naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 28.12.2004
Odsłon dziennie: 1

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
4 żółtka
2 łyżki śmietany
Ponadto:
słoik dżemu wiśniowego
bakalie (rodzynki, kokos, orzechy włoskie)
galaretka wiśniowa
Beza:
4 białka
4 łyżki cukru
1 łyżka octu
Krem:
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
10 dag masła
½ szklanki cukru pudru
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodać margarynę, żółtka i śmietanę. Ciasto wyrobić, podzielić na 2 części i rozłożyć na 2 prostokątnych formach o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonych folią aluminiową wysmarowaną tłuszczem. Każdy placek ponakłuwać widelcem, posmarować dżemem, wyłożyć bezę (białka ubić, dodać cukier, ocet i podzielić na 2 części) i posypać bakaliami.

Upiec osobno dwa takie same placki. Każdy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić.

Budyń ugotować, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając budyń.

Na jeden placek wyłożyć galaretkę wiśniową pokrojoną w kostkę (galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje pokroić w kostkę), na nią wyłożyć krem, a na krem drugi placek. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać kokosem.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1427 6399
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ciasto świetne:)upiekłam je dzisiaj i już nic nie zostało:)
Kasieńka17 [2009-07-22 22:07:55]
hmm ja zamiast budyniu daje mase karpatkowa i nie dzem sliwkowy tylko powidla..tez wychodzi pyszne
justyna [2009-02-11 14:45:36]
Należy upiec 2 kruche placki z bezą i później na jeden placek należy wyłożyć: kostki galaretki, masę i drugi placek z bezą na górze (placków z bezą nie trzeba odwracać do góry nogami).
Dorota [2009-01-22 01:08:31]
Chcuiałabym go upiec ale nie wiem jak połączyc oba placki masami czy na masę wylożyc placek z bezą do góry
Maryla [2009-01-21 21:30:36]
Jak krem nie jest jeszcze na cieście, to w osobnym naczyniu można utrzeć np. 10 dag miękkiego masła i do tego dodawać rzadki krem i ucierać, a gdy krem jest już na cieście to jedyne co można zrobić to tylko włożyć to ciasto do lodówki, żeby się dobrze schłodziło. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-12-24 14:40:09]
krem którym przełożyłam ciasto był trochę za rzadki co można zrobić żeby ciasto dało się kroić ?
Ela [2008-12-24 09:18:49]
również robię to ciasto,wychodzi super. Tylko nie daję dżemu i też wychodzi pyszne :)
Ania [2008-10-30 17:57:53]
Gdy ciasto wychodzi za rzadkie należy dodać trochę mąki. A jak się klei do rąk przy rozkładaniu na folię to - rękę, którą rozkładamy ciasto należy polać olejem.
Dorota [2008-01-29 00:20:34]
pani Doroto mi to ciasto wychodzi za rzadkie,klei sie ,nie wiem dlaczego
terry [2008-01-20 17:34:12]
to jest strzał w dziesiatke na święta polecam jest smaczne i ma suptelny smak polecam porzeczke czarna drzem daje lepszy smak i daje rózne bakalie morelki daktyle itp
czinka1 [2007-12-06 13:24:43]
Może za krótko była pieczona, a można też spróbować po upieczeniu zostawić ją w piekarniku, żeby tam ostygła.
Dorota [2007-04-12 16:13:17]
Zamiast kremu budyniowego, ubijam śmietanę kremówkę, łącząć ją z tężejącą galaretkę cytrynową(1 op. rozrobione w 3/4 szkl. gorącej wody). Szybciej, dla mnie smaczniej. Warto spróbować. Ciasto generlnie PYSZNE:>
slonko [2007-04-02 13:25:36]
mam problem z beza, po wyjeciu z piekarnika jest wyrosnieta, zlocista gdy ostygnie robi sie gumowata a nie chrupiaca, dziewczyny ratujcie!
Magda [2007-03-11 15:03:47]
dlaczego do białek dodajecie ocet ?
ewka [2007-02-28 20:19:06]
powiem szczerze, że dziś po raz pierwszy zrobiłam ciasto, no ale chyba coś mi niezbyt dobrze poszło, bo masa jest za rzadka, wstawiłam do lodówki i czekam.... czekam.....mam nadzieję, że następnym razem pójdzie lepiej ;o)
Kasia [2007-01-24 17:13:31]
pycha cisto tylko palce lizac
olunia60 [2007-01-08 18:50:44]
ja tez dodaje powidła,do piany dodaje krojone orzechy wł.a krem robię z mleka,jajek,cukru,mąki i skrobi ziem.to+cukier waniliowy.:-) pycha .
IZA :-) [2006-12-21 19:36:35]
Ciasto jest super tylko ja zamiast dżemu wiśniowego nakładam dżem z czarnej porzeczki jest:)
Sylwia [2006-12-18 11:35:51]
Ja również od dawna robię to ciasto w taki sam sposób jak Romka! Jest wyśmienite:-)
Magda [2006-12-04 21:42:40]
Ciasto jest świetne.Robię je od dawna ,z małą różnicą :na ciasto kładę powidła ,na to ubite białka a na wierzchu dużo włoskich orzechów. A urok w tym cieście jest taki ,iż oba placki są sklejane kremem(bez galaretki) -ale spodami do siebie .
Romka [2006-08-30 00:15:57]
Bezę trzeba upiec. Należy ją upiec razem z kruchym ciastem, tzn. kruche ciasto należy podzielić na dwie części, każdą z tych części należy rozłożyć na brytfance, na to rozłożyć warstwę dżemu, a na dżem bezę (białka należy ubić z cukrem, dodać ocet i podzielić na dwie części, a następnie rozłożyć na te dwie brytany) Tak przygotowane brytfanki z ciastem i bezą należy włożyć do piekarnika i piec po kolei, albo na raz - gdy piekarnik jest duży ;)
Dorota [2006-04-18 21:18:48]
ciasto pyszne, mam jeszcze pytanie - czy ta beze trzeba upiec, czy tylko zmiksowac i to wystarczy?
tereska [2006-04-18 17:48:22]
jest naprawde wspaniale tylko trzeba dac mniej mleka masa wychodzi za rzadka a tak to super
jewonka [2006-02-21 18:38:21]
Ciasto wspaniałe, polecam tym, którym wypieki czasem sie nie udają- ten napwno sie uda :))
Aneta [2006-02-17 17:04:09]
dobre ciacho :)))
kasiula [2005-09-10 17:24:45]
Bardzo dobre ale ja robiłam z powidłami śliwkowymi, które nadały fajny kwaskowy smak:)
Ania [2005-09-08 12:59:02]
ciasto jest dobre tylko trzeba porządnie wychłodzić budyń żeby zrobił się gęsty, a można też dać więcej suchego budyniu na tą samą ilość mleka.
natuu [2005-08-01 10:01:15]
dobre w skali 1:5 przyznaje 4
Doorisss [2005-05-11 15:37:44]
ciasto bardzo dobre, ciekawie wygląda. Można zrobić budyń z mniejszej ilości mleka (ok. 1,5 szklanki starczy). wszystkim smakowało
Agusiek [2005-04-16 23:04:35]
ciasto jest super , piekłam go wczoraj , a dziś nie ma po min śladu.
krystyna [2005-03-05 23:08:43]
Ciasto pychotka. Upiekłam na Dzień Babci. Wszyscy byli zachwyceni. Jedyny minus to że zbyt szybko znika z talerza... -)
Renata_1 [2005-01-27 11:34:35]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl