05 09:18:33]
CO JEST PRZYCZYNA ŻE UROSNĄ ŁADNE A JAK PIEKE TO ROBIĄ SIE MAŁE
GOGO [2010-01-28 14:39:45]
paczki naprawde dobre i smaczne polecam
krystyna kubik [2009-12-20 03:51:38]
7g drożdży instant = 25g świeżych. Czyli do tego przepisu będą potrzebne 4 opakowania drożdży instant. Powodzenia :)
Dorota [2009-02-20 22:20:58]
Witam ; ) Mam pytanie...nie moge u siebie dostac swierzych drozdzy i mam tylko instant...nie jestem pewna ile dodac...czy taka sama ilosc czy mniej? Bylabym wdzieczna za pomoc ; )
Iza [2009-02-20 21:24:40]
Gratuluję udanych pączków i pozdrawiam ;)
Dorota [2009-02-20 00:17:08]
Myslałam wszyskim wyszły to na złość mi nie wyjdą, ale wyszły. Na początku się przestraszyłam bo "papka" wyszła strasznie gęsta, ale mąż dobrze ciasto wyrobił i wyszły pycha. Dziękuje za przepis.
Asia [2009-02-19 23:04:58]
Witam, oto odpowiedzi: 1) Nie, drożdży nie należy wcześniej zostawiać do wyrośnięcia. 2) Odstawić na około 45 minut. 3) Około pół kieliszka spirytusu do ciasta i tyle samo do oleju, w którym smażymy pączki. Życzę powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2009-02-19 12:04:52]
Świetny przepis na pączki. Bardzo łatwe w wykonaniu :) Polecam wszystkim, są pyszne!!!!!!
Jol_a [2009-02-18 23:33:56]
Witam! mam następujące pytania:) 1.czy drożdże przed do daniem do "papki" zostawić do wyrośnięcia??2. na ile odstawić ciasto w ciepłe miejsce? 3. ile dodać alkoholu do ciasta??
marek [2009-02-18 23:13:16]
Do paczkow nie dajemy bialek beda jak swieze kilka dni SPRAWDZONE.
dana sas [2009-02-18 12:57:37]
Pomarańczę należy umyć, sparzyć, osuszyć i skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Dorota [2009-02-16 22:10:03]
Tak, należy ubić wszystkie białka. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2009-02-16 20:33:12]
W przepisie sa podane ubite bialka wszystkie ubic i dac do paczkow czy tylko troche..pozdrawiam.grazyna.
grazyna [2009-02-15 15:28:23]
mam pytanie w zwiazku z ta skorka pomaranczowa to ma byc taka surowa otarta prosto z pomaranczy? jesli tak to czy nalezy ja jakos spazyc czy wystarczy umyc? czy tez nalezy ja podsmazyc z cukrem jak do sernikow?
madzia [2009-02-12 12:36:31]
Około 40 sztuk.
Dorota [2008-02-06 16:52:19]
a ile mniej wiecej wyjdzie tych paczusiow z takiej ilosci skladnikow?
madzienku [2008-02-04 21:27:52]
Super wyszły bardzo smaczne ;-)
Adrian [2008-01-31 18:27:03]
Najlepiej jest dodać spirytus do ciasta i do oleju. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2008-01-30 14:55:18]
Ja mam pytanie czy spirytus daje sie do ciasta czy do smażenia? a może tu i tu? bardzo podoba mi sie ten przepis i jutro planuje go zrobić ale niewiem co z tymi procentami????
lolla [2008-01-30 13:43:23]
to fakt opłaca się lepiej kupić w sklepie ale jeżeli robisz je z osobą którą kochasz można się świetnie przy tym bawić polecam!!!!
Jola [2008-01-20 20:38:36]
Aby pączki były kuliste, należy je ładnie uformować i zostawić w ciepłe miejsce aby wyrosły, później delikatnie przełożyć do gorącego tłuszczu. Ciasto nie powinno wyjść za rzadkie. A jeżeli olej jest za gorący - wtedy pączki szybko się rumienią, a w środku są surowe - i mamy zakalec.
Dorota [2008-01-17 20:21:41]
a mi wyszedł w środku zakalec. Zepełnie nie rozumiem dlaczego. Wszystko zrobiłam dokładnie z przepisu.
ula [2008-01-11 18:01:57]
bardzo dobre paczki, dziekuje z przepis
aga [2008-01-05 17:52:36]
co zrobić by pączki były kuliste, a nie płaskie
terkes [2008-01-01 17:22:33]
Pani Kaziu ma Pani sprawdzony przepis pychotka to moglaby Pani podac dziekuje Zosia
witam Kazimiera [2007-05-01 19:00:18]
Nadzienie można dodawać jeszcze przed usmażeniem pączków. Szklanką wycinamy z ciasta krążki, nakładamy troszkę nadzienia (marmolady) na jeden krążek, przykrywamy innym i zlepiamy bokami. Odkładamy na chwilkę do wyrośnięcia i smażymy.
karolcia [2007-02-27 16:46:01]
Aby pączki zawsze wychodziły, należy wałkować nieco grubsze placki (ok. 2cm), wykrawać szklanką, zostawić do wyrośnięcia, smażyć na oleju po usmażeniu nadziewać marmoladą, budyniem czy czym tam chcecie przy użyciu szprycy do zdobienia tortów tylko nie zapomnijcie nałożyć odpowiedniej końcówki (podobna do igły od strzykawki tylko zdecydowanie grubsza). Robi ktoś tak jak ja?
Marta [2007-02-21 17:05:27]
Wczoraj rozmawiałam z babcią na temat tych pączków (bo to jest jej przepis) i powiedziała, że przyczyn może być kilka, bo to też zależy od jakości składników, np. od mąki, albo też pączki były podsypywane często mąką, i tej mąki było za dużo, a może pączki były za długo, albo też za krótko smażone, może "za krótko" rosły, a może w kuchni było zimno... Babcia powiedziała, że pączki z tego przepisu to jej zawsze fajnie wyjdą. Zachęcam do ponownego skorzystania z tego przepisu. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-02-19 15:43:02]
Probowalam zrobic paczki wg tego przepisu, ale nie wyszly, takie jak byc powinne. Wydaje mi sie, ze wyszly za twarde. Po usmazeniu skorka byla zabrazowiona, zlotawa i ladnie przypieczona, ale w srodku byl zakalec. Dlaczego? Smazylam na srednim ogniu, tluszcz byc wczesniej mocno rozgrzany. Co zrobilam zle?
magda [2007-02-16 19:59:25]
kosztowna hahah to sa poczusie wlasnej roboty i ja uwielbiam poczusie a przepisik jest super
inusia [2007-02-15 17:49:20]
PĄCZKI SĄ SUPER! Polecam ten przepis właśnie dziś na tłusty czwartek je zrobiłam . Są przepyszne
Beti [2007-02-15 12:39:59]
nadzienie mozna szpryca dodac po usmazeniu paczkow
renia [2007-02-13 10:13:48]
Takie pączki ze śmietaną robi się troszeczkę inaczej, mianowicie nie daje się śmietany do pączków i nie pieczę się pączków ze śmietaną tylko piecze się same pączki (tzn. bez żadnego dodatku w środku), a gdy pączki ostygną to szprycą do toru (taką długą końcówką) nadziewa się pączki. Spotkałam się też z taką metodą, że pączek jest lekko nacięty i wtedy łatwo można go napełnić np. bitą śmietaną, nutellą lub kremem budyniowym. Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-10 00:32:02]
Wiecie co, a ja mam takie PYTANIE ZA 100 PUNKTóW!!!! Kupywałam w sklepie nie tak dawno pączki z kramem- tzn.normalne pączki ale zamiast powideł miały taki pyszny krem. Teraz chciałabym coś takiego sama zrobić na tłusty czwartek ale no mam pewne obawy. Pomysł miałam taki żeby krem zrobić po prostu z śmietany 36% i odrobiny cukru pudru ale zastanawiam się czy jak wrzucę pączki do rondelka z olejem czy masa w środku to wytrzyma?? Boję sie że może się "rozpłynąć" :/ W końcu to tylko śmietana. Co o tym myślicie?? A może macie jakieś pomysły?? na masę i w ogóle ?? Czekam niecierpliwie :)
smakoszka [2007-02-09 17:47:56]
Proszę bardzo mam nadzieję, że pączki się udadzą. To jest przepis mojej Babci, i sprawdzony na 100%, więc proszę się niczego nie obawiać ;)
Dorota [2007-02-09 16:29:58]
dziękuję
wiesia [2007-02-09 16:20:26]
Tak tak, do ubitych białek należy dodać cukier i żółtka (tak jak przy biszkopcie). Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-09 16:11:00]
proszę oszybką odp.czy dobrze zrozumiałam że, cukier i żółtka dodajemy do ubitych już białek?
wiesia [2007-02-09 16:03:49]
Tutaj potrzebnie jest 3/4 litra mleka, a dokładnie 1/2 litra mleka (czyli 2/4) należy zagotować z masłem, a w 1/4 litra mleka należy rozpuścić drożdże (2/4 + 1/4 = 3/4 litra).
Dorota [2007-02-02 23:08:35]
dlaczego w przepisie jest 3/4 litra mleka a pozniej przy wykonaniu 1/4????
Bożenka [2007-02-02 18:09:05]
Po raz 1 pączki mi wyszly pyszne! polecam przepis
Justyna [2007-01-15 18:45:59]
Wydaje mi się, że mleka powinno się dodać tyle ile jest w przepisie, z mniejszą ilością mleka pączków nie robiłam, więc nie wiem. Pozdrawiam ;)
Dorota [2006-12-24 09:38:37]
Niezły przepis. Czy ktoś mi może powiedzieć można wlać mniej mleka.
Zosia [2006-12-23 20:05:03]
Tak, spirytus można zastąpić wódką. Powodzenia ;)
Dorota [2006-11-22 16:01:08]
a czy zamiast spirytusu może byc wódka???
dori [2006-11-22 15:01:50]
Witam P.Kazimiero proszę podać swój przepis na pączki,bardzo proszę monika1749@wp.pl dzięki
Monika [2006-03-02 18:58:27]
p. Bozenka to chyba za wiele wspólnego to z kulinaria nie ma, to nic skomplikowanego,kupując w sklepie jeden pączek to ok 1zl a na skladniki i koszty produkcji wydajemy ok 30zl, a wychodzi nam ok 50 oaczkow to chyba lepiej zrobić samemeu, i mniec ta satysfakcje.
Woyti [2006-02-23 15:24:20]
WUTAM Ja już zrobiłam dzisiaj ale mam inny sprawdzony od lat przepis poprostu pychotka. podam nażyczenie.pozdrawiam
kazimiera [2006-02-23 00:00:51]
spoko... dobry przepis. Przede wszytskimłatwy... polecam wszytskim(tylko że nie za często bo pączki są tuczące)mmmm... SMACZNEGO!!!!!!!!!
monika [2006-02-22 14:30:57]
Witam Cię Moniko bardzo serdecznie i postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania. Alkohol najlepiej wlać do zimnego oleju (wtedy nie ma ryzyka, że olej nam się może zapalić). Pączki należy smażyć tak ok. 10 minut z jednej strony, a po ich odwróceniu - smażyć krócej. Powinno się je smażyć do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Pączki powinny być dobrze wyrośnięte, i dopiero takie pączki daje się na olej i piecze. Gdy wrzucimy do oleju niewyrośnięte pączki, to one zaczynają rosnąć właśnie w tym oleju i dlatego zaczynają nam pękać podczas pieczenia. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)
Dorota [2006-02-10 19:21:27]
Dorotko czy tluszcz nie zapali sie jak dodam tego alkoholu? czy wlewa sie go do zimnego oleju? ile smazy sie paczki, tak chociaz na oko, zeby nie spalic ani nie byly surowe w srodku? i co jest przyczyna ze pekaja? przepraszam za tyle pytan ;-)
monika [2006-02-08 11:17:46]
Paczki zrobilam w ubieglym roku na tlusty czwartek. Wyszly wspaniale! nie rozlatuja sie, nadzienie sie nie rozlewa, maja piekny ksztalt i co najwazniejsze: smak jest nie z tej ziemi! :PPP W tym roku robie je ponownie :)
Pelagia [2006-02-03 13:53:57]
Zrobiłam te pączki. Były SUPERNCKIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mariola [2005-02-24 19:03:07]
Zrobilam te pączki z połowy porcji i wyszly raczej buleczki do których pasowało by nadzienie pieczarkowe.Nie wiem dlaczego, wszystko dobrze sprawdzilam.Według mnie w przepisie jest zdecydowanie za mało cukru. Powinna być około szklanka. W smaku wyszło dobre,ale pączki przypominały tylko kształtem:)
kasiab [2005-02-21 20:09:28]
Pączki są super . Polecam je każdemu łasuchowi.
Edyta [2005-02-11 17:53:38]
Tak, 5 jajek powinno wystarczyć.
Dorota [2005-02-09 16:01:31]
Prosze o szybka odpowiedz,czy musi byc koniecznie tak duzo jajek?ja mam w tej chwili tylko 5 sztuk,czy to tez wystarczy?? pozdrawiam
sam [2005-02-09 12:57:00]
Paczki sa super .Pierwszy raz zabralam sie do robienia paczkow .Mialam wielkie obawy ale WYSZLY przepis jest swietny!!!!!!!!!!!Polecam
Urszula .K [2005-02-03 14:54:12]
Przepis bardzo łatwy nawet gdy się robi po raz pierwszy, tak jak ja.Pączki są pyszne. Naprawdę warto je usmażyć i zobaczyć zadowolone miny najbliższych.
Aśka [2005-02-02 21:40:42]
Pączki są SUPER! Dziś je robiłam wyszła niezła ich ilość :) .Robi się je świetnie - nie "pękają" przy smażeniu .A smak ....... świetny !! Gorąco polecam ten przepis - nie tylko na tłusty czwartek ;). Pozdrawiam - Halina.
halkuk [2005-02-02 20:14:17]
Pączki smażyć na oleju, do którego wlewa się spirytus (propozycja: ok. 3/4 kieliszka spiyrtusu na 0,5 litra oleju- oczywiście można zmienić :)). A skórka z pomarańczy ma być potarta.
Dorota [2005-02-01 20:01:02]
a w czym smazyc?? smalec czy olej ??
przyszly kucharz [2005-02-01 18:03:38]
hay,A ile ma byc tego alkoholu???I czy skörka ma byc starta?? pozdrawiam
ag [2005-02-01 17:22:23]
trudny przepis bardzo kosztowny więc lepiej poączki kupić w sklepie polecam!!
bozenka [2004-10-09 13:28:42]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>