Przepisy Extra

Papryka faszerowana ryżem i mielonym mięsem

Składniki:

1 kg papryki (najlepiej żółtej stożkowej)
Farsz do papryki:
20 dag ryżu (2 woreczki)
50 dag mielonego mięsa
10 dag cebuli
1 łyżka smalcu
2 ząbki czosnku
ostra papryka w proszku
majeranek
natka zielonej pietruszki
sól
pieprz
Sos:
1 szklanka wody
3 łyżki przecieru pomidorowego
cukier
sól
pieprz
2 liście laurowe

Sposób wykonania:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, przełożyć do niego cebulę i lekko zrumienić.

Do miski przełożyć surowe mielone mięso, ugotowany ryż, zrumienioną cebulę wraz z tłuszczem z patelni, obrany i zmiażdżony czosnek, szczyptę ostrej papryki, majeranku, natki zielonej pietruszki, soli i pieprzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Z papryk odciąć górę, papryki dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć. Gotowym farszem nadziać papryki i przykryć odciętą górną częścią papryki. Tak przygotowane papryki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do wody dodać przecier pomidorowy, szczyptę cukru, soli i pieprzu. Wszytko razem wymieszać i powstałym sosem zalać papryki. Z boku formy włożyć liście laurowe. Przykryć naczynie pokrywką i włożyć do piekarnika. Piec przez około 90 minut w temperaturze 170 °C.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.