Przepisy Extra

Paprykowo-cebulowa sałatka ze śledziem

Coś nowego dla miłośników śledzi ;)

To prosta, łatwa i do tego szybka sałatka ze śledziem. Dobrze smakuje i na stole ładnie się prezentuje! Jest kolorowa i przyciąga wzrok biesiadników ;)

Jest idealna na Święta, ale i na urodzinowe przyjęcia, Andrzejki, Sylwestra... na zwykłą kolację, a nawet śniadanie - jak coś nam zostanie ;)

Zachęcam do spróbowania nowego smaku i życzę smacznego :)

Śledź w doborowym towarzystwie - to jest to!

Paprykowo-cebulowa sałatka ze śledziem

Składniki:

30 dag matiasów
20 dag czerwonej papryki (1 średnia)
15 dag cebuli (2 średnie)
1 łyżeczka octu 10%
cukier trzcinowy
oregano
chilli
pieprz czarny
½ szklanki oleju

Sposób wykonania:

Matiasy moczyć w zimnej wodzie przez około 20 minut (zmieniając kilka razy wodę). Na koniec matiasy opłukać, osuszyć i pokroić w około 1 cm ukośne paski.

Czerwoną paprykę rozkroić, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Do cebuli dodać ocet i wymieszać ręką (lekko rozgniatając piórka).

Do miski przełożyć matiasy, czerwoną paprykę i cebulę. Dodać szczyptę cukru trzcinowego, oregano, chilli, czarnego pieprzu i na koniec wlać olej.

Całość razem wymieszać, przełożyć do salaterki, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc. Przed podaniem na stół wymieszać i udekorować natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.