Pakieciki z brokułem i pieczarkami w cieście francuskim

Dodane przez w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
4.5 stars based on 8 reviews Dania główne

Składniki:

Farsz:
1 brokuł (50 dag)
50 dag pieczarek
10 dag cebuli (1 średnia)
1 łyżka masła
pieprz
przyprawa gyros
2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g)

Sposób wykonania:

Brokuł opłukać, osuszyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i od momentu zagotowania się wody, gotować 5 minut. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić.

Pieczarki, opłukać i zatrzeć lub pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Razem z pieczarkami przełożyć na patelnie. Dodać masło, szczyptę soli, pieprzu i przyprawy gyros. Razem wymieszać, rumienić i ostudzić.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć brokuł, pieczarki i żółty ser. Dodać czosnek, majeranek i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.

Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na około 16 części np. na prostokąty (o wymiarach około 7 na 10 cm). Drugie ciasto francuskie też pokroić na 16 części. Na jeden kawałek ciasta, na środek kłaść łyżką farsz i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Brzegi skleić palcami i dodatkowo docisnąć widelcem.

Do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm włożyć papier, na którym było ciasto francuskie lub zwykły papier do pieczenia. Na nim ułożyć gotowe pakieciki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C.

Podawać na ciepło z czerwonym barszczem do picia.

Z podanych składników wyjdzie 16 pakiecików z brokułem i pieczarkami.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Cieszę się bardzo, że pakieciki się udały i że smakowały :)
Dorota [2012-10-17 14:11:52]
Cieszę się, że smakowały i dziękuję za opinię :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-02 15:36:15]
Wczoraj zrobiłam...wyszły super:-)
avon76 [2012-03-02 15:32:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.