Przepisy Extra

Pasztet domowy w słoikach

Pasztet w słoikach?? Czemu nie ;)

Jest łatwy do wykonania, trochę pracy przy nim jest, to fakt, ale też wychodzi go dużo. Śmiało można zrobić go z połowy porcji lub iść na całość i zrobić według podanych propozycji, a później przechowywać w lodówce - nawet do kilku tygodni, bądź przed Świętami podarować rodzince w prezencie :)

Zazwyczaj z takiego mięsa robi się pasztety i zapieka w piekarniku, ale ja chciałam dla odmiany zrobić coś nowego i innego, więc skusiłam się właśnie na pasztet zamykany w słoikach.

Mówię od razu, że nie pożałowałam, bo pasztet wyszedł pierwsza klasa! Mimo, że ja za pasztetami nie przepadam... ;) Te sklepowe mogą się za nim schować, bo nie dorównują mu smakiem w ogóle. Czytaj więcej

Kolejnym atutem tego pasztetu jest to, że wiemy co w nim mamy i jesteśmy pewni, że nasz pasztet jest zdrowy, bo nie zawiera żadnych niepotrzebnych, chemicznych dodatków i konserwantów!

Pięknie pachnie, ładnie się smaruje i do tego wybornie smakuje.

Taki pasztet świetnie sprawdza się także na świątecznych stołach... obok jajek. Super smakuje z chlebkiem, sosem majonezowym i rzeżuszką :)

Zachęcam do jego wykonania i życzę smacznego.

Pasztet domowy w słoikach

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
kminek (mielony)
pieprz ziołowy
sól
3 łyżki smalcu
1 kg boczku wędzonego
25 dag cebuli
8 ząbków czosnku
70 dag wątróbki drobiowej
2 liście laurowe
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
5 ziarenek kolendry
800 ml wody
2 bułki (zwykłe)
tymianek
majeranek

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i natrzeć szczyptą słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminku, pieprzu ziołowego i soli. W rondlu rozgrzać smalec, przełożyć łopatkę i zrumienić z każdej strony.

Boczek wędzony opłukać i osuszyć. Cebulę i czosnek obrać z łusek i opłukać. Do zrumienionej łopatki dodać boczek wędzony, cebulę i 2 ząbki czosnku. Dalej jeszcze chwilę smażyć, obracając co jakiś czas produkty w rondlu, aby się nie przypaliły.

Następnie wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i kolendry. Rondel przykryć pokrywką, położyć na średnim ogniu i gotować przez około 90 minut.

Wątróbkę drobiową oczyścić, opłukać i dodać do rondla. Ponownie przykryć pokrywką i dusić jeszcze dalej przez około 30 minut.

Na koniec zdjąć z ognia, zdjąć pokrywkę i gdy lekko ostygnie, do wywaru obok mięsa wcisnąć połamaną na kawałki suchą bułkę i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Następnie mięso wyciągnąć i pokroić na kawałki, przyprawy wciągnąć i wyrzucić. W maszynce do mielenia mięsa zmielić łopatkę, boczek wędzony, wątróbkę drobiową, cebulę, czosnek (pieczony i świeży - surowy, pokrojony w plastry) oraz namoczoną bułkę. Pozostały wywar, w którym piekło się mięso przecedzić i wlać do zmielonego farszu. Całość razem wymieszać i jeszcze raz zmielić w maszynce.

Na koniec dodać szczyptę rozgniecionego w palcach majeranku i tymianku. Całość razem wymieszać i przyprawić ewentualnie do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową masę mięsną przełożyć do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków (uciskając łyżką, aby nie było pęcherzyków powietrza). Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 40 minut, następnie ostudzić i włożyć do lodówki na noc. Na drugi dzień znowu powtórzyć pasteryzację (pasteryzować przez około 40 minut, ostudzić i schować w lodówce).

Z podanych składników wyjdzie około 9 słoiczków po 300 ml pasztetu (i zostanie jeszcze kilka łyżek - na śniadanie ;)).

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
22 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Super, bardzo się cieszę i pozdrawiam moją Imienniczkę :)
Dorota [2018-02-27 18:19:27]
dziękuję za przepis,pasztet wyszedł super,pozdrawiam :))
Dorota [2018-02-13 19:29:12]
To cieszę się bardzo :) Spodobał mi się pomysł z dodaniem śliwek - dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2017-12-16 00:59:21]
wspaniały pasztecik ,robiłam go kilka razy
maria [2017-12-11 17:41:39]
robiłam z tego przepisu pasztet już kilka razy,z tym że brałam mięso z królika dokładając jak był mały królik mięso z łopatki,robiłam pasztety z różnych przepisów ale ten najbardziej smakuje naszej rodzinie.ja bardzo lubię pasztet ze śliwkami więc zawsze dla siebie dodatkowo robię 1 w foremce upychając w niego śliwki.przepis godny polecenia ,fakt że dużo przy nim roboty ale warto.im dłużej stoi w lodówce tym jest smaczniejszy .
maria [2017-12-09 18:15:11]
No to można dodać dużą szczyptę majeranku. Majeranek podaje się zawsze w szczyptach, a nie w łyżkach - chyba, że w zakładach produkcyjnych ;) Tylko uwaga! Majerankiem można zepsuć smak potrawy, więc lepiej z nim nie przesadzać, pozdrawiam.
Dorota [2017-10-19 12:00:59]
Kilogram łopatki, kilogram boczku, prawie kilogram wątroby, prawie kilogram wody+dodatki...i na koniec szczypta majeranku. Pytanie brzmi co zmieni w smaku szczypta majeranku na ok 3 kg gotowego wyrobu???
Qwerty [2017-10-18 12:42:52]
To będzie wspólny wywar :) Bo do łopatki dodajemy potem wątróbkę i dalej to dusimy razem. Powodzenia :)
Dorota [2017-05-08 22:17:06]
Nie zrozumiała który wywar mam przecedzić. Ten w którym była gotowana wątróbka czy pieczona łopatka? ;)
Agnes [2017-05-07 20:06:32]
Dziękuję za fajny przepis :)
Dorota [2017-04-12 17:34:14]
A ja robię pasztet z surowego boczku ,wątroby bułki moczonej w mleku cebuli i przypraw robi się go w piorunującym tempie, jak ktoś chce może dodać warzywa, Naprawdę dobry .Boczek,wątrobę,cebulę rumienię na patelni.po przestudzeniu wszystko mielę i doprawiam pieprzem,czosnkiem,solą i majerankiem,gałką ot i wsio!
irenka W.(2017-04-01) 00:10 [2017-04-02 00:12:57]
Fajny pomysł, dziękuję :)
Dorota [2017-03-26 16:49:15]
Ja pasteryzuję w piekarniku - ustawiam na 120 stopni i włączam tylko dolną grzałkę, by gumy w pokrywce się nie popaliły.
Jan [2017-03-25 20:28:58]
Dziękuję pięknie za cenne porady i pozdrawiam :)
Dorota [2017-03-16 22:04:30]
Można zrobić ten pasztet z róznych mięs, ja oprócz łopatki dodaję udziec z indyka, udka z kurczaka, można dowolnie zmieniać skład. nie dodaję wątróbki, bo nie lubimy, ale dodaję dużo warzyw. Mięso kroję na kawałki i piekę w piekarniku z warzywami. Słoiki zagotowuję tylko raz ok 1,5 godziny i też trzymają sie nawet kilka miesięcy :)
Danusia [2017-03-15 21:38:14]
witam.radzilbym watrobke pokroic w cienkie paski i przelac woda w tem okolo 90 st usunie to wszystka gorycz i sporo zlych rzeczy znajdujacych sie w watrobce.ale przepis super.mozna dodac do duszenia miesa warzywa nada to lepszego smaku
jan [2017-03-15 09:18:49]
Dziękuję :) Ooo! To dopiero wyszedł super smaczny! I ten wędzony aromat - mniam :)
Dorota [2017-03-13 09:54:34]
wspanialy. Uzylem lopatki podwedzanej. Polecam
roman_s [2017-03-05 21:35:50]
No podoba mi się bardzo - dziękuję :)
Dorota [2016-08-08 15:55:37]
ja dodaję jeszcze warzywa : marchewkę , pietruszkę i seler i to wszystko mielę po uduszeniu .Pakuję masę do foremek aluminiowych i zamrażam jak potrzebuję to wyciągam i zapiekam też dobry sposób :)
ila [2016-08-06 09:47:18]
U mnie stał przez około 2 miesiące, i nic się z nim złego nie działo. Ostatni słoiczek był równie smaczny, jak ten pierwszy. Pozdrawiam :)
Dorota [2016-06-21 13:40:58]
Jak długo można taki pasztet przechowywać w lodówce?
julka_s [2016-06-20 16:58:30]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.